Новини

Благодійний ярмарок ХНТУ "Вкраїна калинова"

7 листопада бібліотека ХНТУ взяла участь у благодійному ярмарку "Вкраїна калинова".

Зі святом, наші захисники!

14 жовтня в Україні відзначаються одразу три свята — Покрова Пресвятої Богородиці, День захисника України й День українського козацтва.
Щиро вітаємо зі святами!

Музею історії ХНТУ – 10 років!

14 жовтня 2019 року музею історії Херсонського національного технічного університету виповнюється 10 років. І з нагоди цієї визначної події 10 жовтня у музеї була проведена святкова зустріч зі студентами та викладачами ХНТУ.

Доктор технічних наук, професор, перший проректор Розов Ю.Г. у вступному слові зазначив, що музей – це наша пам'ять, важливий осередок культури, який є свідком важливих подій університету. Також Юрій Георгійович нагородив грамотами викладачів, співробітників та студентів і випускників ХНТУ за активну участь в організації роботи щодо збагачення громадянсько-патріотичних цінностей музею та з нагоди 10-ої річниці його заснування.

Перший директор музею, кандидат історичних наук, доцент, відмінник освіти України Чиркова Любов Миколаївна подякувала усім присутнім за співпрацю і взаємодопомогу. Аудиторії було представлено авторську роботу нашого студента, активіста музею історії ХНТУ Юрія Заговалка «Музей історії ХНТУ – від минулого до сьогодення». Виступили на заході також д.і.н., професор Сусоров В.Д. та завідувач бібліотеки Іванова С.В. Це одні з тих людей, які завжди допомагають музею розвиватися, беруть активну участь у різноманітних заходах.

З днем народження, музею історії ХНТУ! Процвітання, розвитку та невпинного руху вперед!

Щиро вітаємо з Днем працівників освіти!

Шановні освітяни! Прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята. Бажаємо міцного здоров'я, терпіння, успіхів, натхнення. Гарних учнів та плідної праці на благо рідної України!

«Cучасні хімічні технології : екологічність, інновації, ефективність»

3-4 жовтня 2019 року в Херсонському національному технічному університеті відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Cучасні хімічні технології : екологічність, інновації, ефективність». У роботі конференції взяли участь науковці та викладачі з Національного авіаційного університету; Національного університету біоресурсів та природокористування; Національного Технічного Університету «Харківський Політехнічний Інститут»; Миколаївського державного аграрного університету; Херсонського державного університету; Одеської національної академії харчових технологій; ПрАТ «Малинська паперова фабрика-Вайдманн», ТОВ «Єврохімсервіс»; Херсонського національного технічного університету.

Пленарне засідання відкрила д.т.н., професор, відмінник освіти України, завідувач кафедри хімії, екології та безпеки життєдіяльності Міщенко Г.В., яка у своєму виступі надала інформацію про багаторічну успішну роботу кафедри та перспективи її подальшого розвитку. Головою засідання було обрано доцента кафедри кафедри хімії, екології та безпеки життєдіяльності Малєєва В.О. З вітальним словом виступила декан факультету інтегрованих технологій, к.т.н., доцент Расторгуєва М.Й. Директор бібліотеки Іванова С.В. зробила книжковий огляд, присвячений темі конференції. Після закінчення конференції учасники отримали сертифікати.

ЧайКофський семінар

1 жовтня 2019 року бібліотека і музей історії ХНТУ спільно з кафедрою програмних засобів і технологій провели «ЧайКофський семінар»: «Час згадати нашу славу» (до Дня українського козацтва, Покрови Божої матері та Дня захисника України). Директор бібліотеки Іванова С.В. розповіла про історію свята Покрови Божої матері; про традиції, побут, вбрання, зброю козаків та про їх поселення. Розповідь супроводжувалась показом слайдів і відео. Також Світлана Валентинівна представила книги з даної теми, що знаходяться в бібліотеці ХНТУ. Директор музею Бєляєва В.В. читала вірші про козацтво та Україну. А також провела вікторину з історії козацтва зі студентами груп 1ПР2 , 3ПР1 , 3ПР2 ,5ПРм. Знавців очікували призи. Завершився семінар розіграшем лотереї, яку провела його незмінна ведуча, к.т.н., доцент кафедри програмних засобів і технологій Т.Г.Кірюшатова.

ХНТУ – активний учасник святкування Дня міста

14 вересня 2019 року в рамках святкування Дня міста Херсона бібліотека ХНТУ, викладачі, студенти, аспіранти ХНТУ приймали участь у ярмарку-виставці «Сушка ХНТУ». До заходу долучились кафедра дизайну, кафедра стандартизації та сертифікації, кафедра енергетики, електротехніки та фізики, кафедра експертизи, технології і дизайну текстилю, кафедра хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції, кафедра зовнішньоекономічної діяльності, кафедра фінансів, банківської справи та страхування, факультет інженерії та транспорту, відділ з організації виховної роботи студентів.

Круглий стіл до 150-річчя створення періодичної системи хімічних елементів

B читальному залі бібліотеки ХНТУ кафедрою хімії, екології та безпеки життєдіяльності спільно зі співробітниками бібліотеки було організовано і проведено засідання круглого столу, присвячене Міжнародному року Періодичної таблиці хімічних елементів та 150-річчя з дня створення цієї таблиці Дмитром Івановичем Мендєлєєвим. На засідання було запрошено викладачів та студентів ХНТУ, а також учнів загальноосвітніх шкіл та гімназій м. Херсона. До уваги усіх присутніх був представлений відеоролик про життя та наукові винаходи Д.І. Мендєлєєва. Після виступів учасників присутні ставили питання, велася жвава дискусія. Бібліограф І категорії Кириця І.А. представила дві книжкові виставки «Система, що впорядкувала світ», одна з яких – віртуальна. Наприкінці засідання усі доповідачі круглого столу отримали сертифікати учасників.

День відкритих дверей - 2019

До вашої уваги пропонуємо відеозапис заходу "День відкритих дверей", який проходив в стінах нашого університету 06.04.2019 р.

ht tps://youtu.be/rWAG1LGFCdo

Літературна зустріч із поетом Херсонщини Валерієм Куликом

15 квітня 2019 р. у музеї історії ХНТУ відбулася літературна зустріч студентів-першокурсників ХНТУ з поетом, перекладачем, тележурналістом, лауреатом літературних премій імені Миколи Куліша та Ярослава Дорошенка, членом Національної спілки письменників, журналістів та музичної спілки України, дипломантом кількох Міжнародних та Всеукраїнських телевізійних фестивалів, Заслуженим діячем мистецтв України Валерієм Павловичем Куликом.

Херсонщина – місце, де творили і творять свої шедеври митці Слова: Микола Куліш, Іван Дніпровський, Дніпрова Чайка, Алла Тютюнник, Микола Братан, Валерій Кулик, Анатолій Кичинський, Василь Загороднюк, Іван Немченко… Кожен із творців незвичний по-своєму, але їх дещо об’єднує – херсонська свобода степу – рідна земля…Співробітниками бібліотеки спеціально до заходу було підготовлено книжкову виставку «Поезія любові та краси», яку представила бібліограф І категорії Кириця І.А. Ведучою заходу була методист бібліотеки Бєляєва В.В.

Народився Валерій Кулик 5 серпня 1948 р. в селищі Чаплинка Херсонської області в родині вчителів. У 1971 р. закінчив факультет української філології Херсонського педагогічного інституту. Працював кореспондентом районних газет у Чаплинці, Білозерці, Цюрупинську, Новій Каховці, створив і керував літературною студією "Біле озеро". Із 1993 р. ­ головний редактор Херсонської облдержтелерадіокомпанії. Відомий у краї як автор та ведучий літературно­ мистецьких телевізійних програм «Степова арфа», "Таврійський первоцвіт". Керує літературною студією «Кулішева криниця» та є членом редколегії літературного альманаху «Степ». Перші вірші Валерія Кулика було опубліковано у Чаплинській районній газеті "Радянська Таврія" 1961 року, а перша книжка поета, "Відстані", побачила світ у видавництві "Таврія" у 1978 році. Сьогодні творчий доробок майстра слова нараховує близько двох десятків поетичних збірок, переважна частина яких – це сонети, переклади з мов ближнього зарубіжжя. Поезія В.П.Кулика приваблює своїм широким тематичним діапазоном: патріотична ("Розмова з сином", "Світ мій світає в тобі, Українонько"), філософсько-етична ("Балада про вічне дерево", "І слухати зорю..."), мистецька ("Рожевий духоцвіт м'якої глини"), героїчна ("Бунтарська кров", "На Каховському плацдармі"), історична ("Колективізація", "Голод"). Широко відомі збірки поета: «Озимина», «Дорога до тебе», «Трояндове вино», «Відлуння любові», «Уста твої ніжніші за корали...», «Сонце моєї матері», «Світився гранями сонет», «Колодязь у степу», «Алегорії вишневого саду», «У мареві мальв». Своє 70-річчя В. Кулик зустрів виданням двох поетичних книг «Світло в тунелі» (2018) та «Трояндове вино (2018). Разом із такими херсонськими композиторами, як Валентин Плаксєєв, Валерій Другальов, Валентин Стеренок та ін.. Валерій Кулик написав чимало пісень. «Кришталева любов», «Калинові мости», «Повернення в юність», «Зоря над покосами», «А стежечка біжить від літа...» - це вокальні твори, які увібрали в себе десятки пісень, і добра половина з них увійшла і залишається в репертуарі провідних виконавців Херсонської обласної філармонії. Чимало пісень стали до вподоби аматорам співу Херсонщини. На ювілейному концерті, присвяченому 10-річчю Незалежності України, у Національному палаці України співачка Зінаїда Колісниченко виконала пісню на слова В.Кулика «Мамине поле» і стала лауреатом Всеукраїнського конкурсу. Нас, читачів, поезія Валерія Кулика продовжує чарувати і через край переповнювати наші емоції, духовно збагачуючи кожного з нас.

Студенти факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу Бурштин Валентина та Чабанов Дмитро чуттєво прочитали улюблені поезії з творчості В. Кулика та свої власні вірші. Також усі присутні на літературній зустрічі могли насолодитися прекрасною піснею на слова В. Кулика, муз. В. Другальова у виконанні А. Потужної «Україна єдина». Валерій Павлович читав свої вірші, розповідав цікаві випадки з життя, відповідав на запитання студентів. Ми щиро вдячні Валерію Павловичу за гарну зустріч. Бажаємо йому здоров’я, наснаги, успіхів у подальшій творчій діяльності.

«Поезія – це завжди неповторність…»

Поезія – це цілющий ковток для спраглої душі, це ясний промінець сонця в негоду, це біла квітка сподівання... Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку. Студенти нашого університету 21 березня, у Всесвітній день поезії, також долучилися до святкування, взявши участь у літературній зустрічі з поетесою Любов’ю Петрівною Пронько-Ященко. Літературний захід було проведено співробітниками відділу виховної роботи студентів, бібліотеки у музеї історії ХНТУ за сприяння адміністрації університету. Ведучими заходу були: Іванова Л.М. – співробітник ХНТУ та Бурштин Валентина – студентка ХНТУ. Зібралися усі, хто любить, розуміє і цінує поезію. Присутні натхненно читали вірші улюблених поетів. З нагоди Всесвітнього дня поезії співробітниками бібліотеки було підготовлено бібліографічний огляд книжкової виставки на тему: «Поезія – то серця мова», який представила бібліограф І кат. бібліотеки ХНТУ Кириця І.А. Лилися рікою поетичні рядки, присвячені 98-річчю від дня народження легендарної української поетеси Ліни Костенко, які майстерно читали співробітники ХНТУ: Іванова Л. М. («Старесенька іде по тій дорозі», Бєляєва В.В. («Мати»). Також свої улюблені поетичні твори відомої майстрині слова надзвичайно зворушливо читала директор бібліотеки ХНТУ Іванова С.В. («Кобзар співав в пустелі косаралу», «Все моє, все зветься Україна»). Наша гостя Любов Петрівна Пронько-Ященко рада була завітати до ХНТУ і зустрітися з молоддю, яка закохана в українське слово. Народилась поетеса в селі Дмитрівка Бахмачського району Чернігівської області в селянський родині. З раннього дитинства батьки привчали дітей не цуратися праці, поважати старших, шанувати корені свого роду, любити рідну мову й Батьківщину. Після сільської початкової школі вона навчалась у школі-інтернаті м. Прилуки. Донині з теплотою і гордістю згадує про ті роки, з любов’ю говорить про своїх учителів, вихователів, директора школи-інтернату. У 1974 році закінчила Сільськогосподарську академію за фахом – учений агроном. Працювала молодшим науковим співробітником УкрНІОЗУ, завідувачем організаційним відділом Чаплинського райкому комсомолу, старшим економістом відділу цін Херсонського облвиконкому, завідувачом сектором обласного управління лісового господарства. Писати вірші почала нещодавно, лише чотири роки тому. У збірках її віршів «Мереживо мого життя», «Передзвони пам’яті», «Четвертий вимір всесвіту – душа» з особливим душевним теплом світяться її поезії, які позначені глибоким змістом і самобутністю, наповнені щирою любов’ю до мальовничого Полісся, де народилася авторка. У її віршах порушуються мотиви любові до України, народної пісні, мови, долі народу у нелегкому сьогоденні; любові до матері. Ведучі заходу Лідія Іванова та Валентина Бурштин зазначили, що однією з особливостей творчості Любов Пронько-Ященко є патріотизм. Злет душі Любов Петрівна відчуває не тільки в ліриці, а ще у співі. Вона співає у народному вокальному колективі обласного Палацу культури «Журавка». На літературній зустрічі у музеї ХНТУ Любов Петрівна читала свої чудові поезії. Шанувальники поетичного слова поринули також у світ прекрасної, чарівної поетеси Любові Пронько-Ященко та з великим задоволенням читали її поезії: Поморцева Ольга прочитала вірш «Вічне кохання»; Жицька Вікторія - «Бережіть мову»; Бурштин Валентина - «Біль війни». Авторськими віршами порадувала всіх присутніх Альона Янчукова. Всі, хто бажав, мали змогу ознайомитися з книжковою виставкою та зробили фото на згадку.

Науково-методичний семінар «Можливості платформи Web of Science»

У ХНТУ 5 березня 2019 року відбувся науково-методичний семінар «Можливості платформи Web of Science». Семінар провела Ірина Тихонкова - кандидат біологічних наук, фахівець з навчання клієнтів Clarivate Analytics.

На семінарі було розглянуто:

  • Робота з платформою Web of Science: пошук, аналіз, збереження наукової інформації, оцінка тематик робіт та можливі джерела фінансування.
  • Аналіз і підбір видань в Journal Citation Report (impact factor і інші показники журналів).
  • ResearcherID – ідентифікатор науковця.

На заході обговорювались питання щодо публікаційної стратегії науковця та установи, спектр ресурсів Clarivate Analytics, доступ до платформи Web of Science, бізне-моделі журналів і можливості публікуватись безкоштовно. Розглянуто недоброчесні практики, які призводять до репутаційних втрат науковців.

Слухачі семінару отримали відповідь на питання:

  • що таке високоцитована робота і як публікації впливають на рейтинг ЗВО;
  • за якими критеріями необхідно обирати журнал і де не потрібно друкуватись (хижацькі видання);
  • що таке квартиль наукового журналу і як він пов'язаний з рівнем його цитованості.

Присутні ознайомилися з можливостями вкладок EndNote, Collect, Organize та отримали багато іншої цікавої інформації.

Усі присутні мали можливість задавати питання і отримували на них ґрунтовні відповіді.

Традиції та сучасність Японії

Чарівна природа, квітуча сакура, буддійські храми і синтоїстські святилища з довгою і багатою історією, сучасні споруди і торгові підприємства, новітні атракціони ... І все це – Японія. Завдяки тому, що японці століттями вчилися гармонійному співіснування з природою, японські традиції допомагають зберегти навколишнє середовище і бути на чолі технічного прогресу. Студенти 1 курсу ф-ту МЕВ (куратор О.Б.Татарченко) з великим інтересом слухали про цю дивовижну країну. Зав. відділом бібліотеки Л.П.Рибалка розповіла про історію, релігію, географічне положення країни, про її звичаї, традиції та свята. Студенти і самі продемонстрували свої знання в області історії, спорту та кулінарії. Було проведено огляд літератури з фонду б-ки ХНТУ. В презентації були показані японські свята, досягнення в науці і промисловості, традиційні наряди, зразки японської кухні, живопису та літератури, а також декоративно-прикладного мистецтва.

Зі святом!

Дорогі викладачі, співробітники, коллеги та студентки! У прекрасний день 8 березня ми поспішаємо привітати Вас і побажати залишатися такими ж чудовими, неповторними, жіночними і чудовими! Бажаємо миру в сім’ї, здоров’я в тілі, радості в очах, спокою в душі, любові в серці, приємних слів і красивих букетів! А також: чарівного настрою, ніжних чоловічих обіймів, запаморочливих успіхів у кар’єрі, захоплень до душі,сімейної стабільності, яскравих емоцій і вражень, фінансової незалежності та щасливих усмішок!

Масляний ярмарок

В останній тиждень перед Великим постом відзначають свято Масляної. Воно асоціюється зі смачними млинцями та веселими гуляннями, щоб розбудити весну та прогнати зиму. 5 березня студентська молодь на святково вбраних столах виставила на продаж млинці та смаколики. А спеціально до свята працівники бібліотеки підготували книжкову виставку «Це масляна йде – млинці та мед несе!».