Новини

З Новим роком та Різдвом Христовим!

З наступаючим Новим 2017 роком та Різдвом Христовим вітаємо колег, викладачів та студентів ХНТУ! Бажаємо міцного здоров'я, родинного щастя, успіхів в роботі та навчанні! Веселих друзів, надійної роботи, величезною зарплати, великих відкриттів, подорожей, що запам`ятаються на все життя, вдалих знайомств, великих змін - нехай все це буде Вам подарунком до Нового року!

Неначе в казці добрим дивом хай Новий рік у дім ввійде.
Щоб цілий рік жилось щасливо, і завжди малося усе.
Хай рік Новий, Різдво Христове Вам подарують дні казкові,
Мов чистий сніг, що землю гріє, хай зігріває Вас надія!

«Хочешь стать великим – женись три раза». Три музы М.А.Булгакова.

28 ноября в библиотеке состоялась очередная встреча в Литературной гостинной, где присутсвовавшие услышали рассказ директора библиотеки Ивановой С.В. о судьбе и творчестве выдающегося писателя Михаила Афанасьевича Булгакова. М. А. Булгакова называют русским писателем. Постоянно забывая о том, что родился и вырос гениальный мистик и сатирик в столице Украины. Именно Киев сформировал мировоззрение будущего литератора и именно специфическая атмосфера города преисполненного своим неповторимым бытовым фольклором, - определила канву всего творчества Булгакова. Особенное место в творчестве Булгакова занимает дом № 13, что на Андреевском спуске. Именно здесь поселились навсегда тени его героев. Этот дом писатель сохранит в рассказе “Дом Эльпит Рабкоммуна”, в романах “Мастер и Маргарита” и “Белая гвардия”. Алексей Толстой как-то сказал Михаилу Булгакову: «Хочешь стать великим – женись три раза». Начинающий писатель тогда только приехал в Москву. Но все в его жизни получилось в точности, как и предсказал Толстой – и жен было три, и величие. Истории встреч и расставаний – и есть путеводитель по творческой биографии Булгакова. Каждая женщина Булгакова достойна отдельного рассказа. И Татьяна Николаевна Лаппа, не раз спасавшая мужа и так и не сумевшая разлюбить юного киевлянина, каким будущий классик предстал перед ней во время первой встречи. И Любовь Евгеньевна Белозерская из знаменитого княжеского рода Белосельских-Белозерских, которую в окружении писателя жаловали не особо, называли меж собой «Белорусско-балтийской», а между тем она совершила поступок, без которого все в его биографии было бы иначе. И, конечно, Елена Сергеевна Шиловская, героиня десятка книг, создающих благостный образ главной, как принято считать, музы М. Булгакова, хотя все было далеко не так однозначно. Герои Произведений М. Булгакова обладают обаянием, которое заставляет влюбиться в них и почувствовать особенную прелесть нераскрытой мысли, а именно такой тезис может быть применен ко всему творчеству великого писателя. Интерес к его личности непреходящий, его работы постоянно экранизируются. Есть мнение, что к роману о Мастере и Маргарите можно относиться или хорошо, или плохо, но никого он равнодушным не оставляет. Тоже самое относится и к личности самого автора. Личная жизнь Булгакова, истории создания его произведений окутаны своего рода ореолом тайн и мистических событий.

Благодійний ярмарок «Академія Святого Миколая»

8 грудня 2016 року у холі 1 навчального корпусу ХНТУ відбувся Благодійний ярмарок «Академія Святого Миколая». Ярмарок, де відбулася виставка-продаж різноманітних кулінарних страв, був організований відділом з організації виховної роботи та пройшов дуже яскраво. І вже традиційно в цьому благодійному заході прийняла участь бібліотека ХНТУ. Співробітники бібліотеки ХНТУ знову вразили відвідувачів смаколиками, приготованими власноруч.

Підготовка до сесії

Підготовка до сесії в читальному залі ХНТУ.

Oбласний семінар-практикум «Сучасна бібліотека в процесі європейської інтеграції»

29 листопада 2016 року в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова відбувся обласний семінар-практикум «Сучасна бібліотека в процесі європейської інтеграції» для працівників юнацьких структурних підрозділів бібліотек Херсонської області, бібліотекарів ВНЗ та ПТНЗ. Організатором семінару була Херсонська обласна бібліотека для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова. В роботі семінару-практикуму, що мав на меті вивчення досвіду бібліотек провідних європейських країн та нових бібліотечних технологій в умовах євроінтеграції, прийняли участь і співробітники бібліотеки ХНТУ. Під час семінару-практикуму відбулося онлайн-спілкування з бібліотеками України та було проведено Travel-гру «Бібліотур в Європу».

Тренінг «Скажи «Ні»дезінформації»

16.11.2016р. в читальному залі бібліотеки ХНТУ відбулось тренінгові заняття «Скажи «Ні»дезінформації». Організаторами заходу були бібліотека ХНТУ, Херсонська бібліотека для юнацтва ім. Б.Лавреньова та ППО студентів та аспірантів ХНТУ. На занятті завідувач відділу автоматизації бібліотечних процесів Тер-Давлатян Ю.М. розповіла про відмінності між інформацією та пропагандою, навела яскраві приклади політичної реклами. Студенти гр. 1Ф, 5Фм та 1ИМ приймали активну участь в обговоренні проблеми, ставили цікаві запитання. До заходу бібліотекою була підготована книжкова виставка та бібліографічний огляд.

До річниці Революції Гідності

З метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору, Указом Президента України було встановлено свято "День гідності та свободи". У читальному залі бібліотеки ХНТУ представлена виставка "Від Революції Гідності до сьогодення".

Личный враг Наполеона

11 ноября в библиотеке состоялось очередное заседание клуба «Наследие». Присутствовавшие услышали Рассказ зав. ИБО Рыбалки Л.П. об удивительной судьбе одной из известнейших женщин, представительнице раннего романтизма во Франции, писательнице Анне-Луизе Жермене Неккер, баронессе де Сталь-Гольштейн, известной как мадам де Сталь. Прославленный Наполеон Бонапарт считал её своим личным врагом. Еще в 15-летнем возрасте Жермена написала замечания к знаменитому финансовому «Отчету» своего отца и сделала извлечения из «Духа законов» Монтескьё, присоединив к ним свои собственные размышления. Её блестящий ум, красноречие и энтузиазм делали её царицей избранного парижского общества. Салон мадам де Сталь стал центром оппозиции, к которому принадлежали люди, старавшиеся содействовать распространению гуманных и либеральных идей. Подвергаясь гонениям, она переезжает из страны в страну. Убегая от шпионов Наполеона, она едет в Россию, где ей было оказано самое широкое гостеприимство. Л. Боровиковский напишет её портрет, а поэт К.Батюшков охарактеризует : «…Дурна как черт и умна как ангел».

"Етносефт" : фестиваль національної кухні, творчості, етнічного колориту.

10 листолада 2016 року у холі 1 навчального корпусу ХНТУ відбулася кульмінаційна подія Етносефту: фестиваль національної кухні, творчості, етнічного колориту. Фестиваль, на якому відбулася виставка-продаж смачних ласощів з національної кухні різних народів, які проживають на території України, пройшов надзвичайно яскраво та колоритно. Участь бібліотеки ХНТУ в різноманітних благодійних заходах, які проводяться в університеті, вже стала традицією. Але цього разу співробітники бібліотеки ХНТУ не тільки підготували книжкову виставку з етнографії «Україна багатонаціональна», а й вразили відвідувачів дуже смачними стравами з азербайджанської, німецької, молдавської та української національної кухні, які приготували власноруч. Гроші, зібрані на заході, будуть передані до Старозбур’ївської школи-інтернату.

"Екслібрис бібліотеки ХНТУ"

3 листопада 2016 р. за ініціативи кафедри дизайну ХНТУ відбувся IV Всеукраїнський студентський конкурс книжкового знаку пам’яті Ф. Кідера. Переможців визначало авторитетне журі, до складу якого увійшли мистецтвознавці, дизайнери, художники та науковці. В цьому році ректор Херсонського національного технічного університету Бардачов Юрій Миколайович заснував призову номінацію – екслібрис бібліотеки ХНТУ. Переможцями в цій номінації стали:

І місце – Лашкевич Надія (Херсонський національний технічний університет);

ІІ місце – Кравченко Олександра (Криворізький державний педагогічний університет);

ІІІ місце – Салтовська Юлія (Полтавський національний технічний університет ім. Ю. Кондратюка).

Співробітники бібліотеки висловлюють подяку викладачам і студентам кафедрі дизайну ХНТУ та інших вузів, які прийняли участь в конкурсі, ректору ХНТУ Бардачову Юрію Миколайовичу за ініціативу, творчий підхід та свіжий погляд на бібліотеку з точки зору митців.

«Крим – це Україна».

В читальному залі бібліотеки ХНТУ відкрита книжкова виставка «Крим – це Україна». Представлені матеріали з історії Криму та сучасне політичне становище, а також мистецька спадщина татарських письменників і музичні досягнення відомої кримськотатарської співачки Джамали.

Знайомство з Італією

20 жовтня 2016 року в ауд.320 навчального корпусу №3 відбувся черговий «ЧайкоФський» семінар для студентів 1 курсу кафедри інформаційних технологій за темою: «Знайомство з Італією». Захід було організовано і проведено викладачами та співробітниками кафедри інформаційних технологій. На семінарі Н.А.Соколова, зав.кафедрою економічної кібернетики, та В.Є.Ходаков, зав.кафедрою інформаційних технологій, поділилися своїми враженнями від поїздки до чарівної Італії. А бібліограф інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки університету І.А.Кириця представила книжкову виставку «Saluti da Italia!» та бібліографічний перегляд.

Благодійний ярмарок «Підтримаємо український спорт разом».

20 жовтня 2016 року у холі 1 навчального корпусу ХНТУ відбувся загальноуніверситетський захід – Благодійний ярмарок «Підтримаємо український спорт разом». Метою заходу була задача долучити якомога більше студентів університету до здорового способу життя та збір коштів на підтримку спортсменів нашого міста. На ярмарку продавалися цікаві Hand-made вироби, смачні та корисні ласощі, відбулася акція від заводу Danone «Здоровий сніданок, замість перекуса для студента» . Також на заході були присутні гості – жіноча баскетбольна команда «Таврійські зірки». Книжкова виставка «Спортивні досягнення студентів і викладачів ХНТУ», яку підготували співробітники бібліотеки ХНТУ, наглядно продемонструвала відвідувачам, що в університеті поряд з підготовкою висококваліфікованих спеціалістів з різних галузей знань, велик е значення надається і спорту . Серед студентів і викладачів нашого навчального закладу є видатні спортсмени, а саме: 2 заслужених майстра спорту (Василь Юрченко і Сергій Пострєхін – з веслування на байдарках і каное); 12 майстрів спорту міжнародного класу (Володимир Безнощенко – з кульової стрільби; Володимир Земляков, Михайло Єдінович, Сергій Глущенко, Олександр Волков – з веслування на байдарках і каное; Юрій Солодовніченко – з шахів; Геннадій Сандіровський – з вільної боротьби; Артем Кашкурцев і Анатолій Д’яков – з кікбоксінгу; Семен Гаран – з карате); 37 майстрів спорту СРСР з веслування на байдарках і каное, велоспорту, кульової стрільби, сучасного п’ятиборства. 3 спортсмени стали заслуженими тренерами України (С. Глущенко, А. Волков, В. Земляков). Є. Мерешко, колишня студентка ХНТУ, яка зараз навчається в аспірантурі, в 2016 році завоювала свою 4 золоту медаль з плавання на Паралімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек

Поздоровляємо з професійним святом бібліотекарів і всіх читачів!

Бібліотека… Серце завмира,

Коли пірнаю в тишу таємничу,

Святилище пізнання і добра,

Що в майбуття через минуле кличе.

До дива знань і мрій, о друзі, йдіть!

Високий дух летітиме далеко…

Аби сказати: «Зупинися, мить!»

Кажу лише: «Живи, бібліотеко!».

День міста

20 вересня Херсон відзначав 238-річницю від дня заснування. У святковій програмі у міському парку «Херсонська фортеця» разом зі студентами та професорсько-викладацьким колективом університету брали участь і співробітники бібліотеки ХНТУ. Вони презентували книжкову виставку видань викладачів університету «Внесок ХНТУ до розвитку науки і освіти», що дуже зацікавила відвідувачів заходу, серед яких були і його організатори, а саме: міський голова В.В. Миколаєнко та заступник міського голови, депутат міської ради А.О. Кияновський. Святкування залишило у жителів та гостей міста найтепліші відчуття і яскраві спогади. Взагалі ця подія відіграла важливу роль у вихованні в херсонців патріотизму і любові до свого міста і всієї України.