Новини

До Дня Гідності і свободи

До Дня Гідності і свободи, що відзначається щорічно, у читальному залі бібліотеки ХНТУ діють тематичні виставки «Ми стояли через мрію» і «Пам’яті Героїв Небесної Сотні». На виставці представлені видання, що розповідають про людей великої мужності, про тих, хто не шкодуючи свого життя, захищав незалежність нашої Вітчизни.

Книжкова виставка «Держава. Право. Закон»

Бібліотека ХНТУ запрошує відвідати книжкову виставку «Держава. Право. Закон», приурочену до університетських заходів з підвищення правової грамотності студентської молоді.

Тематична виставка «Голодомор в Україні: злочин проти народу»

До Дня вшанування пам’яті жертв голодоморів у читальному залі бібліотеки ХНТУ діє тематична виставка «Голодомор в Україні: злочин проти народу». Запрошуємо всіх зацікавлених відвідати виставку.

Інформаційний семінар «Японія: країна сонця, що сходить»

15 листопада 2017 року в конференційній залі І корпусу відділом міжнародних зв’язків спільно зі співробітниками бібліотеки ХНТУ було організовано і проведено інформаційний семінар «Японія: країна сонця, що сходить», присвячений року Японії в університеті.Провели захід завідувач ІБВ бібліотеки Рибалка Л.П. та студенти ХНТУ Чабанов Дмитро та Фурсов Анатолій. Відкрив захід і привітав усіх присутніх заступник начальника відділу міжнародних зв’язків к.т.н, доцент Баганов Є.О. Чабанов Дмитро розповів присутнім про географічне положення Японії, її історію. Також звернув увагу на цікаві факти з життя японців, їхній національний одяг, релігію. Фурсов Анатолій познайомив учасників семінару з культурою, літературою, національними святами, кухнею Японії. Студенти Чабанов Дмитро і Фурсов Анатолій долучилися до літературної творчості Японії і прочитали на семінарі власні хайку. Завідувач ІБВ бібліотеки Рибалка Л.П. звернула увагу на живопис, музику та кінематограф. Познайомила з провідними художниками, музикантами, кінорежисерами. Також розповіла про національне мистецтво Японії. Екскурс у життя країни було супроводжено цікавою презентацією. Спеціально для семінару бібліотекою ХНТУ було підготовлено книжкову виставку під назвою «Японія: країна сонця, що сходить». А студенти кафедри дизайну підготували чудові картини.

Зустріч з сучасним українським письменником і мандрівником Максом Кідруком

13 листопада 2017 року в читальному залі бібліотеки ХНТУ відбулася зустріч з Максом Кідруком – сучасним українським письменником і мандрівником, який відвідав понад три десятки країн та одержав кілька літературних премій. Під час зустрічі письменник розповів студентам факультету інженерії та транспорту та факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу про свої незабутні подорожі країнами світу, які підштовхнули його до письменництва. У дуже цікавій формі, протягом спілкування з аудиторією, Макс Кідрук розповів історію виникнення ідеї створення тревелогів, технотрилерів «Бот» та «Жорстоке небо», актуальної публіцистики «Небратніх», історико-фантастичного проекту «ДНК», гостросюжетних романів «Твердині» і «Зазирни в мої сни» та інших. Також автор анонсував свій новий проект – роман-катастрофу «Де немає бога». Свою розповідь письменник супроводжував демонстрацією буктрейлерів до представлених книг.

Зустріч з Л.З.Видриган.

26 жовтня 2017 року в музеї історії Херсонського національного технічного університету в межах виховного заходу, присвяченого Дню визволення України від фашистських загарбників, відбулась зустріч студентів 2 курсу спеціальності «Переклад» з Л.З.Видриган. Під час зустрічі було переглянуто фільм про нашого земляка, легендарну особистість – Захарія Петровича Видригана, а бібліограф бібліотеки ХНТУ Кириця І.А. ознайомила присутніх з матеріалами книжкової виставки «Подвигу твоєму, солдате, вклоняється світ».

«Скажи «Ні» дезінформації»

17.10.2017 р. в читальному залі бібліотеки ХНТУ відбулось тренінгове заняття «Скажи «Ні» дезінформації». Організаторами заходу були бібліотека ХНТУ та Херсонська бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавреньова. На занятті завідувач відділу автоматизації бібліотечних процесів Херсонської бібліотеки для юнацтва ім. Б. Лавреньова Ю.М.Тер-Давлатян розповіла про відмінності між інформацією та пропагандою, навела яскраві приклади політичної реклами. Присутні читачі бібліотеки та студенти гр. 1ОАс, 2ОА, 2КС прийняли активну участь в обговоренні цієї дуже актуальної на сьогодні проблеми. Співробітниками бібліотеки ХНТУ до заходу була підготована відповідна книжкова виставка, а завідувач інформаційно-бібліографічним відділом бібліотеки Л.П.Рибалка зробила бібліографічний огляд.

"Квест для першокурсників-2017"

27.09.2017 р. за організацією студентського самоврядування було проведено "Квест для першокурсників-2017". Під час проведення інтелектуальних та творчих ігор учасники команд всіх факультетів завітали до читального залу бібліотеки ХНТУ для участі у конкурсних завдань на логіку та кмітливість.

Профессору В.Е.Ходакову - 80 лет!

6 октября 2017 года в музее ХНТУ состоялась встреча студентов 1 курса с юбиляром - профессором, доктором технических наук, зав.кафедрой В .Е. Ходаковым и его учениками разных лет выпусков, которые пришли поздравить своего учителя с 80-летием. Было сказано много теплых слов в адрес именинника. Библиотека представила книжную выставку "Профессору Ходакову-80 лет"и библиограф И.А. Кирица провела библиографический обзор.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні хімічні технології : екологічність, інновації, ефективність».

5-6 жовтня 2017р. в ХНТУ відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні хімічні технології : екологічність, інновації, ефективність». До цього заходу зав. відділом обслуговування С.В.Бобирь представила книжкову виставку, а зав. Інформаційно-бібліографічним відділом Л.П.Рибалка провела бібліографічний огляд літератури з фондів бібліотеки.

Бібліотека ХНТУ привітала Гончарівку із 145-річчям

21 вересня 2017 року в приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара відбулися урочистості з нагоди святкування 145-річчя заснування бібліотеки та Всеукраїнського дня бібліотек «Гончарівка збирає друзів». Директор бібліотеки Херсонського національного технічного університету Іванова С.В. та бібліотекар Бобирь С.В. подарували Гончарівці картину «Фентазі. Старе місто очима молоді», яку намалювали студенти кафедри дизайну. Бажаємо Вам, шановні колеги, й надалі залишатися прикладом професіоналізму й компетентності! Зичимо міцного здоров’я, благополуччя, плідної праці, нових амбітних планів, реалізуючи які обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олеся Гончара, напише ще багато нових сторінок своєї історії.

День міста

16 вересня 2017р. Херсон традиційно відзначав День міста. Бібліотека ХНТУ прийняла участь у цьому заході. Працівники бібліотеки підготували виставку "Наукові видання Херсонського національного технічного університету"та представили на загальний огляд.

День знань

День знань, або свято 1 Вересня, у всіх містах нашої країни святкується офіційно, згідно із Законом України від 12.05. 1999 року № 651-XIV «Про загальну і середню освіту» і є точкою відліку нового навчального року для школярів, студентів і викладачів усіх навчальних закладів країни. Традиційно 1 вересня супроводжується урочистими заходами – шкільними «лінійками», на яких присутні всі учні та викладачі. В середніх спеціальних та вищих навчальних закладах урочисті лінійки зазвичай не проводяться. Для першокурсників проходять урочисті збори. Ще в XV столітті Новий рік починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час. В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя. В інших країнах немає єдиної для всіх дати. Наприклад, у Німеччині та Франції навчальний рік починається в період із серпня до кінця вересня, в Італії – 1 жовтня, в Японії – 1 квітня, у Грузії – 20 вересня. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають навчатися в лютому, тобто, за їхнім календарем, – наприкінці літа.

Нові виставки

В читальному залі бібліотеки ХНТУ (корп.1, а.120) демонструються нові тематичні виставки : "Сучасна психологія : вивчення та застосування" і "Екологія та економіка : чи можливий компроміс?".

"Он слишком был смешон для ремесла такого"

Блестящий драматург, придворный, шпион,часовщик - все это один и тот же человек Пьер-Огюстен Карон де Бомарше. О его жизни, наполненной приключениями, славой, богатством и властью рассказала студентам зав. ИБО Рыбалка Л.П. Были также показаны отрывки из опер, написанных по его сюжетам и сцены из спектаклей.