Новини

"ЧайКофський-семінар" кафедри програмних засобів і технологій

9 березня 2021р.вібдулосб чергове засідання "ЧайКофський-семінар" для студентів кафедри програмних засобів і технологій. Відкрила семінар організатор і незмінна ведуча к.т.н., доцент, заступник завідуючого кафедри з виховної роботи Т.Г.Кірюшатова. Завідуюча ДБВ бібліотеки Л.П.Рибалка показала презентацію на тему "Сучасні молодіжні субкультури", розповіла про історію виникнення субкультур, їх ідеологію, зовнішній вигляд, музику. Традиційно, завершився семінар розіграшем лотереї.

До дня народження Т.Г.Шевченка

Творчість Т.Г.Шевченка займає особливе місце в історії української і світової культури як самобутнього поета, а також як дуже талановитого і своєрідного драматурга, белетриста, художника і представника прогресивної суспільно-політичної, філософської та естетичної думки свого часу. Бібліотека підготувала до дня народження поета (9 березня 1814р.) книжкову виставку. Також було проведено огляд літератури, що знаходиться у фондах. Ознаймитись з виставкою можна всім бажаючим в читальному залі бібліотеки.

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки

25 лютого 1871 року в Новоград-Волинському народилася Лариса Косач, яка увійшла в історію під псевдонімом Леся Українка. Саме вона стала однією з центральних постатей української культури та піднесла її до європейського рівня. Леся Українка — без перебільшення одна із найвизначніших постатей в історії української літератури. Її ставлять в один ряд із геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком. По собі Леся Українка залишила вражаючі поетичні поеми, прозові твори, понад 270 віршів, публіцистичні статті, а також неперевершені переклади світової класики. До 150-річчя з дня народження Лесі Українки бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку, що демонструється в читальному залі. У фонді бібліотеки можна знайти біографічні матеріали та твори нашої видатної поетеси.

ВІдкритий огляд літератури до дня народження Г. С. Сковороди

Український просвітитель-гуманіст, мандрівний філософ, поет Григорій Савич Сковорода — один із видатних українських мислителів. Блискуче знання іноземних мов, поетики й риторики, церковних звичаїв, античної і нової філософії поєднувалося у ньому з неабиякими здібностями в галузі літератури і мистецтва. Творча спадщина великого філософа стала невичерпним джерелом мудрості й життєдайної наснаги для українського народу на довгі віки. Бібліотека підготувала відкритий огляд літератури до дня народження Г. С. Сковороди, з яким можна ознайомитись у читальному залі бібліотеки ХНТУ.

Виставка до акредитації кафедри

До акредитації кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції бібліотека пропонує книжкову виставку, з якою можна ознайомитись в читальному залі бібліотеки ХНТУ.

До Дня української писемності та мови

На початку листопада відзначається державне свято – День української писемності та мови. Цього дня проводять тематичні конкурси та урочисті заходи, які мають на меті згуртувати українців навколо рідного слова. Традиційно до свята проводиться радіодиктант національної єдності, який проходить на Українському радіо. Таку акцію започаткували 2000 року. Так, щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з'ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово. Бібліотека ХНТУ також приєдналась до цієї події і з нагоди свята підготувала книжкову виставку, з якою можна ознайомитись у читальному залі бібліотеки.

14 жовтня - Покрова Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України

14 жовтня - значуща дата, яка щорічно переповнює гордістю та хвилюваннями серця мільйонів громадян нашої України. Сьогодні українці святкують День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України. Крім того, 14 жовтня в Україні традиційно відзначається День Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва, бо з давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

З нагоди цих свят, 13 жовтня у музеї Херсонського національного технічного університету для студентів було проведено захід, головним гостем якого став Зосименко Ігор Вячеславович - підполковник, командир батальйону охорони 11 окремої бригади армійської авіації ЗСУ «Херсон», голова спілки учасників АТО, кавалер ордена «За мужність ІІІ ступеня». Він поспілкувався зі студентами, відповів на запитання і подарував музею прапор України з підписами бійців. Ведучі заходу – директор музею Бєляєва В.В., студентка ІІІ курсу Бурштин Валентина та студентка І курсу Бутрій Дар’я ознайомили присутніх з історією свят, а Рибалка Л.П. – завідувач відділу бібліотеки – представила книжкову виставку, підготовану спеціально до заходу. Музичну композицію подарував студент 4 курсу ХНТУ Віталій Корнійчук. Хвилиною мовчання було згадано тих, хто не повернувся з поля бою – наших випускників - Шульца Михайла Сергійовича та Дебріна Ігоря Анатолійовича.

Слава Україні! Слава Нації! Героям слава!

Вишиванка – твій генетичний код

Щорічно у третій четвер травня українці та друзі України в усьому світі відзначають День вишиванки – одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури. За традицією, в цей день всі охочі приходять на роботу або навчання у самому пізнаваному елементі українського костюма – у вишиванці. По всьому світу проводяться святкові ходи, акції та флешмоби в підтримку української культури. Вишиванка – візитна картка України і відзначається в будній день. Історія української вишиванки налічує близько тисячі років. Традиція її носіння ріднить її з традиціями інших слов'янських народів, до національних костюмів яких також входять вишиті сорочки з орнаментом. Вишиванка протягом багатьох століть використовувалася українцями в повсякденному гардеробі, але водночас сприймалася як оберіг – символ здоров'я та краси. Вважалося, що орнамент вишиванки захищає від недобрих поглядів, невдач та хвороб. Дівчата шили вишиванки до свого весілля – в якості приданого. Відомо, що українські чумаки, які проводили життя в довгих мандрах, довіряли шиття своєї вишиванки лише одній обраній дівчині. Вишиванки не втрачають актуальності й сьогодні – їх все частіше носять як елемент повсякденного одягу. Дизайн вишиванок часто використовується в сучасних модних колекціях. Вважається, що традиція, яка з часом переросла у День вишиванки, була покладена ініціативою студентки Чернівецького національного університету Лесі Воронюк в 2006 році. За сприяння діаспор День вишиванки відзначають у США, Канаді, країнах Європи, Австралії та ін. У 2013 році свято вперше дістало державну підтримку. До уваги студентів, співробітників, викладачів бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «Вишиванка – оберіг України».

День науки в Україні

Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Адже лише завдяки науці людство досягло прогресу розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів та нанотехнологій. Щоб оцінити заслуги науки перед суспільством, у третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки. Свято запроваджене в Україні «…на підтримку ініціативи відомих вчених, наукових установ, а також професійних спілок України…» згідно з Указом Президента України «Про День науки» від 14 лютого 1997 року № 145/97. Науковий потенціал Україні вважається одним з найкращих в Європі. Українські вчені є авторами безлічі винаходів у різних областях науки. Бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «Наукові видання викладачів ХНТУ» та відкритий огляд літератури «Творчість в цифровому середовищі». З матеріалами можна ознайомитись в читальному залі бібліотеки. Щиро вітаємо науковців зі святом творчої праці – Днем науки! Бажаємо усім науково-педагогічним працівникам, ученим, молодим науковим дослідникам міцного здоров’я, невтомності у новаторському пошуку, втілення інноваційних проектів задля прогресу та розвитку!

Європа - крок до єдності

Відзначення Дня Європи в Україні − це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. З нагоди цього свята, в читальному залі ХНТУ відкрито виставку "Європа - крок до єдності".

День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – державне свято в Україні, який офіційно відзначають 9 травня, починаючи із 2016 року. «День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні» встановлено як державне свято внаслідок ухвалення 9 квітня 2015 року Верховною Радою України проекту закону № 2539 «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 - 1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію. Офіційним символом святкування Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті та примирення, є квітка червоного маку – загальноприйнятий у світі символ відзначення пам'ятних днів Другої світової війни. Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт в історії Землі та причина найбільших трагедій ХХ століття. У війні взяли участь 80% людства, бойові дії велися 2/3 існуючих на той момент держав. Війна розпочалася 1 вересня 1939 р. із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945 р. із беззастережною капітуляцією Японії. До цієї події бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «Перегортає пам'ять сторінки», що знаходиться в читальному залі.

День матері

День матері – міжнародне та локальне свято, яке офіційно відзначається щорічно, починаючи з 2000 року, у другу неділю травня. В Україні жінка спокон віку асоціювалася з берегинею сім'ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина – мама. Від неї залежить виховання дитини і вона прищеплює любов до рідної землі. День Матері відзначають у другу неділю травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. У травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері. Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою лицарів українського духу – козацтва. До цього світлого і доброго свята в читальному залі бібліотеки ХНТУ розміщено відкритий огляд літератури «Жінка – джерело краси».

Нові періодичні надходження до бібліотеки з суспільно-політичних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з суспільно-політичних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з філологічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з філологічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з технічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з технічних наук