Новини

До 150-річчя від дня народження Василя Стефаника

14 травня 2021 р. українська і зарубіжна літературна спільнота відзначає 150 років від дня народження Василя Стефаника (1871-1936) – українського письменника, майстра психологічної новели. До цієї події бібліотека підготувала лекцію «Три кохання Василя Стефаника». Зав. ДБВ бібліотеки Рибалка Л.П. розповіла про творчий і життєвий шлях письменника, громадську роботу, про непрості відносини між ним і владою та його мрії за вільну, незалежну і багату Україну, про його літературну спадщину, про жінок, які залишили свій слід в його житті. Присутні побачили світлини дому, де народився і де мешкав останні роки життя, його друзів, рідних і близьких. 01.06.2021 р. були присутні студенти 1,2 курсу спец. «Інформаційні системи та технології», 1,2,5 курсу спец. «Комп’ютерна інженерія». У підготовці заходу приймали участь : зав. кафедри інформаційних технологій Райко Г.О., доцент Веселовська Г.В., зав. навчальної лабораторії Соловйова С.М., ст. лаборант кафедри Казанцева А.А.

Фотовиставка, присвячена військовослужбовцю Віталію Марківу

24 травня 2021 р. у музеї ХНТУ було проведено фотовиставку, присвячену військовослужбовцю Віталію Марківу. До нашого університету завітали гості з військової частини 3056 Національної гвардії України. Молодший лейтенант Аліна Кобець ознайомила студентів з основними відомостями з життя Віталія Марківа, його служби. Віталій Михайлович Марків (нар. 16 серпня 1989, м. Хоростків, Гусятинський район, Тернопільська область) — український військовослужбовець, головний сержант батальйону оперативного призначення ім. генерала Сергія Кульчицького Національної гвардії України. Учасник Революції гідності та російсько-української війни, зокрема боїв за Слов'янськ, Вуглегірськ, Станиця Луганська, Попасна. В період 2014-2017.Громадянин України та Італії. У липні 2019 року італійський суд визнав Віталія винним у загибелі італійського фоторепортера Андреа Роккеллі на Донбасі в травні 2014 року. 3 листопада 2020 був повністю виправданий та звільнений апеляційним судом Мілана. Директор бібліотеки ХНТУ Іванова С.В. представила книги про війну на Сході України, з якими студенти можуть ознайомитися у читальному залі.

День вишиванки

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури. Вишиванка – візитна картка України і відзначається в будній день. Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов'янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Дівчата шили вишиванки до свого весілля – в якості приданого. Відомо, що українські чумаки, які проводили життя в довгих мандрах, довіряли шиття своєї вишиванки лише одній обраній дівчині. Вишиванки не втрачають актуальності й сьогодні – їх все частіше носять як елемент повсякденного одягу. Дизайн вишиванок часто використовується в сучасних модних колекціях. Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк в 2006 році. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін. У 2013 році свято вперше дістало державну підтримку. До уваги студентів, співробітників, викладачів бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «Вишивані цінності європейської України».

Міжнародний день музеїв

Музеї є безцінними джерелами пізнання, які освячують наше долучення до культурно-історичних цінностей і духовних реліквій. Самовіддана праця музейних працівників – вірних служителів часу – відзначається високим професіоналізмом, подвижництвом, сприяє примноженню нетлінних духовних надбань. Міжнародний день музеїв – щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли у Москві та Ленінграді відбулась11 генеральна конференція Міжнародної ради музеїв. Тоді ж запропонували й девіз свята : «Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». І великі, і зовсім маленькі музеї святкують цей день надзвичайно урочисто – влаштовують виставки, концерти, дні відкритих дверей, коли всі бажаючі можуть відвідати музеї безкоштовно, проводять екскурсії. В Україні налічується майже 500 музеїв, тоді як у радянські часи їх було тільки 190. Наведена цифра включає в себе як державні музейні заклади, так і комунальні та приватні. Окрім них, існують ще громадські музеї, яких понад 2 тисячі. За розгалуженістю музейної мережі і за багатством культурної спадщини Україна посідає чільне місце в Європі. Музеї – це справжні культурні скарбниці України, що стверджують сучасне, пов'язують нас із минулим. Це подарунок нащадкам, наше послання в майбутнє!

До Дня Європи

Щороку у третю суботу травня Україна відзначає День Європи. Для українців – це особливий день, адже нашу країну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура. Рада Європи це свято відзначає 5 травня, 9-го – Європейський Союз як річницю проголошення плану виходу Європи з післявоєнної кризи міністром закордонних справ Франції Робер Шуманом 9 травня 1950 року, відомої також як Декларація Шумана. Перше визнання Дня Європи відбулось у Раді Європи у 1964 році. Пізніше Європейський Союз започаткував свій власний Європейський день на відзначення декларації Шумана, саме тому його називають ще «Днем Шумана». В України свято відзначають з 2003 року у третю суботу травня згідно з Указом Президента України та «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…». До цієї дати зав. відділом обслуговування С.В.Бобирь підготувала книжкову виставку "Україна - це Європа", з якою можна ознайомитись в читальному залі бібліотеки ХНТУ.

До міжнародного Дня науки

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу та розвитку і пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій. Щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки. Свято запроваджене в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97. Мета цього свята – вшанування наукових традицій, досягнень учених, якими ми цілком справедливо пишаємося, і на яких покладаємо великі сподівання. День науки (з 1997 року) — професійне свято працівників науки України. До міжнародного Дня науки зав. відділом обслуговування Бобирь С. В. представила книжкову виставку «Наука в ім’я миру та розвитку», з якою можна ознайомитись в читальному залі бібліотеки.

До Міжнародного Дня матері

У 1908 році американка Анна Джервіс оприлюднила ідею вшанування матерів у пам’ять про свою маму, яка рано пішла з життя. Влада прислухалася до неї і вже у 1910 році в Америці вперше святкували День матері. Згодом цей день стали відзначати в інших країнах світу. В Україні цей день вперше відзначили у 1928 році за ініціативи Союзу Українок Канади, а офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. Родини збираються разом, щоб подякувати своїй найріднішій людині за все і присвятити їй час. На відміну від свята 8 березня, з Днем матері вітають жінок, які вже стали мамами, або скоро народять. А привітання і подарунки вони отримують саме від дітей, які вдячні їм. Вони дарують квіти, листівки, присвячують їм вірші і пісні. Для мами головне не подарунок, а увага. День матері — міжнародне та локальне свято на честь матері, а також материнства, материнських зв’язків та впливу матерів у суспільстві. До міжнародного Дня матері зав. відділом обслуговування Бобирь С. В. представила книжкову виставку «Уся гордість і велич світу від матері», з якою можна ознайомитись в читальному залі бібліотеки.

Круглий стіл до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

35 років минуло з моменту аварії на Чорнобильській АЕС, але її наслідки залишаються предметом обговорення світової наукової спільноти. За визначенням UNSCEAR і ВООЗ, Чорнобильська катастрофа віднесена до аварій ядерних об’єктів найвищого рівня. Історики ж наголошують на політичній відповідальності комуністичного режиму, який заради ідеологічних інтересів поставив під загрозу життя і здоров’я мільйонів громадян. Приховування інформації владою спричинили активізацію екологічного і національно-демократичного руху. 23 квітня 2021 року в Херсонському національному технічному університеті відбувся Круглий стіл до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи на виконання Указу Президента України № 556/2020 від 09.12. 2020 р. «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи», наказу Міністерства і освіти України №7/15-21 від 05.01.2021 «Щодо виконання Указу Президента України від 9 грудня 2020 року №556/2020 та відповідно до наказу ХНТУ №78 від 05.04.21 Про організацію та проведення Круглого столу «До 35-роковин Чорнобильської катастрофи». У роботі Круглого столу приймали участь : декан факультету інтегрованих технологій к.т.н., доцент Расторгуєва М. Й. , викладачі кафедри хімії екології та БЖД : в.о. завідувача кафедри хімії, екології та БЖД Венгер О. О., доцент Малєєв В. О. і студенти факультетів інтегрованих технологій та міжнародних економічних відносин, управління та бізнесу ХНТУ. Співробітники бібліотеки ХНТУ підготували тематичну виставку «Атомне століття раною горить». Директор бібліотеки ХНТУ Іванова С. В. зробила бібліографічний огляд літератури

«Наші захоплення»

22.04.201 р. на кафедрі Програмних засобів і технологій відбувся черговий ЧайКофський-семінар на тему «Наші захоплення». На семінарі були присутні студенти 1 та 2 курсів. Доцент Кірюшатова Т. Г. оголосила тему семінару, напрям його роботи і представила виставку робіт викладачів та співробітників кафедри, зроблених своїми руками. Доцент Огнєва О. Є. розповіла про своє захоплення – в’язання гачком і продемонструвала свої роботи, а доцент Кірюшатова Т.Г. – про виготовлення фігурок із паперу і ознайомила присутніх з видами та техніками орігамі. Свої роботи також показала зав. ДБВ бібліотеки Рибалка Л.П. і зробила огляд літератури. Присутні дізналися про різноманітні види рукоділля : печворк, хардангер, килимарство, поробки з дерева і лози, про види вишивок нитками і бісером та ін. Студентам було запропоновано виготовити сувеніри, намалювавши рисунки на керамічних плитках. Семінар завершився віршем з побажанням студентам і викладачам кафедри наступних творчих успіхів. У підготовці та проведені семінару приймали активну участь доценти Захарченко Р.М., Кирийчук Д.Л., асистент Комісаров О. С., зав. лабораторіями Дмитрієв В.О., ст. лаборант Войкова Л.В. та Крючковська Р.О., аспіранти Штуца О.В. та Чорний Д.О.

Круглий стіл до Всесвітнього дня води

Щороку, 22 березня, світ відзначає Всесвітній день водних ресурсів, проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй у 1993 році. Цього дня організації захисту довкілля звертається до всіх держав із закликом приділяти більше уваги захисту водних ресурсів планети і проводити конкретні дії на національних рівнях. У червні 1999 року на ІІІ Конференції міністри екології і охорони здоров’я 35 європейських країн, у тому числі й України, підписали Протокол щодо проблем води і здоров’я, зобов’язавшись оберігати своїх громадян від захворювань, пов’язаних із забрудненням води, захищати водні ресурси, створювати системи усунення небезпечних ситуацій. 1 квітня 2021 року в Херсонському національному технічному університеті відбувся Круглий стіл до Всесвітнього дня води. Метою проведення Круглого столу є підвищення рівня обізнаності про значення і важливість води для продовження життя на планеті Земля, а також про те, як раціональне використання водних ресурсів сприяє підвищенню рівня економіки і соціального добробуту. У роботі Круглого столу приймали участь в.о. завідувача кафедри хімії, екології та БЖД Венгер О. О., доцент кафедри хімії, екології та БЖД Малєєв В. О., декан факультету інтегрованих технологій к.т.н., доцент Расторгуєва М. Й., викладачі кафедри хімії екології та БЖД і студенти факультетів інтегрованих технологій та міжнародних економічних відносин, управління та бізнесу ХНТУ. Доповіді були підготовлені студентами не тільки у вигляді докладів, але й лунали вірші та пісні відповідно до теми заходу. Співробітники бібліотеки ХНТУ підготовили до Всесвітнього дня води тематичну виставку «Водні ресурси планети – джерело життя», а зав. відділом обслуговування бібліотеки ХНТУ Бобирь С. В. зробила огляд літератури.

«Неперевершене мистецтво кулінарії»

1.04.2021р. на кафедрі Програмних засобів і технологій було проведено черговий «ЧайКофський-семінар» на тему «Неперевершене мистецтво кулінарії». На заході були присутні студенти груп 3ПР1,2 та 4ПР1,2. Доцент Козуб Н.О. розповіла про необхідність здорового харчування; ст.викладач Боскін О.О. поділився своїм досвідом приготування деяких страв; доцент Захарченко Р.М. – про особливості приготування солінь і варення; доцент Кірюшатова Т.Г. продемонструвала переваги красивого сервірування приготованих страв. Зав. відділом бібліотеки Рибалка Л.П. зробила огляд літератури за темою семінару і розповіла цікаві історії зі світу кулінарії. Активну участь у підготовці і проведенні семінару приймали зав. лабораторіями Дмитрієв В.О., ст.лаборант Крючковська Р.О., аспіранти Штуца О.В., Чорний Д.О.

«Поезія – це музика душі»

Поезія як віршова мова народилась ще на зорі людської цивілізації. Майже всі народи мали віршовану мову вже на початку свого життя – свій епос, свої пісні. Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу. Саме тому, ухвалою 30-ї сесії ЮНЕСКО встановлено Всесвітній день поезії – свято, яке відзначається щороку 21 березня з 2000р. (в Україні з 2004р.). 24 березня 2021р. в бібліотеці проведено захід, присвячений Дню поезії. Студенти 1 курсу кафедри Теорії та практики галузевого перекладу могли ознайомитись з книжковими виставками «Поезія – це музика душі» та "Поетичний спадок Херсонщини", які підготувала зав. відділом обслуговування бібліотеки С.В.Бобирь. Зав. ДБВ бібліотеки Л.П.Рибалка розповіла присутнім про історію написання деяких віршів і зробила бібліографічний огляд літератури. Студенти мали змогу послухати вірші та пісні класиків і сучасних авторів, українських і зарубіжних поетів, а також прийняли участь в поетичній вікторині. Студентка гр. 1Тст О. Клаткова прочитала вірш, а студентка гр. 1Д2 А.Махтій співала пісню. Організатори заходу – А.В.Софієнко, Г.С.Дуднік, М.Ю.Вінниченко, В.М.Шкрум, Л.П.Рибалка.

"Сонячна Каліфорнія" на "ЧайКофському-семінарі"

19 березня 2021р. на кафедрі Програмних засобів і технологій відбувся черговий «ЧайКофський-семінар» на тему : «Сонячна Каліфорнія», на який були запрошені студенти Економіко-технологічного технікуму ХНТУ. Доцент кафедри Д.Л.Кирийчук розповів про можливості участі у проекті Erasmus, а асистент кафедри Д.О.Чорний – про переваги використання окулярів віртуальної реальності при розробці ігрових програм. Активну участь в організації і підготовці семінару приймали участь доцент Р.М.Захарченко, ст. викладач О.О.Боскін, асистент викладача О.С.Комісаров, викладачі технікуму О.В.Чебаненко і І.Косенко та співробітники кафедри В.А.Дмитрієв, І.І.Кибалко, Л.В.Войкова та Р.О.Крючковська. Зав. ДБВ бібліотеки Л.П.Рибалка зробила бібліографічний огляд літератури за темою семінару. Провела захід доцент Т.Г.Кірюшатова.

Подарунок бібліотеці

Бібліотека ХНТУ отримала в дар видання Стефана Таранушенко "Знищені шедеври української дерев'яної сакральної архітектури. Книга з доповненою реальністю". Книга видана за підтримки Українського культурного фонду у межах програми "Культура плюс". Видання доповнене листівками з фотографіями українських дерев'яних церковних споруд. Подарунок видавця Олександра Савчука.

До Дня визволення Херсона від фашистських загарбників

В читальному залі бібліотеки демонструється виставка до Дня визволення Херсона від фашистських загарбників «Хай живі пам’ятають – покоління знають». Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з матеріалами виставки.