Головна

Структура / Кафедри університету / Державного управління і місцевого самоврядування / Магістратура / Новини кафедри / УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОЄКТІ "СПРИЯННЯ ЕКОНОМІЧНІЙ УЧАСТІ ВРАЗЛИВИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ, ВКЛЮЧНО З ВНУТРІШНЬОПЕРЕМІЩЕНИМИ ОСОБАМИ, У РЕГІОНІ АЗОВСЬКОГО МОРЯ"

УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНОМУ ПРОЄКТІ "СПРИЯННЯ ЕКОНОМІЧНІЙ УЧАСТІ ВРАЗЛИВИХ ГРУП НАСЕЛЕННЯ, ВКЛЮЧНО З ВНУТРІШНЬОПЕРЕМІЩЕНИМИ ОСОБАМИ, У РЕГІОНІ АЗОВСЬКОГО МОРЯ"

18 травня 2021 року відбулася заключна конференція «Місцеве самоврядування та жінки-підприємиці: у пошуках ефективної моделі комунікації» І-ої фази проєкту «Сприяння економічній участі вразливих груп населення, включно з внутрішньо переміщеними особами, у регіоні Азовського моря», який виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини.

Мета проєкту: удосконалення підприємницьких навичок вразливих груп населення, у тому числі й внутрішньопереміщених осіб, жінок-підприємець тощо, через навчання та виробничу практику. Це дасть можливість представникам цих цільових груп поліпшити свої можливості для професійної інтеграції, отримати міні-гранти на розвиток свого малого та мікро-бізнесу, отримати корисні зв’язки серед владних структур.

Територіальні громади отримують допомогу у створенні й розбудові місць надання послуг для підприємств, наприклад, бюро з розвитку туризму. Обласні державні адміністрації отримують підтримку у вигляді тренінгів, конференцій та обміну досвідом задля реалізації стратегії регіонального економічного розвитку 2021-2027. У межах проєкту було проведено низку заходів та досліджень, результати яких і були представлені на заключному заході І-ої фази.

Запрошеним експертом-консультантом проєкту став професор кафедри державного управління і місцевого самоврядування д. держ. упр. Микола Дурман, який проводить дослідження у сфері регуляторної політики органів місцевого самоврядування.

З вітальним словом виступили Давід Фюхтйоханн, представник проєкту «Сприяння економічній участі вразливих груп, включаючи внутрішньопереміщених осіб, у регіоні Азовського моря», GIZ та Вадим Барський, голова громадської організації «Агенти змін!», що є локальним оператором проєкту в Україні.

Крім того, серед спікерів заходу були:

- Рафал Дуткевич, мер міста Вроцлава у 2002-2018 рр. з доповіддю «Підприємницька свідомість - ключовий чинник розвитку громадянського суспільства – досвід Вроцлава»;

- Ева Кауч, директорка Concordia Design Wrocław з доповіддю «Concordia Design як приклад жіночого підприємництва. Як створити потужний стартап-центр у співпраці з місцевою владою»;

- Юрій Ямковий, консультант з юридичних питань Одеського регіонального відділення Асоціації міст України з доповіддю «Місцеве самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні: сучасний стан та перспективи;

- Яна Чернопіщук, начальник відділу з питань економіки та розвитку інфраструктури Департаменту економіки та розвитку інфраструктури Білгород-Дністровської міської ради з доповіддю «Засади економічного розвитку громад в умовах реформи місцевого самоврядування в Україні».

Микола Дурман на заключній конференції розповів про можливості використання регуляторних інструментів у діяльності органів місцевого самоврядування, а також про особливості взаємодії представників малого і середнього бізнесу з регуляторними органами під час проведення такого дослідження, як М-тест.

У цілому захід було скеровано на поліпшення спілкування між діловим співтовариством (підприємцями) та депутатами/депутатками місцевих рад (органами місцевого самоврядування), вивчення кращої зарубіжної, вітчизняної та місцевої практики у сфері розвитку бізнесу та розвитку громад.

Наприкінці заходу було оголошено про початок ІІ-ої фази проєкту «Розбудова мостів між жінками-підприємицями та місцевими органами влади в регіоні Азовського моря» – конкурсу щодо розроблення спільних міні-проєктів жінками-підприємицями та представниками місцевого самоврядування, які подаються на отримання міні-грантів.

Усього участь у проєкті взяли понад 100 експертів та практиків від місцевого самоврядування, представників бізнес-середовища, освітніх та наукових установ.