Головна

Structure / Кафедри університету / Department of Economics, Entrepreneurship and Economic Security / Department news and events / ВИЇЗНЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 051 "ЕКОНОМІКА" ХНТУ НА ФГ "ПАН РАВЛИК"

ВИЇЗНЕ ЗАНЯТТЯ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 051 "ЕКОНОМІКА" ХНТУ НА ФГ "ПАН РАВЛИК"

Мета виїзного заняття для студентів спеціальності 051 "Економіка" Херсонського національного технічного університету на Фермерське господарство "Пан Равлик" - тонкощі відкриття та ведення своєї справи.

Відеозвіт виїзного заняття

Господарі ферми, Костянтин і Ольга Пономаренко зустріли нас і представили своє господарство, яке наразі активно розвивається. А спеціалізується воно на повному циклі вирощування равликів Helix Aspersa Muller. Перед тим, як зупинити свій вибір на цьому бізнесі, вони проаналізували безліч варіантів, вивчали роботу десятка фермерських господарств в Україні і Європі, досліджували споживчі ринки. Зрозуміли, що поєднання сприятливого клімату півдня України, родючих земель, працьовитості місцевого населення і постійно зростаючого попиту на екологічні продукти в світі зробить цей бізнес дуже успішним.

За кілька місяців адаптували 500 квадратних метрів своїх приміщень під всі процеси розведення равликів. Розробили систему опалення та вентиляції, побудували і сертифікували холодильне приміщення об'ємом 60 кубометрів. Обладнали інкубатор для малька. Автоматизували систему зміни циклів вологості і осушення. Вони були повністю готові приймати перші дві тонни маточного стада, яке приїхало до них з кращих равликових ферм Європи.

Зараз подружжя розширює і поліпшує своє виробництво. Адже досконалості немає меж. Вони розвивають нові напрямки: виробництво делікатесної ікри равликів, заготівля м'яса та печінки молюсків у вигляді напівфабрикатів, виробництво власної косметики з муцином равлика.

Екскурсія видалася надзвичайно пізнавальною: заняття в умовах виробництва дають змогу здобувачам освіти поглибити і закріпити теоретичні знання, які вони отримали в навчальних аудиторіях, формувати професійну відповідальність. Студенти не лише дізналися про тонкощі відкриття та ведення своєї справи, але й дегустували продукцію ферми, отримали приємні смачні «гостинці», за що висловлюємо щиру подяку господарям.

Завдяки такому підходу здобувачі освіти у Херсонському національному технічному університеті мають змогу отримати не тільки теоретичні, а й практичні навички, підкріплені досвідом відкриття власної справи.