Новини

Нові періодичні надходження до бібліотеки з технічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з технічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з економічних наук

Нові періодичні надходження до бібліотеки з економічних наук

Поздоровлення Бардачову Ю.М. від співробітників бібліотеки ХНТУ

Шановний Юрію Миколайовичу!

Вітаємо Вас з днем народження!

Хай сонце осяває Вам дорогу,

Хай з ласки Божої Вас успіх не мина.

Щоб панували у сім’ї любов, добробут,

А на роботі – шана і хвала!

З повагою,співробітники бібліотеки ХНТУ

Свято Масляної 2020 у ХНТУ

В останній тиждень перед Великим постом відзначають свято Масляної. Воно асоціюється зі смачними млинцями та веселими гуляннями. Мета таких гамірних заходів в тому, щоб розбудити весну та попрощатися з зимою. 27 лютого відбулося святкування проводів зими і в Херсонському національному технічному університеті. Під час заходу студенти ознайомили всіх присутніх із національними традиціями свята «Колодій, Масляна, Масниця». Це низка обрядових дійств на честь весняного пробудження природи, відоме як Колодій, Колодка, Масниці, Колодки, Сиропусний тиждень, Сирна неділя, Пущення, Загальниця, які сягають доби Трипільської культури. З танцями і співами, з гулянням, із частуванням стравами, з жартами й гарними думками – саме так святкували Колодія (Масницю) на українських землях ще з доби матріархату, коли вшановували Велику Богиню-Матір (Макошу). Студентська молодь ХНТУ представила справжні витвори млинцевого мистецтва, які захоплювали неординарністю приготування та вишуканістю подачі на святково вбраних столах. Чого ту тільки не було: млинці – незмінні атрибути Масляної – з різноманітними начинками (м’ясом, грибами, сиром, капустою, яблуками, варенням, згущеним молоком та медом), вареники, солодощі та напої. Також було представлено творчі роботи факультету інформаційних технологій та дизайну. Організатори заходу: адміністрація університету, відділ з виховної роботи студентів ХНТУ, Студентська рада ХНТУ, факультети університету, мешканці гуртожитків. Бібліотека ХНТУ зробила виставку «Як на Масленій неділі…», де була представлена література з етнографії, історії та культури України та кулінарії. Усі страви розійшлися за мить. Зібрані кошти від продажу кулінарної продукції та творчих виробів, а це 4500 грн, студентство передасть на підтримку новонароджених немовлят МСЧ ХБК та притулку для тварин «4 Лапи». Нехай зима забере з собою всі негаразди, а весна принесе щастя, удачу, радість, сімейне благополуччя і достаток!

Виставка до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту

Бібліотекою ХНТУ до Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту було підготовлено виставку «Голокост. Геноцид. Пам’ятаємо», яка знаходиться у читальному залі. Запрошуємо усіх ознайомитися з запропонованою літературою.

До уваги викладачів та студентів ХНТУ!

До уваги викладачів та студентів ХНТУ!

Бібліотека отримала нові періодичні видання і запрошує всіх з ними ознайомитись у читальному залі!

Неформали : хто це?

11 грудня студенти гр. 1УА, 1МНгт, 1МНлог із зацікавленістю слухали і дивились презентацію, яку підготувала і провела зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалка про молодіжні субкультури. Світ молодіжної субкультури - багатьох угруповань, рухів і напрямків - насправді дуже різноманітний і великий. Представники різноманітних субкультур намагаються показати свою індивідуальність, сказати сірій масі: “Я — особистість”, кинути виклик світу з його нескінченними буднями та вистроюванням усіх в один рядок. Все більше підлітків кожного дня у всіх країнах світу приймають ту чи іншу субкультуру. Тому необхідно знати про це культурне явище, розуміти його та бути готовим зустрітися з представниками у реальному житті.

"Кожен має право бути індивідуальним"

Кожному з нас доводилося йти по вулиці, їхати в транспорті або просто дивитись телевізор і бачити людей, які у чомусь не схожі на інших. У когось на голові ірокез, хтось увесь в металі, а хтось у чорній шкірі проноситься повз вас на мотоциклі. Найчастіше це і є представники сучасних субкультур. Молодіжні субкультури у теоретичній частині практично нічим не відрізняються від опису субкультури загалом. Підлітків у субкультурах приваблює в основному можливість спілкуватися з собі подібними, а також зовнішня атрибутика, яка дає можливість демонструвати свою позицію у соціумі. 11 грудня студенти гр. 1МНба, 1МНпд, 1ТУР, 1МР із зацікавленістю слухали і дивились презентацію, яку підготувала і провела зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалка про молодіжні субкультури.

«ЧайКофський-семінар» : «Стажування у Франції : мої враження».

10 грудня 2019р. на кафедрі Програмних засобів і технологій відбувся черговий «ЧайКофський-семінар» на тему «Стажування у Франції : мої враження». На засідання запросили зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалку, яка нещодавно повернулась зі стажування у Франції. Студенти 1-4 курсів із зацікавленістю слухали про умови проживання у Франції, про організацію стажування, навчальний заклад і бібліотеку, про повсякденне життя французів і цікаві місця. Розповідь супроводжувалась показом фотографій. По закінченню - традиційний розіграш лотереї.

Семінар в ХДУ «Як і для чого шукати плагіат»

4 квітня 2018 року Міністерство освіти і науки України підписало меморандум з ТОВ "АНТИПЛАГІАТ", згідно з яким найближчі 7 років українські ЗВО отримають безкоштовний доступ до перевірки наукових робіт на плагіат. Також пропонований сервіс автоматично визначатиме цитування художньої та наукової літератури, законів та методичних фраз, які не є плагіатом. Unicheck (попередня назва — Unplag.com) — платний онлайн-сервіс пошуку плагіату, який перевіряє текстові документи на наявність запозичених частин тексту з відкритих джерел в Інтернеті чи внутрішньої бази документів користувача. Сервіс пошуку плагіату Unicheck може застосовуватися як для індивідуального використання — студентами, журналістами, письменниками, публіцистами, вчителями — так і для корпоративного використання в школах, коледжах, вищих навчальних закладах. Документ передбачає вільний доступ до сервісу Unicheck, де аспіранти та докторанти зможуть перевірити дисертацію перед поданням до спеціалізованих вчених рад. Заклади вищої освіти самостійно вирішуватимуть питання щодо використання сервісу. Зі свого боку Міносвіти сприятиме співпраці університетів та компанії “Антиплагіат”. На основі цього меморандуму кожен заклад вищої освіти може укласти договір про співпрацю з компанією та користуватися перевагами сервісу.

27.11.2019р. В херсонському державному університеті відбувся семінар «Як і для чого шукати плагіат». Від ХНТУ семінар відвідали методист вищої категорії навчально-методичного відділу Н.Ю.Янцен та зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалка. Відкрив семінар ректор ХДУ О.В.Співаковський. Директор бібліотеки університету Н.А.Арустамова повідомила про значення використання таких серверів для визначення плагіату. Керівник проекту Unicheck Ukraine Андрій Сидоренко детально ознайомив присутніх з роботою серверу, розповів про відмінності його від інших, про широке коло інструментів та зрозумілий інтерфейс, що роблять Unicheck оптимальним рішенням для тих, хто хоче створити максимально автентичний текст, а також про інструменти для розпізнавання шахрайства. Завдяки поєднанню надсучасних технологій та інтуїтивного дизайну, Unicheck допомагає підвищити якість оригінальних текстів, а не просто вказує на текстові збіги. Розширений пошук документів включає сотні ефективних алгоритмів, що дозволяє отримати точний звіт з текстовими збігами. Сервіс Unicheck вже успішно використовують в США, Латинській Америці, Іспанії, Бельгії, Україні, Австралії та інших країнах.

Бібліотека ХНТУ отримала у подарунок книгу

Бібліотека Херсонського національного технічного університету долучилася до соціального проєкту «А за що? Просто так!» і отримала у подарунок книгу Євгена Черняка«Big Money : принципы первых. Откровенно о бизнесе и жизни успешных предпринимателей» (Київ, 2019). Менеджер проєкту – Оксана Таран. Меценат подарунку – магазин книжок KNIGIng - офіційний партнер Української бібліотечної асоціації.

Дякуємо команді проєкту за їхню шляхетну діяльність та бажаємо успіхів у подальших звершеннях!

День Гідності та Свободи

21 листопада в Україні відзначають День Гідності та Свободи. Його встановлено на честь початку двох знаменних і доленосних подій у новітній українській історії : Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. День Гідності та Свободи став своєрідним наступником Дня Свободи, що відзначався на честь Помаранчевої революції з 2005 по 2011 роки 22 листопада, але згодом був скасований.

Саме 21 листопада 2013 року розпочались перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Зупинка законодавчо закріплених пріоритетів зовнішньої політики України, якою власне і була Угода про асоціацію між Україною та ЄС, викликала обурення українців. У ніч з 29 на 30 листопада силовики жорстоко розігнали на Майдані Незалежності активістів, переважно студентів. Влада пояснювала це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування грубої сили з боку влади, своєю чергою, спричинило ще більшу хвилю протестів, які переросли в Революцію Гідності.

Метою запровадження пам’ятної дати, згідно із указом, стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття.

«ЧайкоФський-семінар»: «Тихе» полювання. Запобігання отруєнню грибами.

Осінь – улюблена пора грибників. Для них це довгоочікуваний час, коли можна з користю відпочити на «тихому» полюванні в лісі. Гриби цінуються українцями за прекрасний смак, високу поживність і вміст корисних речовин. В них міститься багато білка, фосфору і кальцію. Вони багаті на мікроелементи – калій, йод, марганець, фосфор, цинк, мідь, які необхідні для підтримання нормального обміну речовин в організмі й сприяють зменшенню ризику розвитку серцево-судинних хвороб, перешкоджають вірусним інфекціям. Проте, перша і головна цінність їх у тому, що вони зміцнюють імунну систему людини. Науковці вважають: завдяки тому, що в пісних стравах православних християн було багато грибів, людям у стародавні часи вдавалось покращити імунітет у суворий піст на початку весни, коли за логікою він мав би знижуватися. Але завжди потрібно пам’ятати про небезпеку отруєння умовно їстівними чи отруйними грибами. Тому гриби краще збирати з людиною, яка на цьому знається…

І знову «ЧайКофський-семінар» має намір навчати студентів культурі збирання грибів і тим самим зберегти здоров’я та життя!!! Засідання нового навчального року, присвячене «тихому полюванню», відкрила незмінна ведуча к.т.н., доцент Т.Г. Кірюшатова. Бібліограф бібліотеки ХНТУ І.А. Кириця представила присутнім на семінарі студентам груп 3ПР1, 3ПР2, 5ПР1, 5ПР2 бібліографічний огляд книжкової виставки «Гриби – осінні дари. ОБЕРЕЖНО!». Старший викладач кафедри програмних засобів і технологій О.Й. Боскін надзвичайно цікаво розповів про наявні види грибів в лісах Херсонщини, культуру збирання грибів та поділився власним досвідом «тихого» полювання. Розповідь супроводжувалась показом слайдів і, головне, демонстрацією власноруч зібраних свіжих грибів з поясненням особливостей їх ідентифікації як їстівних або отруйних.

Завершився семінар розіграшем лотереї, яку провела доц. каф. інформаційних технологій Т.Г.Кірюшатова.

Зустріч з письменницею Херсонщини Юлією Бережко-Камінською

8 листопада 2019 року в музеї історії Херсонського національного технічного університету з нагоди відзначення Дня української писемності та мови відбулася зустріч студентів економіко-технологічного технікуму ХНТУ та студентів груп 1МЕВ; 1ФП-1; 1ФП-2 з письменницею Херсонщини Юлією Бережко-Камінською.

Юлія Миколаївна Бережко-Камінська (народилася 1982 р. у селі Чорнобаївка, Білозерського р-ну, Херсонської області) – українська письменниця і журналіст, член Національної спілки письменників України та Всеукраїнської літературної асоціації «Конгрес літераторів України»,головний редактор газети «Ірпінський вісник», переможець обласного конкурсу «Людина року» у номінації «Молодий журналіст року»,лауреат всеукраїнського літературного фестивалю «Просто на Покрову» (2015), лауреат Міжнародного фестивалю поезії «Сінані-фест» (Ялта, 2009), володар Гран-прі Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та поезії «Лицарі слова» (Дебальцево, 2011), лауреат 5-го Поэтического фестиваля «Пристань менестрелей» (Балаклава-2008), дипломант Міжнародного конкурсу кращих українських творів молодих літераторів «Гранослов» (2008 р.), лауреат Всеукраїнського конкурсу молодих драматургів «Віримо!», авторка 4 книг поезій.

Зустріч була організована спільно з бібліотекою ХНТУ за підтримки Херсонської обласної юнацької бібліотеки ім. Б. Лавреньова. Спеціально до заходу співробітниками бібліотеки ХНТУ було підготовлено книжкову виставку, огляд якої зробила бібліограф І категорії Кириця І.А. , а письменниця подарувала збірку своїх віршів.

Щира вдячність поетесі за візит до університету та представникам Херсонської обласної юнацької бібліотеки ім. Б. Лавреньова за співпрацю.

Прес-конференція з нагоди завершення проєкту «Літературний тур Херсонщиною «Книгомандри»»

16 жовтня 2019 року співробітники бібліотеки ХНТУ бібліограф І категорії Кириця І.А. та бібліотекар І категорії Гашимова А.Б. відвідали Херсонську обласну бібліотеку для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова, де взяли участь у прес-конференції з нагоди завершення проєкту «Літературний тур Херсонщиною «Книгомандри»», який реалізовувала книгозбірня за підтримки Українського культурного фонду. На прес-конференцію завітали представники органів влади області, працівники бібліотек навчальних закладів та бібліотек міста Херсона, директори та працівники бібліотек-партнерів проєкту, письменники, журналісти, блогери.

Депутат Херсонської обласної ради Юрій Рожков привітав з успішною реалізацією проєкту «Книгомандри», наголосив на цінності бібліотек та проєктів, що популяризують читання серед молоді, знайомлять жителів Херсонщини із сучасною українською літературою. Директор книготоргівельної мережі «Учбова книга» Анна Лісова, яка неодноразово відвідувала заходи в межах «Книгомандрів», зазначила, що такі творчі зустрічі з письменниками породжують нову генерацію молодих авторів. Співробітники бібліотеки ХНТУ ознайомили присутніх з рекламний матеріалом про наш університет.