Головна

Structure / Кафедри університету / Фінансів, обліку та оподаткування / Наукова робота студентів / - «Фінансовий простір» (спеціальність 072) / Засідання / ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА, СТРАХУВАННЯ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК»

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА, СТРАХУВАННЯ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК»

25 квітня 2024 року відбулося засідання студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», під керівництвом д.е.н., професора, заслуженого працівника освіти України, завідувача кафедри фінансів, обліку та оподаткування Лариси СІДЕЛЬНИКОВОЇ.

Масштабні явища ухилення від оподаткування є одним з індикаторів наявності і процвітання тіньової економіки у державі. Тіньова економіка включає в себе багато складових у частині порушення законодавства: корупційні дії, торгівля забороненими товарами, проведення діяльності, забороненої законом, і т.і. Однак найбільшої шкоди економіці держави завдають ухилення від оподаткування, оскільки вони є найбільшими за кількістю й обсягом втрат і призводять до недоотримання державним і місцевими бюджетами коштів, а це, в свою чергу, змушує уряд скорочувати соціальні видатки і зменшувати фінансові потоки на розвиток економіки.

Саме тому темою засідання студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» стало проведення тренінгу на тему «Ухилення від сплати податків: причини і наслідки».

Особливої актуальності проблематика тіньової економіки набуває під час військових дій на території нашої держави, коли спостерігається значна нестача коштів у державному бюджеті і кожна недоотримана гривня впливає на зменшення необхідних соціальних та військових видатків.

Як показує дослідження, яке буле проведене Київським міжнародним інститутом соціології, тільки третина опитаних респондентів орієнтується у вітчизняному податковому законодавстві і у видах відповідальності за ухилення від оподаткування та бачить реальну картину фінансових наслідків своїх дій. Незважаючи на це, масштаби приховування доходів та неповного їх декларування досить великі.

Під час засідання студентської наукової проблемної групи було зроблено висновки, що негативним фактором розвитку вітчизняної економіки є зростання її тіньового сектору навіть в умовах війни. До цього призводить низка причин: у деяких видах економічної діяльності – це наявність «лазівок» ухилення від оподаткування, особливо при відсутності відповідного контролю з боку органів ДПС; відсутність довіри до державних інститутів, а саме до законодавчої та виконавчої влади; відсутність фінансових знань та низький рівень податкової культури, який історично сформувався на пострадянському просторі. Однак позитивним фактором є те, що більшість платників податків відкриті для діалогу з податковими органами, тому підвищення фінансової грамотності населення та встановлення фіскальними органами зв’язку з громадськістю є одним з способів зниження масштабів тіньової економіки.

Учасники студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок» висловили задоволення від проведеної дискусії. Вона відкрила нові горизонти для розуміння складних фінансових питань, збагачуючи кожного учасника цінними знаннями та досвідом. Зустріч не лише розширила їхній кругозір, але й стимулювала до глибшого вивчення представлених тем, мотивуючи членів групи до подальших досліджень і обговорень. Дискусія сприяла формуванню активної наукової спільноти, готової до аналізу актуальних фінансових викликів та пошуку інноваційних рішень.