Головна

Про університет / Новини університету / Почесний Консул Литовської Республіки у Херсонській області зустрівся з викладачами та студентами ХНТУ

Почесний Консул Литовської Республіки у Херсонській області зустрівся з викладачами та студентами ХНТУ

З часу здобуття незалежності і початку пошуків найбільш оптимальних шляхів державотворення і власного розвитку Україна у своїй зовнішньополітичній діяльності надає пріоритет європейському напрямку. Важливу роль у цьому контексті відіграє поглиблення двосторонніх зв’язків з європейськими країнами, у тому числі з Литвою. Так, 11 березня 2015 р. до нашого університету завітав поважний гість – Почесний Консул Литовської Республіки у Херсонській області – Попов Віктор Григорович.

Разом з консулом наш університет також відвідали Слободяник Станіслав Михайлович (військовий комісар Херсонської області у 1993-2005 рр., генерал-майор, радник Почесного Консула з військових питань) та Колибабчук Михайло Олексійович (автор Всеукраїнського проекту «НАТО КВЕСТ»).

Зустрівши почесних гостей, ректор ХНТУ Юрій Миколайович Бардачов та начальник відділу міжнародних зв’язків Тетяна Василівна Маломуж запросили членів делегації до музею історії ХНТУ, де для них провели екскурсію, ознайомивши їх із віхами історії та основними здобутками нашого університету. Також неабияким сюрпризом для гостей стало проведення нашими студентами флешмобу «Малюю Литву та рідну неньку-Україну!», під час якого дівчата з хореографічного колективу “Smile” танцювали національні литовські танці, а студенти кафедри дизайну малювали картини з пейзажами України та Литви.

Спеціально до візиту Почесного консула Литовської Республіки працівниками бібліотеки ХНТУ було підготовлено декілька книжкових виставок, присвячених литовській історії та співпраці наших країн («Литва: сучасність та видатні особистості» та «Україна – це наша країна»). Директор бібліотеки університету Світлана Валентинівна Іванова особисто розповіла почесним гостям про найцікавіші експонати виставок.

У рамках візиту відбулась зустріч Почесного Консула Литовської Республіки в Херсонській області В.Г. Попова з професорсько-викладацьким складом та студентами Херсонського національного технічного університету. На початку зустрічі ректор ХНТУ Ю.М. Бардачов представив аудиторії почесних гостей, зазначивши, що цей візит – велика честь для нашого вишу. Юрій Миколайович закликав присутніх, аби вони активно брали участь в обговоренні актуальних для них питань, пов’язаних із можливим співробітництвом у всіх провідних суспільно-економічних галузях між Україною та Литвою.

Виступаючи перед аудиторією, В.Г. Попов не лише розповів присутнім про шлях його рідної країни до незалежності, про можливі напрями співпраці Литви із нашою державою та про своє бачення її майбутнього, але й відповів на всі запитання, що хвилювали присутніх на заході. Під час зустрічі з представниками ХНТУ Почесний Консул Литовської Республіки у Херсонській області висловив зацікавленість у співпраці між нашими державами та запропонував всіляко продовжувати співпрацю у галузі науки і освіти шляхом пошуку нових партнерів, підписання договорів, організації та проведення спільних конференцій, круглих столів, семінарів, залучення студентів та викладачів до стажування у литовських навчальних закладах.

Перед професорсько-викладацьким та студентським колективом ХНТУ також виступив Михайло Олексійович Колибабчук, презентувавши аудиторії власний проект «НАТО КВЕСТ», переможці якого отримають можливість побувати у Брюсселі в штаб-квартирі НАТО. Він зауважив, що на сьогоднішній день саме у Литві знаходиться контактне посольство між Україною та НАТО. Також Михайло Олексійович розповів усім присутнім про умови участі у квесті та роздав інформаційні матеріали.

До учасників зустрічі звернувся генерал-майор, радник Почесного Консула з військових питань Станіслав Михайлович Слободяник. Він висловив свої міркування щодо складної політичної ситуації в Україні та шляхів виходу з кризи, яка склалася у воєнно-промисловій сфері.

Також у рамах перебування Почесного консула Литовської Республіки у Херсонській області В.Г. Попова в нашому університеті було проведено конкурс рефератів серед студентської молоді Херсонського національного технічного університету на теми: «Литовська держава в перипетіях історії» та «Видатні литовці». Призові місця конкурсу у номінації «За поглиблені знання історії Литовської держави» вибороли студенти факультету кібернетики та системної інженерії, а саме: І місце – робота Сергія, грп.3 ПР1; ІІ місце – робота Пазич Анастасії, гр. 2ФБЄ; ІІІ місце – робота Науменка Владислава, гр. 1НД.

Неабияк вразила наших почесних гостей фото-виставка під назвою «Портрет Литви», на якій були представлені чудові авторські фото наших студентів та школярів міста, на яких було відтворено краєвиди Литви, її архітектурні пам’ятки та просто усміхнені обличчя литовців. У номінації «Краща фотографія» були відзначені роботи членів Євроклубу Херсонського національного технічного університету (студентки факультету міжнародних економічних відносин, управління та бізнесу Інни Бордачової) та учнів ЗОШ №47 Юрія Коваленка та Олександра Олійника. Переглянувши фото, Попов Віктор Григорович особисто вручив нагороди переможцям фото-виставки та конкурсу рефератів, подякувавши молоді за їхню активну участь у такого роду заходах та за їхній внесок у покращення дружніх відносин між Україною та Литвою.

Учасники зустрічі обмінялися думками про особливості литовської та української освіти і озвучили напрямки можливої співпраці в освітньому та культурному середовищі. З огляду на розширення співпраці Литви й України та подальшої інтеграції нашої країни в європейську спільноту візит почесного консула був надзвичайно корисним та цікавим з боку зміцнення економічного співробітництва між нашими країнами, розширення культурних зв'язків, обміну досвідом в освітній галузі та подальшого розвитку політичного діалогу між Україною та Литвою.