Головна

Про університет / Новини університету / Козацькому роду нема переводу!

Козацькому роду нема переводу!

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці або Святої Покрови, для православних українців є одним з найбільших релігійних свят осені. Цього дня також святкують День українського козацтва, військової честі та звитяги. Студенти нашого університету також вирішили відзначити це свято.

У холі головного корпусу було проведено благодійну акцію до Дня українського козацтва, організаторами якої виступили кафедра історії України, педагогіки та психології, студенти факультету інтегрованих технологій та товарознавства і кафедри «Фінанси і кредит».

На свято, окрім ректора Ю.М. Бардачова, членів ректорату, деканів, викладачів та співробітників, завітали почесні гості: заступник міського голови м. Херсона С.М. Черевко, начальник міського управління культури Херсонської міської ради Л.А. Косенко та місцева преса.

Студенти виставили на продаж величезну кількість смачних страв та напоїв. На так званих «прилавках» були і тістечка, торти, і пироги з різними начинками, і кекси, прикрашені кремами кольорів національного прапору, і, звичайно ж, козацький енергетичний напій – узвар. Всю цю смакоту студенти приготували власноруч, продемонструвавши, що вони вміють не лише гарно вчитися, співати й танцювати, а й є гарними господинями та господарями.

Неймовірно видовищне дійство розгорнули гості свята – представники Херсонського коша українського козацтва, які влаштували показові бої на шаблях, а кожен охочий також мав змогу помахати зброєю та відчути себе бравим воїном.

Щоб створити атмосферу справжнього козацького свята, дійство відбувалося під супровід українських народних пісень, а хлопці та дівчата, які продавали наїдки, були одягнуті в барвисті етнічні костюми.

Також цього дня усі гості свята могли побачити на власне око старожитності козацької оселі (тематичну виставку організував завідувач кафедри «Фінанси і кредит» М.А. Коваленко), ознайомитися з численних плакатів з історією козацтва та переглянути експонати книжкової виставки під назвою «Козацькій славі жити у віках», яку підготували працівники бібліотеки.

Усі бажаючі також мали змогу зробити фото на згадку на фоні величезного прапору нашої країни, а дівчата ще й в обіймах хлопців у костюмах козаків!

Завершилося святкування колективним виконанням національного гімну.

Усміхнені обличчя, запальний блиск в очах – хіба не заради цього варто проводити такі заходи? Всі хто прийняв активну участь в акції, отримали масу позитивних емоцій.

Колектив університету в чергове довів, що вміє не лише навчати і навчатися, але й веселитися, бути патріотами й просто людьми – щирими, співчутливими й щедрими, пишатися традиціями нашої рідної України, шанувати її захисників.

Дякуємо усім небайдужим. Усі разом ми – велика сила! Україна переможе!

До речі, відтепер День захисника України святкуватимемо у День козацтва.

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості Указом Президента України Петра Порошенка 14 жовтня встановлюється святкування Дня захисника України.

Свято Покрови Богородиці традиційно вважалося Днем козацтва в Україні. Відтепер українці відзначатимуть День захисника України 14 жовтня замість 23 лютого.

Ректорат Херсонського національного технічного університету вітає усіх із Днем захисника України та святом славетного українського козацтва, бажає витримки, мужності та стійкості у боротьбі за нашу Вітчизну!