Головна

Структура / Кафедри університету / Транспортних систем і технічного сервісу / Курси підвищення кваліфікації інженерних кадрів

Курси підвищення кваліфікації інженерних кадрів

Центр післядипломної освіти Херсонського національного технічного університету

проводить курси підвищення кваліфікації інженерних фахівців за напрямом "АВТОМОБІЛЬНИЙ ТРАНСПОРТ"

Сучасний спеціаліст в галузі автомобільного транспорту повинен володіти основними методиками проектування автомобілів (в тому числі комп’ютеризованими), організацією технічного обслуговування згідно сучасних вимог, технологією ремонту та відновлення згідно нормативної документації підприємств виробників; повинен розроблювати власні технології ремонту та відновлення рухомого автотранспорту.

Мета курсу – набути здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми у галузі автомобільного транспорту або у процесі навчання, що передбачає застосування теорій та методів експлуатації та ремонту рухомого складу автомобільного транспорту та здійснення контролю над виробництвом в автотранспортних та автосервісних підприємствах.

ДИСЦИПЛІНИ, ЩО ВИВЧАЮТЬСЯ

  1. Автомобілі
  2. Технічна експлуатація автомобілів

Метою практичних занять є поглиблення теоретичних знань і закріплення практичних навичок у галузі автомобільного транспорту, яка базується на використанні обладнання для навчання і матеріально-технічної бази кафедри транспортних систем і технічного сервісу Херсонського національного технічного університету.

Практична робота № 1. Діагностування загального стану ДВЗ.

Практична робота № 2. Діагностика та технічне обслуговування кривошипно-шатунного механізму та механізму газорозподілу.

Практична робота № 3. Діагностика та технічне обслуговування системи живлення дизельних двигунів.

Практична робота № 4. Діагностика та технічне обслуговування систем охолодження та змащування ДВЗ.

Практична робота № 5. Діагностика та технічне обслуговування систем живлення бензинових двигунів.

Практична робота № 6. Діагностика та технічне обслуговування підвіски.

Практична робота № 7. Діагностика та технічне обслуговування кермового управління.

Практична робота № 8. Ремонт компресора.

Практична робота № 9. Ремонт масляного насоса.

Практична робота № 10. Випробування кожухо-трубчастого теплообмінника після капітального ремонту.

Практична робота № 11. Дефектування деталей і вибір способу їхнього відновлення.

Практична робота № 12. Дефектування вузлів машин.

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ

В курсі вивчаються два основних розділи.

РОЗДІЛ 1. Автомобільний транспорт.

Знання, які отримуються при вивченні 1 розділу курсу:

знання в області теорії і конструювання автомобілів, що забезпечить йому можливість успішного управління сучасним складним автомобільним господарством. Він повинен мати уявлення про сучасний стан і тенденції розвитку як в цілому так і окремих конструкцій автомобілів, оцінювати експлуатаційні властивості на основі аналізу конструкцій моделей автомобілів, визначати навантаження окремих елементів, щоб визначати і прогнозувати їх надійність, а також проводити випробування автомобілів і оцінювати їх результати.

РОЗДІЛ 2. Технічна експлуатація автомобілів.

Знання, які отримуються при вивченні 2 розділу курсу:

роль електрообладнання у функціонуванні автомобілів , тенденції розвитку розрахунку автотракторного електрообладнання; вплив науково-технічного прогресу на розвиток електричного та електронного обладнання автомобілів; основи фізичних процесів, що протікають в його елементах, пристроях та системах; конструктивні особливості, принцип дії, принципові схеми, технічні характеристики машин, апаратів та приладів автотракторного електрообладнання, шляхи його вдосконалення.

Після проходження курсу фахівець отримує конкретні практичні навички і буде вміти:

технічно грамотно виконувати монтаж та налагодження систем автотракторного електрообладнання; виявляти та ліквідувати окремі несправності електрообладнання автомобілів і тракторів; визначати основні параметри та характеристики вузлів та агрегатів; орієнтуватись у проектно-конструктоської та розрахунковій роботі із створення елементів, пристроїв і систем електрообладнання автотракторної техніки; впроваджувати сучасні технічні та організаційні рішення щодо створення та експлуатації автотракторного електрообладнання з метою підвищення його експлуатаційних характеристик; виконувати лабораторні дослідження виробів та систем електрообладнання автомобілів і тракторів.

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНА БАЗА І ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Навчання проводиться кваліфікованими спеціалістами і науковцями з багаторічним досвідом знань у галузі автомобільного транспорту.

Для практичного навчання використовується лабораторна база з таким наявним обладнанням, як: верстат ТВ-16, гідравлічна установка, свердлувальний верстат, повнорозмірний макет автомобіля "ЗИЛ 130", колінчастий вал автомобіля ЗИЛ 130, коробка швидкостей, макет «Головний гальмівний кран ЗИЛ 130», повнорозмірний макет масляного насосу ЗИЛ 130, повнорозмірний макет автомобіля "КАМАЗ", макет «ПГУ КАМАЗ», повнорозмірний макет головного гальмівного крану «КАМАЗ», повнорозмірний макет редуктора гальмівних сил «КАМАЗ», блок циліндрів автомобіля "МЕРСЕДЕС", генератор автомобіля ВАЗ 2101, макет амортизатора автомобіля «УАЗ», макет переднього моста автомобіля «УАЗ», макет електропередачі руля автомобіля «КІА», макет головний гальмівний циліндр «ГАЗ 3202», макет рейкового рульового управління автомобіля «МІТSUBISI», повнорозмірний агрегат КШМ двигун М-Б-110, повнорозмірний агрегат КШМ двигун М-Б-115, повнорозмірний макет ГМП автомобіля «ЛИАЗ 677», повнорозмірний макет циліндра гальмівного автомобіля «РАФ», повнорозмірний макет бортового редуктора заднього мосту автобуса «ИКАРУС», редуктор заднього мосту автомобіля «Москвич».

По закінченню курсів фахівці можуть працювати на підприємствах автомобільного транспорту, в галузі автотранспортних послуг або на станціях технічного обслуговування таких, як:

  • ТОВ «Авто-плаза»;
  • ЧП "Корнет - Стиль";
  • ПП "Союзавто";
  • ПП “Транс лоджистік сервіс”;
  • ПАТ Херсонське АТП 16560;
  • ОРЕР ДАЇ Херсонської обл.;
  • ПАТ АТП № 16563;
  • ПАТ Каховське АТП 16506;
  • ПАТ Каланчацьке АТП № 16549;
  • ВАТ АТП № 16562
  • ПФ “МИС”;
  • СП ТОВ “ЯМАК”;

СТО Автосервис "Фрегат" тощо.

ТЕРМІН НАВЧАННЯ - 3-и тижні.

По закінченню навчання видається свідоцтво державного зразка.

За ініціативою Центру післядипломної освіти Херсонського національного технічного університету та за підтримки Херсонського обласного центру зайнятості викладачі та співробітники ХНТУ пройшли навчання з підвищення кваліфікації з 11.02.19р. по 20.03.19р. за спеціальностю 274 "Автомобільний транспорт" на кафедрі транспортних систем і технічного сервісу.

Слухачі опрацювали такі теми: "Сучасні конструкції, моніторинг і комп'ютерне моделювання робочих процесів автотранспортних засобів" (60 годин), "Сучасні методи експлуатації та технології відновлення відповідальних агрегатів транспортних засобів" (60 годин), "Сучасний ринок праці в галузі автотранспортних послуг" (16 годин), "Охорона праці" (16 годин).

По закінченню курсів випускниками складено підсумкові іспити та отримано Свідоцтва про підвищення кваліфікації державного зразка.