Навчально-методична робота кафедри

Анотація

 

Матеріал навчального посібника охоплює сутність, основні тенденції, закономірності та особливості функціонування світової економіки. Дано послідовне і логічне викладення реальних процесів розвитку сучасної світової економіки, як в цілому, так і за окремими країнами. Теоретичний матеріал доповнений статистичними й історичними довідками, таблицями і рисунками. До кожної глави наведено контрольні питання, теми індивідуальних завдань, ключові поняття, перелік посилань і рекомендованої літератури.Видання адресоване студентам і аспірантам закладів вищої освіти, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, всім, хто цікавиться проблемами світової економіки.

Матеріал навчального посібника охоплює сутність, основні тенденції, закономірності та особливості функціонування світової економіки. Дано послідовнеі логічне викладення реальних процесів розвитку сучасної світової економіки, як в цілому, так і за окремими країнами. Теоретичний матеріал доповнений статистичними й історичними довідками, таблицями і рисунками. До кожної глави наведено контрольні питання, теми індивіду-альних завдань, ключові поняття, перелік посилань і рекомендованої літератури.Видання адресоване студентам і аспірантам закладів вищої освіти, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, всім, хто цікавиться проблемами світової економіки.

Світова економіка: навчальний посібник / за ред. Фомішиної В.М. Одеса, 2021. 612 с.ISBN 978-966-289-451-6

У посібнику представлено наочний матеріал, що характеризує еволюцію міжнародних економічних відносин у схемах, таблицях та статистичних показниках світових економічних та фінансових організацій: МВФ, Групи Світового банку, СОТ. Зміст посібника дає можливість прослідкувати теоретичні аспекти функціонування та реалізації міжнародних економічних відносин в умовах глобалізаційних тенденцій розвитку світового господарства.

Структура пропонованого посібника включає плани семінарських занять з дисципліни «Міжнародні економічні відносини» для студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, топіки англійською мовою, тести і питання для самоконтролю, типові задачі та їхні розв'язки з окремих тем курсу, перелік індивідуальних семестрових завдань та методичні рекомендації до їх виконання.

Посібник може бути корисним для студентів, аспірантів та здобувачів, які вивчають особливості розвитку міжнародних економічних відносин.

Міжнародні економічні відносини: наочн. навч.-метод. посіб. / А.В. Рибчук, В.М. Фомішина, О.Г. Морозова, Р.П. Огородник та ін.; за наук. ред. Рибчук А.В. – 2-ге укр.-анг. вид., перероб., доп. і розшир. – Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2018. – 392 с. ISBN 978-966-916-710-1

У підручнику розглядаються основні завдання компаній, що вийшли за межі національних ринків, використовуючи міжнародний маркетинг як філософію бізнесу. Висвітлені складові та особливості міжнародного маркетингового середовища, методичні підходи до вибору зарубіжних ринків та їх сегментів, альтернативи організаційних форм присутності на зовнішньому ринку. Представлені різні підходи до формування міжнародного маркетингового комплексу компанії, її маркетингових стратегій, використання можливостей новітніх маркетингових інструментів в освоєнні зарубіжних ринків. Книга призначена для студентів, аспірантів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, буде корисна всім, хто цікавиться питаннями міжнародного маркетингу.

Міжнародний маркетинг : підручник / В.М. Фомішина, Я.С. Ларіна, Н.Є. Федорова, Р.І. Буряк та ін. ; за ред. О. І. Бабічевої. – Київ : Видавничий дім «Гельветика», 2018. – 452 с. ISВN 978-966-916-443-8

Навчальний посібник відповідає освітньо-професійній програмі за курсом «Міжнародні економічні відносини». У навчальному посібнику розглянуто передумови, зміст, структуру, специфіку і тенденції розвитку міжнародних економічних відносин. Особлива увага приділяється аналізу форм міжнародних економічних відносин: міжнародній торгівлі, міжнародному руху факторів виробництва, економічній інтеграції та проблемам науково-технічного обміну і міжнародного бізнесу в цілому. Видання адресоване студентам і аспірантам вищих навчальних закладів, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, усім, хто цікавиться проблемами функціонування міжнародної економіки.

Міжнародні економічні відносини: Навчальний посібник / А.І. Боярчук, Р.П. Огородник, І.А. Плющик, Н.М. Антофій, Н.Є. Федорова – Херсон, ТОВ «ВКФ « СТАР» ЛТД», – 2018. – 374 с.

У посібнику розкрито природу, передумови та фактори становлення глобальної економіки, виявлено закономірності глобальної корпоратизації бізнесу, показано генезис глобальної економічної інтеграції.

Проведено аналіз форм, моделей і визначено конкурентні переваги регіональної економічної інтеграції в умовах глобального розвитку, прослідковано динаміку процесів інституціоналізації глобального економічного розвитку.

Досліджено форми та механізми соціалізації глобальної економіки, розкрито механізми й інструментарій антициклічного регулювання економік у глобальному середовищі. Проаналізовано дію конкурентних механізмів глобального ринку та виокремлено напрями інтеграції України в глобальний економічний простір.

Рекомендовано викладачам, аспірантам, магістрантам, які цікавляться проблемами глобального економічного розвитку.

Авторський колектив: Рибчук А.В., Рожок В.Д., Румянцев А.В., Башнянин Г.І., Kazimierz W. Krupa, Іващук І.О., Фомішина В.М., Журба І.Є., Левківський В.М., Радзієвська С.О., Joanna Brill, Ожубко Г.В., Паласевич М.Б., Процишин О.Р., Скотний П.В., Татомир І.Л., Яремович П.П., Вірковська А.А., Герман Л.Т., Левківський В.В.

Глобальна економіка: навчальний посібник / А.В. Рибчук, В.М. Левківський, А.П. Румянцев, П.В. Скотний та ін.; за редакцією д.е.н., проф. А.В. Рибчука. – Дрогобич: РВВ Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка, 2016. – 372 с. ISBN 978-966-296-7

Розглядається загальний опис технології прийняття управлінських рішень, основними підходами якої є обґрунтування і вибір ефективних рішень у процесах раціонального господарювання. Описується еволюція теорії прийняття рішень із стародавніх часів і до наших днів. Аналізується комплекс математичних методів і моделей: оптимізаційних, сіткових, балансових, ризикових, економетричних, факторних і кластерних. наводяться приклади реалізації моделей на персональному комп’ютері з використанням засобів Microsoft Excel.

Посібник може бути корисним для студентів, аспірантів, викладачів економічних та управлінських спеціальностей, фахівців з економіко-математичного моделювання.

Економіко-математичні методи і моделі обґрунтування господарських рішень: навч. посібник / за наук. ред. проф. О.Є. Лугініна, проф. В.М. Фомішиної. – Херсон: ПРІОР, 2015. – 316 с. ISBN 978-966-1596-42-8

У навчальному посібнику розглянуто основи організації самостійної роботи студентів, наведені інструменти організації роботи з вивчення дисципліни «Стратегічний менеджмент». Окрім основних теоретичних викладок, посібник містить велику кількість задач, різноманітної складності тестів та завдань для самостійної перевірки знань. Структура посібника відповідає модульній системі навчання студентів та вимогам програми «Стратегічний менеджмент»

Рекомендується для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації, викладачів та всіх бажаючих для самостійного опрацювання засад стратегічного менеджменту.

Посібник підготовлено відповідно до програми з дисципліни “Макроекономіка”, яка входить до обов’язкового переліку курсів навчання студентів спеціальності “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”. У ньому розкриваються найпоширеніші світові традиції вивчення економічних дисциплін, які супроводжуються макроекономічними показниками розвитку економіки України за останні роки (2000-2003 рр.) З метою кращого засвоєння матеріалу посібник містить комплекс практичних завдань, тестів і запитань для перевірки знань.

Навчальний посібник може бути використаний в процесі самостійного вивчення дисципліни “Макроекономіка” студентами всіх форм навчання.

Розраховано на сту дентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів, слухачів факультетів підвищення кваліфікації та викладачів.

Посібник містить тематичний план дисципліни, скорочений зміст тем курсу, а також інші складові комплексу навчально-методичного забезпечення до кожної теми курсу: методичні поради щодо вивчення теоретичного матеріалу, методичні вказівки до вирішення практичних завдань, перелік питань для самостійної підготовки, список систематизованої літератури.

Розрахований на студентів економічних спеціальностей, для яких дисципліна «Мікроекономіка» згідно з державними стандартами включається до складу циклу природничо-наукової та загально-економічної підготовки. Дисципліна вивчається за навчальними планами підготовки бакалаврів і спеціалістів ІІІ - IV рівнів.

Практикум підготовлено відповідно до типової та робочої програми професійно-орієнтованих дисциплін, які входять до переліку вибіркових курсів навчання студентів спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». З метою кращого засвоєння теоретичного матеріалу посібник містить тестові завдання, практичні завдання, ситуаційні вправи та ділові ігри.

Навчально-методичний посібник може бути використаний у процесі самостійного вивчення дисциплін студентами усіх форм навчання. Розраховано на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачів факультетів підвищення кваліфікації.

У даному посібнику пропонуються тести з таких професійно-орієнтованих дисциплін: Макроекономіка, Мікроекономіка, Маркетинг, Операційний

менеджмент, Управління персоналом. Логістика, Основи менеджменту, Маркетинг послуг, Корпоративне управління. Міжнародний маркетинг. Ризики у зовнішньоекономічній діяльності. Міжнародні кредитно-розрахункові операції. До всіх тестових завдань надано ключі до їх виконання.

Посібник може бути використаний: у процесі самостійного вивчення дисциплін студентами усіх форм навчання; при проведенні іспитів у формі комп’ютерного тестування; при дистанційному навчанні.

Розраховано на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачів факультетів перепідготовки та підвищення кваліфікації.

   
   

Розглядаються методологія та інструментарій побудови і реалі­зації основних економіко-математичних моделей (оптимізаційних, сіткових, балансових, ризикових, економетричних), які набули по­ширення в ринковій економіці. Наводяться практичні рекоменда­ції стосовно використання персональних комп’ютерів для реаліза­ції в середовищі EXCEL оптимізаційних задач методами лінійного програмування та економетричних моделей методами кореляцій- но-регресійного аналізу. За змістом посібник відповідає програмі нормативної дисципліни “Економіко-математичне моделювання” за напрямом “Економіка і підприємництво”. Книгу можна вико­ристати для самостійної роботи студентів за кредитно-модульною системою організації навчального процесу.

Для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, аспірантів, викладачів, усіх, кого цікавлять питання економіко-математичного моделювання.

Навчальний посібник складено відповідно до місця та значення дисципліни "Основи економічної теорії" за структурно-логічною схемою, передбаченою освітньо-професійною програмою підготовки бакалавра з напряму підготовки 0502 "Менеджмент".

Представлений курс лекцій складається із семи розділів. У першому розділі розглядається предмет економічної теорії й основні методи пізнання соціально-економічних процесів. Другий розділ присвячений заглибленому викладу загальних основ соціально- економічного розвитку суспільства. Третій розділ знайомить читача з теоретичними основами і суб’єктами ринкової економіки, а четвертий - з проблемами перехідної економіки. У п’ятому' розділі розкривається економічна політика держави, у шостому - суспільне відтворення й економічний ріст. У сьомому розділі показані закономірності розвитку світового господарства. Усі розділи докладно знайомлять читача з актуальними економічними проблемами, характерними для ринкової економіки.

Посібник адресований студентам, аспірантам і викладачам, іншим читачам, що прагнуть до заглибленого з’ясування сучасної економічної теорії та практики.

Навчальний посібник „Фінансова статистика” складається з двох частин і Додатку.

В першій частині „Теорія статистики” надаються короткі відомості про методологію статистичного спостереження, зведень, класифікацій та групувань статистичних даних, аналізу результатів на основі визначення узагальнюючих статистичних показників.

У другій частині „Фінансова статистика” розглядаються прикладні питання фінансової статистики, такі як: фінансові розрахунки в системі національних рахунків: бюджетна система та державний бюджет; страхова діяльність; податки та податкова система; кредитна діяльність; ощадна діяльність; грошовий обіг; фондовий ринок; ціни, тарифи та інфляція; інвестиційна діяльність; фінанси суб’єктів підприємницької діяльності.

В Додатку надаються довідкові таблиці до фінансових розрахунків. Приведені приклади рішення типових задач за темами посібника, питання для самоконтролю знань.

Розраховано для студентів бакалаврського рівня за економічними напрямами підготовки, а також фахівцям зі статистики, економіки фінансів, менеджменту.

Практикум підготовлено відповідно до типової та робочої програми професійно-орієнтованих дисциплін, які входять до переліку вибіркових курсів навчання студентів спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». З метою кращого засвоєння теоретичного матеріалу посібник містить тестові завдання, практичні завдання, ситуаційні вправи та ділові ігри.

Навчально-методичний посібник може бути використаний у процесі самостійного вивчення дисциплін студентами усіх форм навчання.

Розраховано на студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачів факультетів підвищення кваліфікації.

Навчально-методичний посібник з дисципліни «Основи наукових досліджень» у вищій школі, який складається з трьох частин: загальні положення дисципліни, теоретична частина, практична частина, завдання для самостійної роботи студентів за кредитно-модульною системою знань, а також глосарія та списку необхідної літератури для опанування дисципліни. Матеріал навчально-методичного посібника викладено за модульним принципом: за змістом він охоплює всі теми нормативного курсу «Основи наукових досліджень».

Розрахований на студентів економічних спеціальностей аспірантів, слухачів факультетів підвищення кваліфікації та викладачів вищих навчальних закладів.

Матеріал навчального посібника спрямований на активне засвоєння базового курсу «Міжнародна економіка» згідно з чинною програмою Міністерства освіти, науки, молоді та спорту України. Навчальний посібник охоплює питання сутності, основних тенденцій, закономірностей та особливостей функціонування міжнародної економіки в епоху глобалізації.

В навчальний посібник також включені навчально-методичні матеріали - словник основних понять, списки рекомендованої літератури до кожної теми курсу. Книга написана на базі значної кількості новітніх статистичних даних.

Видання адресоване студентам і аспірантам економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, усім, хто цікавиться проблемами функціонування міжнародної економіки. Книга навчить і допоможе зрозуміти, як функціонує сучасна міжнародна економіка.

В учебном пособии показаны, этапы и законы функционирования мирового хозяйства, рассмотрена сущность, основные тенденции и закономерности развития международных экономических отношений в эпоху глобализации. Основное внимание уделено процессам интеграции, транснационализации производства и капитала, глобализации и регионализации, формированию и развитию наднациональных структур, эволюции форм международных экономических отношений. Текст иллюстрирован графиками, рисунками, таблицами, современными статистическими данными, что позволяет более наглядно изобразить динамику международных экономических отношений и использовать книгу в виде эффективного самоучителя. К каждой главе приведены контрольные вопросы, темы рефератов, перечень ссылок и рекомендованной литературы.

Издание адресовано студентам и аспирантам экономических специальностей высших учебных заведений, слушателям школ бизнеса, предпринимателям, работникам внешнеэкономических отделов фирм и корпораций, всем интересующимся проблемами мирового хозяйства и международных экономических отношений.

Матеріал навчального посібника охоплює сутність, основні тенденції, закономірності та особливості функціонування міжнародної економіки в епоху глобалізації. Значна увага надається висвітленню процесів інтеграції та транснаціоналізації, еволюції форм міжнародних економічних відносин, галузевої структури міжнародної економіки. Належне місце відведено аспектам інтернаціоналізації та глобалізації.

Видання адресоване студентам і аспірантам економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, усім, хто цікавиться проблемами функціонування міжнародної економіки.

Матеріал навчального посібника спрямований на активне засвоєння базового курсу «Міжнародна економіка» згідно з чинною програмою Міністерства освіти і науки України. Навчальний посібник охоплює питання сутності, основних тенденцій, закономірностей та особливостей функціонування міжнародної економіки в епоху глобалізації. В навчальний посібник також включені навчально-методичні матеріали – словник основних понять, списки рекомендованої літератури до кожної теми курсу. Книга написана на базі значної кількості новітніх статистичних даних.

Видання адресоване студентам і аспірантам економічних спеціальностей вищих навчальних закладів, слухачам шкіл бізнесу, підприємцям, працівникам зовнішньоекономічних відділів фірм і корпорацій, усім, хто цікавиться проблемами функціонування міжнародної економіки. Книга навчить і допоможе зрозуміти, як функціонує сучасна міжнародна економіка.

Навчальний посібник містить значний за обсягом і глибокий за змістом методичний матеріал з розробки бізнес-планів інвестиційних проектів. Особливістю посібника є практична спрямованість і орієнтація на своєчасну діагностику процесу реалізації інвестиційних проектів шляхом здійснення експертизи. В ринкових умовах посилюється роль планування і управління інвестиційним процесом, оскільки зростає складність соціально-економічних і технологічних процесів, невизначеність і ризик втрат від неузгодженості