Головна

Про університет / Новини університету / Студенти ХНТУ взяли участь в Євроатлантичному молодіжному форумі з питань безпеки (м. Одеса)

Студенти ХНТУ взяли участь в Євроатлантичному молодіжному форумі з питань безпеки (м. Одеса)

18 – 19 травня 2015 року у м. Одеса відбувся Євроатлантичний молодіжний форум з питань безпеки. Захід пройшов за підтримки Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова та Посольства Литви в Україні, яке наразі є контактним Посольством НАТО в Україні. Партнерами форуму стали Міністерство освіти і науки України, Міністерство молоді та спорту України. У форумі приймали участь студенти з різних університетів, у тому числі і студенти Херсонського національного технічного університету, зокрема факультету міжнародних економічних відносин, управління і бізнесу.

Відвідування Форуму було приурочено до Дня Європи

На сьогоднішній день, коли ситуація безпеки у світі зазнала змін, відносини України та НАТО істотно змінилися і вийшли на новий рівень співпраці. Держави – члени Альянсу, переконані, що Україна незалежна суверенна стабільна держава, неухильно віддана демократії та верховенству права, має важливе значення для євроатлантичної безпеки. Відносини України та НАТО беруть свій початок ще з 90-их років і з часом стають лише міцнішими. Таке партнерство є важливим для обох сторін. Після того, як відбулася незаконна анексія Криму, дестабілізація ситуації на сході країни через вторгнення Російської Федерації, співпраця України та НАТО активізувалася. На відміну від РФ, яка не поважає міжнародні права та закони, і відноситься до них, як до «меню», Україна, у свою чергу, підтримує демократичні цінності, що є основою нашого життя. Як студентам слід зміцнювати і будувати, захищати і боронити свою державу? Про це все вони мали змогу дізнатися від найкращих доповідачів. Експерти з професійної точки зору розкрили структуру побудови НАТО, на яких засадах працює ця організація та процес прийняття рішень у Північно-атлантичному Альянсі. Відкриття сесії відбулось за участю високоповажних гостей: Маріуса Януконіса – Посла Литви в Україні, Костянтина Ржепішевського – представника МЗС України в Одесі, Сергія Пархоменка – радника Міністра освіти і науки України, Пятраса Вайтєкунаса – Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні, Володимира Дубовика – директора Центру міжнародних досліджень, Емми Кнудсен – голови відділу НАТО та ОБСЄ Міністерства Оборони Данії, Володимира Огризка – колишнього Міністра Закордонних справ України,Марчін Кожієл голова відділу зв’язку НАТО в Україні, Євгена Дикого – командира взводу добровольчого батальйону «Айдар», Мела Мак Налті – представника делегації Великої Британії в НАТО, Вайдотаса Урбеліса представника Міністерства національної оборони Литви.

Форум був цікавим, дискусії жвавими та емоційними, а інколи й напруженими, особливо під час симуляції засідання НАТО, з приводу питання надання Україні зброї для захисту.

У перший день форуму студенти брали участь в інтерактивних дискусіях щодо зміни середовища глобальної безпеки, нових викликів у сучасному світі, теперішньої ролі НАТО, безпекової політики України та відносин НАТО – Україна. Другого дня студенти стали діячами, реальними політиками у симуляції зустрічей у Північноатлантичній раді та Комісії НАТО – Україна, де їм вдалося ознайомитись з процесом прийняття рішень у НАТО.

Заходи такого формату – це елемент контр дії в інформаційній війні з Росією. Стереотипи щодо НАТО можна зруйнувати лише ефективним інформуванням. У сучасній війні наша зброя – не лише кулемети, танки чи гранати, гармати чи автомати, але й знання. Організатори відзначають, що ефективність інформаційних кампаній підвищує бажання спілкуватися з представниками країн-членів НАТО та приймати участь у цікавих інтерактивних проектах для молоді, що спонукають заглиблюватися в тематику.