НОВИНИ КАФЕДРИ

VІ МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «МОВА ЯК ЗАСІБ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ»

11 травня відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Мова як засіб міжкультурної комунікації» (Херсон – Хмельницький). Виступ «Деокупація» антропонімів як маркер національної самосвідомості та ідентичності українців» (автори – професор І. Лопушинський і доцент В. Демченко) викликав резонанс у колі учасників і чимало запитань від них щодо розвитку української мови в сьогоденних умовах.

КРУГЛИЙ СТІЛ «РЕАЛІЗАЦІЯ НА ТЕРИТОРІЇ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ ДЕРЖАВНОЇ МОВНОЇ ПОЛІТИКИ»

10 травня в Херсоні відбулося засідання Круглого столу «Реалізація на території Херсонської області державної мовної політики» за участю очільників воєнної адміністрації та обласної ради, уповноваженого із захисту державної мови, представників районних адміністрацій, територіальних громад, журналістів. Із доповіддю «Соціолінгвістичні аспекти мовної політики» виступив доцент Володимир Демченко. Доповідь викликала чимало відгуків.

УЧАСТЬ ПРОФЕСОРА ІВАНА ЛОПУШИНСЬКОГО В АКРЕДИТАЦІЇ ОСВІТНЬО-НАУКОВОЇ ПРОГРАМИ

04 травня 2023 року завідувач кафедри державного управління і місцевого самоврядування ХНТУ доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України Іван Лопушинський узяв участь у відкритій зустрічі під час акредитації ОНП "Публічне управління та адміністрування" в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

УЧАСТЬ В АКРЕДИТАЦІЇ ОСВІТНЬО-НАУКОВОЇ ПРОГРАМИ

У період з 01.05.2023 по 03.05.2023 професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування, доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України Микола Дурман як експерт Національного агентства України із забезпечення якості вищої освіти взяв участь у дистанційному проведенні акредитаційної експертизи освітньо-наукової програми «Публічне управління та адміністрування» за третім рівнем вищої освіти за спеціальністю «281 Публічне управління та адміністрування» у Національному університеті «Чернігівська політехніка».

УЧАСТЬ АСПІРАНТІВ КАФЕДРИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ І МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ЛЕКЦІЇ ПРОФЕСОРКИ З МІЖНАРОДНОЇ ЕКОНОМІКИ ЕНН КРЮГЕР

3 травня 2023 року д. держ. упр., професор Вікторія ФІЛІППОВА разом з аспірантами кафедри державного управління і місцевого самоврядування взяли участь у публічній лекції всесвітньовідомої економістки, професорки з міжнародної економіки Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Хопкінса, старшої наукової співробітниці Національного бюро економічних досліджень Енн КРЮГЕР на тему «The World Trading System under the WTO and Protectionist National Policies» (Світова торгова система в рамках СОТ і протекціоністська національна політика).

Х-а ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЯ

27 квітня 2023 року науково-педагогічні працівники та аспіранти кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету взяли участь у Х-ій Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції за міжнародною участю «Організаційно-правові аспекти публічного управління», що проводилася на базі Національного університету «Полтавська політехніка». Співорганізатором конференції вже багато років поспіль є й Херсонський національний технічний університет.

УЧАСТЬ КАФЕДРИ ДУМС У РОБОТІ МІЖНАРОДНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «СИНЕРГІЯ НАУКИ І БІЗНЕСУ У ПОВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ ХЕРСОНЩИНИ»

26-27 квітня 2023 року на базі Херсонського національного технічного університету за підтримки Міністерства освіти і науки України та участі провідних вишів Херсонщини пройшла Міжнародна конференція «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні Херсонщини». Її учасниками стало понад 250 науковців та незалежних експертів, державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, представників бізнес-структур та проєктів міжнародної технічної допомоги, студентів та аспірантів.

ВІТАЄМО З АКРЕДИТАЦІЄЮ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 281 «ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ТА АДМІНІСТРУВАННЯ» НА ТРЕТЬОМУ ОСВІТНЬО-НАУКОВОМУ РІВНІ (ДОКТОР ФІЛОСОФІЇ)

У вівторок, 25 квітня 2023 року відбулося чергове засідання Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, на засіданні якого було ухвалено рішення про умовну (відкладену) акредитацію спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування» на третьому освітньо-науковому рівні (доктор філософії) (додаток 1 до протоколу № 6 (35) від 25.04.2023 р. про умовну (відкладену) акредитацію освітніх програм відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2022 р. № 295 «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану».

ПІДПИСАННЯ МЕМОРАНДУМУ ПРО СПІВПРАЦЮ

10 квітня 2023 року між Херсонським національним технічним університетом та Південним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці на невизначений термін було підписано Меморандум про співпрацю. Від ХНТУ документ підписала в.о. ректора д.т.н., професор Олена Чепелюк, від Міжрегіонального управління - начальник Роман Возняк.

МІЖНАРОДНА ГІБРИДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АДМІНІСТРАТИВНА (УРЯДОВА ТА САМОВРЯДНА) ЗДАТНІСТЬ ДЕРЖАВИ – ЧЛЕНА ТА КАНДИДАТА У ЧЛЕНИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ»

На запрошення катедри адміністративного права та катедри права місцевого самоврядування факультету права і адміністрації Ягеллонського університету (Республіка Польща) завідувач катедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України І. П. Лопушинський дистанційно взяв участь у Міжнародній гібридній конференції «Адміністративна (урядова та самоврядна) здатність держави – члена та кандидата у члени Європейського Союзу», що відбулася в змішаному форматі 20 – 21 квітня 2023 року.

ВІДКРИТА ПАРА ДОЦЕНТА КАФЕДРИ ВОЛОДИМИРА ДЕМЧЕНКА

17 квітня 2023 року відбулася відкрита лекція з дисципліни «Історіософія державного управління» для 1 курсу спеціальності «Публічне управління та адміністрування».

БЕЗЦІННИЙ ПОДАРУНОК ВІД КОЛЕГ-ФРАНКІВЦІВ

Напередодні Великодніх свят на кафедру державного управління і місцевого самоврядування ХНТУ надійшов безцінний подарунок - добірка наукової та навчально-методичної літератури, підготовленої в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, з яким ХНТУ свого часу підписав довгострокову угоду про співпрацю. В умовах, коли російські загарбники під час тимчасової окупації Херсона "приклали свої брудні руки" до бібліотеки кафедри, завдавши їй неоціненних збитків, поповнення бібліотеки сучасною науковою літературою сприятиме посиленню підготовки здобувачів освіти нашого університету за спеціальністю 281 "Публічне управління та адміністрування" на всіх трьох рівнях освіти. Щиросердо дякуємо директорові Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ докторові філософських наук, професору, заслуженому працівникові освіти України Дмитру Дзвінчуку, завідувачці кафедри публічного управління та адміністрування докторові наук з державного управління, доцентові Мар'яні Орлів, усього потужному колективові кафедри за надану допомогу, бажаємо всім науковцям ІФНТУНГ нових наукових здобутків, творчих успіхів у підготовці публічних службовців нової генерації.

УЧАСТЬ ДОЦЕНТА ОЛЕНИ ДУРМАН В ЗАСІДАННІ РАЗОВОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ВЧЕНОЇ РАДИ

13 квітня 2023 року доцент кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету, кандидат наук з державного управління, доцент Олена Дурман як офіційний опонент узяла участь у роботі разової спеціалізованої вченої ради ID1035 Київського національного університету імені Тараса Шевченка у форматі відеоконференції, де Н. В. Мудренко успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 281 «Публічне управління та адміністрування» на тему: «Механізми координації діяльності органів державної влади України у сфері зовнішніх зносин».

УЧАСТЬ ПРОФЕСОРА ІВАНА ЛОПУШИНСЬКОГО В АКРЕДИТАЦІЙНІЙ ЕКСПЕРТИЗІ

13 квітня 2023 року завідувач катедри державного управління і місцевого самоврядування ХНТУ доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України Іван Петрович Лопушинський узяв участь і відкритій зустрічі стейкґолдерів при акредитації освітньої програми "Публічне управління" спеціальності 281 "Публічне управління та адміністрування" першого (бакалаврського) рівня вищої освіти в Харківському національному економічному університеті імені Семена Кузнеця. У своєму виступі професор зосередив увагу на плідній співпраці катедри ХНТУ та катедри державного управління, публічного адміністрування та регіональної економіки ХНЕУ, зупинився на особливостях ОП "Публічне управління", насамперед академічній мобільності, формуванні індивідуальної освітньої траєкторії, поєднанні інноваційних та класичних методів навчання.

ГОРДІСТЬ МАГІСТРАТУРИ

За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі Указом Президента України від 17 січня 2023 року # 24/2023 випускника магістратури публічного управління та адміністрування ХНТУ 2020 року солдата Рилєєва Олександра Олександровича нагороджено орденом "За мужність" ІІІ ступеня. Вітаємо і гордимося!