Головна

Structure / Кафедри університету / Food technologies / Новини кафедри / Студенти кафедри харчових технологій відвідали сімейну виноробню ФСГ «Курінь»

Студенти кафедри харчових технологій відвідали сімейну виноробню ФСГ «Курінь»

21 травня 2021 року студенти кафедри харчових технологій відвідали першу в Україні сімейну виноробню ФСГ «Курінь», збудовану по принципу французького шато.

Засновник підприємства Халупенко Микола Володимирович розповів про стан розвитку виноробної галузі півдня України. Відзначив, що виробництво вин – це як раз та галузь, яка прив’язана до конкретних регіонів і теруарів, яка ефективно створює робочі місця, тому що в ній "локомотивом" є малі і середні виробники, сімейні господарства та запропонував перші робочі місця після закінчення університету.

Голова правління ФСГ «Курінь» Халупенко Денис Миколайович – випускник магістратури нашого університету, спеціальності 181 Харчові технології освітньої програми «Технології продуктів бродіння і виноробства» є членом ради роботодавців ХНТУ, приймає участь у створенні і перегляді освітньо-професійних програм з харчових технологій, часто зустрічається зі студентами і читає авторські лекції як професіонал-практик. Денис Миколайович розповів про найближчі плани сімейної виноробні щодо випуску спеціальних типів вин, таких як Херес, Портвейн та ін.

Халупенки Микола Володимирович та Денис Миколайович набували досвіду виноробства у Франції, Німеччині, але до роботи не залучають іноземних фахівців. Причина — бажання зробити автентичне вино і показати, чого варті українці. У власному шато Халупенки проводять майже кожен день. Вони кажуть, що робота з вином — це не просто задоволення, а справа життя.

У ФСГ «Курінь» вирощують більше десяти сортів винограду, з яких виробляють у власній виноробні до трьох десятків вин.

Студенти побачили компактний цех переробки винограду, обробки виноматеріалів та розливу, а також погріб для зберігання вин. Квітковий аромат білих сухих вин і фруктові відтінки рожевого відчули, скуштувавши напої прямо в погребі. Проте унікальність мускатів шато здивує будь-якого винолюба букетом ароматів.

Найбільше власники шато пишаються своїми мускатами та вермутом. "Сухі вина п'ють бокалами, а мускат — ковточками. Мускатом насолоджуються.

Кріплені вина "Курінь" підкоряють букетом. "Мускат Оттонель" пахне трояндою, "Мускат степу" — курагою та грушею, "Мускат Софія" — медом та ізюмом, а кагор — шовковицею та смородиною.

Студенти були вражені…

А як приємно бачити випускників кафедри на управлінських посадах ФСГ «Курінь»!

Багато років ФСГ «Курінь» забезпечує практичну підготовку студентів ХНТУ - майбутніх-виноробів. Тут дійсно є чому вчитись! А це запорука успішного майбутнього!