Новини

"ЧайкоФський-семінар" : до Дня козацтва

Дню українського козацтва та Покрові Святої Богородиці було присвячено чергове засідання "ЧайкоФського-семінару". Відкрила засідання незмінна ведуча, к.т.н, доцент Т.Г.Кірюшатова. Вона розповіла про історію свята, а зав. відділом бібліотеки - про книги, що знаходяться в бібліотеці ХНТУ, про побут, вбрання, зброю козаків, про їх поселення.

"ЧайКофський-семінар" : народна творчість

Цього навчального року продовжує свою роботу «ЧайКофський-семінар». Відкрила семінар ведуча к.т.н., доцент Т.Г.Кірюшатова. Перше засідання було присвячено народній творчості України. Майстриня Ірина Сергєєва поділилась своїм досвідом з виготовлення ляльок-круп’яничок і під своїм керівництвом декілька студентів зробили свої витвори. Зав. відділом бібліотеки Л.Рибалка презентувала книжкову виставку до цього заходу, де розказала про народну творчість, плетіння з лози, вишивку нитками та бісером, виготовлення штучних квітів, випалювання по дереву, виготовлення вишиванок.

Інформаційна година, присвячена Дню Європи в Україні

17 травня 2018 року в читальному залі бібліотеки ХНТУ відбулася інформаційна година «Пізнаємо Європу разом», присвячена Дню Європи в Україні. Захід було організовано відділом міжнародних зв’язків спільно зі співробітниками бібліотеки. До нашого університету на свято завітала шанована гостя, керівник Херсонського міського центру німецької культури – Дворникова Лариса Миколаївна. На даному заході були присутні студенти факультетів міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу, а також кібернетики та системної інженерії. Інформаційну годину «Пізнаємо Європу разом» було проведено методистом бібліотеки ХНТУ Бєляєвою В.В., яка познайомила студентів з історією свята Дня Європи, розкрила поняття «Європейського Союзу», його структури, звернула увагу на основні європейські цінності та права і свободи особистості. Також було представлено історію започаткування відносин між Україною та Європейським Союзом та обговорено переваги членства України в ЄС. До заходу співробітниками бібліотеки було підготовлено інформаційно-тематичну виставку під назвою «Європа: крок до єдності». У заході брали активну участь студентки факультету МЕВ, УіБ групи З МЕВ-Н Пишна Владислава, Радуль Анна, Зелінська Аліна. Вони коротко представили деяких країн-учасниць ЄС англійською і німецькою мовами. Старший викладач кафедри теорії та практики галузевого перекладу і керівник молодіжної філії Херсонського міського центру німецької культури (ХМЦНК) «Partnerschaft» Богдан Ю.Б. розповіла студентам про різноманітні програми стажування за кордоном. Теоретичний огляд матеріалу супроводжувався науково-популярними відеороликами та цікавими іграми, спрямованими на краще пізнання європейських країн: «Географічне лото», «Прапори», «Запитання-відповідь». Студенти були надзвичайно активними, давали правильні відповіді на запропоновані питання та отримували подарунки.

«ЧайКофський-семінар» : молодіжні субкультури

4 червня 2018р. бібліотека спільно з кафедрою інформаційних технологій провела черговий «ЧайКофський-семінар». На засіданні було розглянуто таке явище, як молодіжні субкультури. Субкультура – це багато людей однаково не таких як усі, іншими словами – «неформали». Відкрив засідання зав. кафедрою проф. В.Є.Ходаков. Зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалка розповіла про відмінності між культурою та субкультурою, навела приклади молодіжних субкультур. Розповідь супроводжувалась показом слайдів і прикладів. Завершився семінар розіграшем лотереї, яку провела доц. каф. інформаційних технологій Т.Г.Кірюшатова.

Круглий стіл до Міжнародного дня біорізноманіття

Щороку, 22 травня, світ відзначає Міжнародний день біорізноманіття, проголошений Генеральною Асамблеєю Організацій Об’єднаних Націй у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття. 22 травня 2018 року в Херсонському національному технічному університеті відбувся Круглий стіл до Міжнародного дня біорізноманіття відповідно до листа Херсонської обласної державної адміністрації та департаменту освіти, науки та молоді від 18.05.2018 р. № 2-14-1690/0/18/32308 з нагоди відзначення 25-річчя набрання чинності Конвенцією про біорізноманіття. Міжнародний день біорізноманіття – це ще одна нагода звернути увагу громадськості на проблему безповоротної втрати на Землі багатьох представників флори та фауни, впровадження заходів, спрямованих на досягнення трьох основних цілей Конвенції про біорізноманіття – збереження біорізноманіття та екосистем, стале використання компонентів біорізноманіття та отримання вигод від використання генетичних ресурсів, зокрема, включення питань збереження біорізноманіття у галузеві національні та місцеві стратегічні документи розвитку та просторового планування і мобілізації всіх можливих ресурсів для досягнення цілей Стратегічного плану з біорізноманіття на 2011-2020 рр. та його завдань Айті (прийнятих під час Десятої наради Конференції Сторін Конвенції про біорізноманіття, м. Нагоя, Японія, 18-29 жовтня 2010 року). Організатори Круглого столу – кафедра хімії, екології та безпеки життєдіяльності. Співробітники бібліотеки ХНТУ підготовили до Міжнародного дня біорізноманіття тематичну виставку. Директор бібліотеки ХНТУ Іванова Світлана Валентинівна надала інформацію про заходи в університеті, що пов’язані з зазначеною тематикою.

День Європи

День Європи - щорічне свято, що проходить 19 травня. У читальному залі бібліотеки ХНТУ демонструється виставка "Євроінтеграційний курс України".

До Дня науки

19 травня Україна відзначає День науки. До цього свята бібліотека підготувала виставку "Освіта і наука - важливі чинники розвитку України".

До ювілею

До ювілею Першого проректора ХНТУ, доктора технічних наук, професора Ю.Г.Розова в читальному залі бібліотеки демонструється виставка "Славетний шлях на освітянській ниві".

День визволення Херсона

Все далі линуть у давнину запеклі сорокові минулого століття, але пам’ять про справжніх героїв Великої Вітчизняної досі бентежить серця сучасників. Вони зробили нашим землякам безцінний дар – свободу. Про лихоліття війни сьогодні згадував завідуючий кафедрою інформаційних технологій, професор В.Є.Ходаков. Студентам гр. 1ПР і викладачам він розповів про своє дитинство, яке припало на воєнні роки. Зав. відділом бібліотеки Рибалка Л.П. розповіла про життя в окупованому місті, про операцію з визволення Херсона. Присутні ознайомились з презентацією до заходу. Були показані фотоматеріали з німецьких архівів та Херсонського краєзнавчого музею, бібліографічний огляд літератури. А Абрамов Г.С. , акомпануючи на баяні, заспівав декілька пісень того часу.

Інформаційна культура студента

24 квітня 2018р. в бібліотеці ХНТУ (1 корп.) відбулось чергове заняття з курсу "Інформаційна культура студента". Студенти гр. 3 ТК та 3 ТВ ознайомились з роботою бібліотеки, складом її фондів, правилами користування, алгоритмом пошуку потрібної інформації.

До Великодніх свят

До Великодня бібліотека ХНТУ підготувала книжкову виставку «З Богом в ім’я добра». Виставка демонструється в читальному залі бібліотеки.

Виставка «СТУДЕНТ – ВИКЛАДАЧ – РЕКТОР»

До ювілею Юрія Миколайовича Бардачова, д.т.н., професора, заслуженого діяча науки і техніки України, ректора Херсонського національного технічного університету у читальному залі бібліотеки ХНТУ діє тематична виставка «СТУДЕНТ – ВИКЛАДАЧ – РЕКТОР». На виставці представлені як наукові праці професора, так і журнальні публікації.

Колектив бібліотеки щиро вітає Юрія Миколайовича з ювілеєм!

Ми віримо, що під Вашим керівництвом ми здатні подолати будь-які кризи! Бажаємо Вам міцного здоров’я, сімейного і матеріального благополуччя, здійснення бажань! Нехай поруч з Вами завжди будуть надійні друзі, а любов та підтримка рідних і близьких додають Вам сили для нових звершень. Нехай Вас завжди супроводжують успіх і вдача!

«Палаючий Херсон. 1941-1944»

Бібліотека ХНТУ запрошує відвідати книжкову виставку «Палаючий Херсон. 1941-1944», присвячену дню визволення Херсона від фашистських загарбників. На виставці представлені видання, що розповідають про події, які розгорталися на території Херсону та Херсонської області в роки II Світової війни, про людей надзвичайної мужності, про тих, хто віддав своє життя заради життя майбутніх поколінь.

Літературно-бібліографічні студії ХОУНБГ

21 грудня 2017 року у відділі наукової інформації та бібліографії Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара відбулися чергові літературно-бібліографічні студії, на яких були присутні бібліографи обласних бібліотек міста, бібліотек ВНЗ, коледжів, музеїв; викладачі, студенти – усі ті, хто цікавиться питаннями бібліографії, книговидавництва, літературознавства. У роботі студій прийняли участь співробітники бібліотеки ХНТУ : зав. відділом комплектування та обробки С. Ю. Луценко, зав. ІБВ Л. П. Рибалка, зав. відділом обслуговування С. В. Бобирь, бібліограф І. А. Кириця.

Робота студій розпочалася доповіддю Ірини Капелюх (ХОУНБ ім. Олеся Гончара) з головного питання для всіх бібліотек – «Впровадження УДК в практику роботи бібліотек: теорія питання». Слухали її дуже уважно, адже це питання сьогодні є надзвичайно актуальним. Тому що тепер всіх бібліотекарів України чекає величезна робота з переходу на нову систему класифікації своїх фондів.

Неабиякий інтерес викликав виступ нашої колеги з Центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки – головного бібліотекаря Оксани Смешко. Вона дуже цікаво розповіла про сервіс authorSTREAM для оформлення віртуальної виставки і редактор KompoZer, який можна використати для свого Інтернет-проекту.

Завідуюча відділом рідкісних та цінних видань Ольга Сак (ХОУНБ ім. Олеся Гончара) презентувала збірку своїх статей «…На користь розумового процвітання...» , яка стала у цьому році переможцем у номінації «Найкраще бібліографічне видання» на Регіональному конкурсі на найкраще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек півдня України.

Подарунком до Різдвяних свят учасницям студій стали доповідь заступника директора з наукової роботи Художнього музею ім. О. О. Шовкуненка, мистецтвознавця Владислави Дяченко – «Видавнича діяльність Херсонського художнього музею ім. О. О. Шовкуненка», огляд книжкових видань за 1991-2017» та огляд виставки «Моя молитва нехай лине…: православна ікона XVII-XX ст. з колекції музею». Це було приємним завершенням роботи літературно-бібліографічних студій!

Тематична виставка «Україна-НАТО» : розмаїття культур»

В читальному залі бібліотеки ХНТУ діє розгорнута тематична виставка «Україна-НАТО» : розмаїття культур» . Запрошуємо відвідати виставку.