Головна

Про університет / Новини університету / Музей історії ХНТУ відсвяткував свій перший ювілей!

Музей історії ХНТУ відсвяткував свій перший ювілей!

Цієї осені музей історії університету святкує свій перший ювілей – 5 річницю з дня відкриття! Так, 14 жовтня у його стінах зібралася величезна кількість гостей, які прийшли привітати всіх, хто вкладав свою душу та уміння в створення та розвиток цієї культурної скарбниці.

Музей історії ХНТУ було відкрито у жовтні 2009 р., коли університет святкував свій півстолітній ювілей. Аж не віриться, що вже минулого 5 років відтоді, як наш музей гостинно розчинив двері для відвідувачів.

Упродовж усіх цих років музей історії ХНТУ успішно виконує культурно-просвітницьку і навчально-виховну функції, адже він став справжнім осередком історичної пам’яті. На сьогоднішній день його відвідують студенти, школярі, випускники, гості університету та міста, адже майбутнє неможливе без минулого, і саме в музеї створюється той ланцюжок, що з’єднує всі покоління студентів і викладачів Херсонського національного технічного університету. Окрім оглядових та тематичних екскурсій, в музеї історії ХНТУ проводяться різного роду художні виставки, поетичні вечори, зустрічі випускників та ветеранів.

Цього дня усіх, хто завітав на свято, гостинно зустрічала директор музею – Любов Миколаївна Чиркова. Вона – одна з тих, хто стояв у витоків створення музею. Окрім ректора нашого університету Юрія Миколайовича Бардачова, членів ректорату, деканів факультетів, викладачів, співробітників та членів ради музею, на свято завітали й почесні гості: директор комунального підприємства обласного центру туристично-краєзнавчої творчості учнівської молоді Лариса Григорівна Хабрат та її заступник Тетяна Михайлівна Брусова, завідувач науково-експозиційним відділом рідного краю 1941-1945 рр. Обласного краєзнавчого музею Ольга Серафимівна Гончарова, директор народного музею Херсонського державного університету Ірина Владиленівна Самсакова, керівник регіонального прес-офісу ПриватБанку Оксана Василівна Мелещенко та випускниця університету 1976 р., член ради музею Людмила Іванівна Петкевич. Усі вони бажали нашому музею процвітання, постійного поповнення новими цікавими експонатами.

Свої привітання з ювілеєм музею надіслав і перший декан нашого вищого навчального закладу, д.ф.-м.н., професор Московського державного університету шляхів сполучення, почесний професор ХНТУ Володимир Йосифович Марченко.

Студенти-екскурсоводи музею зробили неймовірно цікавий та зворушливий подарунок усім гостям заходу – відзняли фільм про наш музей під назвою «Шлях, довжиною у 5 років», подарувавши диск з роликом кожному, хто прийшов на свято (автори фільму: студентка 4 курсу факультету кібернетики та системної інженерії Антоніна Задорожна і студент 5 курсу факультету економіки Артем Шоломко).

У ролі ведучої свята виступила студентка 2 курсу факультету економіки Олена Чихун.

У день ювілею свої музичні подарунки презентували студентка 4 курсу факультету економіки Ганна Ставицька та наш випускник Володимир Христюк, а студент 5 курсу факультету кібернетики та системної інженерії Олександр Мєшков навіть написав вірш про наш музей. Поповнив фонди музею власним спортивним трофеєм чемпіон світу зі спортивного орієнтування, студент 4 курсу факультету кібернетики та системної інженерії Вячеслав Пікулін.

Наш складний, суперечливий час девальвував багато понять. Однак виховання почуття поваги до своєї історії було, є і буде частиною навчально-виховного процесу. Розуміння цього адміністрацією Херсонського національного технічного університету знайшло конкретне підтвердження у створенні та постійному розвитку музею ХНТУ, який сьогодні відсвяткував свій 5-річний ювілей.

Бажаємо нашому музею історії процвітання, зберігати і надалі історичну пам'ять та популяризувати її серед студентської молоді.