Історія кафедри

Підготовка фахівців спеціальності “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності” на факультеті міжнародних економічних відносин Херсонського національного технічного університету розпочалась у 1997р.

Випускна кафедра зовнішньоекономічної діяльності була заснована у вересні 2001р. Підготовка студентів здійснюється за освітньо-кваліфікаційними рівнями “бакалавр” та “магістр”. Перший випуск спеціалістів кафедра зовнішньоекономічної діяльності здійснила у 2002 році. Випуск 2006 р. становив 20 осіб. Перший випуск магістрів відбувся в 2009 році та становив 25 осіб.

З 2017 року кафедра почала здійснювати підготовку фахівців-бакалаврів за спеціальністю "Міжнародні економічні відносини ("Міжнародний бізнес").

Високий рівень теоретичної та професійної підготовки випускників спеціальності забезпечується висококваліфікованим науково-педагогічним персоналом. У своїй науковій та навчально-методичній роботі кафедра активно співпрацює з іншими навчальними закладами, зокрема налагоджено співробітництво із закордонними вищими навчальними закладами зовнішньоекономічного профілю: The Monterey Institute of International Studies (California, USA), The University of Wales (Bangor, UK), the Riverland College (Austin, Minnesota, USA). Розпочалося співробітництво з вищими навчальними закладами Польщі. Кафедра також підтримує наукові зв’язки з багатьма науковими організаціями країн СНД. Кафедра тісно співпрацює з Академією зовнішньої торгівлі (м. Київ). Одним з основних напрямів навчального процесу є поєднання різних систем безперервної підготовки студента, які дають повну освіту в галузі менеджменту зовнішньоекономічної діяльності та міжнародних економічних відносин: вивчення базових дисциплін на молодших курсах та послідовну спеціальну підготовку на старших курсах за умов посилення самостійної роботи.

У навчальний процес впроваджуються інтерактивні методи навчання з використанням новітніх комп’ютерних технологій.

Необхідною умовою вирішення поставлених перед кафедрою завдань є систематичне нарощування матеріально-технічної бази кафедри зовнішньоекономічної діяльності.

Навчально-матеріальна база спеціальності включає:

  • аудиторії, оформлені відповідно до сучасних стандартів;
  • відео- та аудіотехніку;
  • комп’ютерний клас на 26 робочих місць;
  • електронну бібліотеку з виходом в Інтернет;
  • 2 конференц-зали з виходом в Інтернет.

Фомішина Віра Миколаївна

завідувач кафедри зовнішньоекономічної діяльності

д.е.н., професор

Фомішина В.М. працює в університеті з 2008 р. З 1986 по 1989 навчалася в аспірантурі Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка, в 1990 р. захистила кандидатську дисертацію. У 2012 – дисертацію на здобуття ступеня доктора економічних наук у спеціалізованій вченій раді Львівської комерційної академії. З 1993 по 2001 р. – доцент кафедри економіки та маркетингу Херсонського державного технічного університету, з 2001 по 2008 рр. – професор кафедри менеджменту Херсонського економічно-правового інституту. З 2008 р. по 2013 р.– професор кафедри економіки і підприємництва Херсонського національного технічного університету. Нині – професор кафедри зовнішньоекономічної діяльності із виконанням обов’язків завідувача цієї кафедри.

Має 155 публікацій, з них 126 наукових та 29 навчально-методичного характеру, у тому числі 85 публікацій у фахових виданнях, автор 1 монографії та співавтор 3 колективних монографій, співавтор 7 навчально-методичних посібників з грифом МОН.