Про університет / Новини університету / Обговорення освітньо-професійних програм кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції зі стейкхолдерами |
Обговорення освітньо-професійних програм кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції зі стейкхолдерами
Дата 30.06.2021 09:21
Кафедра хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції з метою коригування діючих освітніх програм веде постійний діалог зі стейкхолдерами – працедавцями, випускниками, учасниками освітнього процесу, усіма тими, чий щирий інтерес до спільної справи спрямований на формування фахівця з хімічних технологій та інженерії.
18 червня 2021 року відбулася чергова зустріч зі стейкхолдерами на кафедрі хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції.
У засіданні кафедри взяли участь завідувач кафедри ХТЕБХП, керівник групи забезпечення спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія Сарібєкова Діана Георгіївна, члени робочої групи освітніх програм Салєба Л.В., Кулігін М.Л., Повстяной В.М., викладачі кафедри ХТЕБХП Куник О.М., Юрова Т.А., Рацук М.Є., Семешко О.Я. і запрошені на зустріч представники професійної спільноти – завідувач кафедри фізичної хімії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», д.т.н., професор Чигиринець Олена Едуардівна та доцент кафедри органічної хімії, інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка», к.х.н., доцент Панченко Юрій Васильович.
Під час зустрічі було обговорено освітньо-професійні програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія для здобувачів вищої освіти 2021 року набору першого (бакалаврського), другого (магістерського) рівнів, а також освітньо-наукової програми для підготовки докторів філософії з хімічних технологій та інженерії.
Удосконалення і оновлення освітніх програм вимагає постійного контролю і реагування, а тому слушні поради колег, їх погляд на спільну працю є як ніколи важливими. Завдяки проведенню таких заходів відбувається обмін думками між викладачами, представниками освітянської спільноти, що сприяє генерації нових думок та свіжих ідей.
Під час зустрічі було щиро та відкрито обговорено структурно-логічні схеми освітніх програм та їх основні складові: мету, особливості, програмні компетентності та результати навчання, ресурсне забезпечення реалізації програми тощо. Розглядаючи кожен освітній компонент, було коротко характеризовано його зміст та основні компетентності, якими він озброює студентів. Серед переваг навчального плану було обґрунтовано наявність таких нормативних освітніх компонент як «Хімія, технологія та застосування харчових добавок», «Хімія та технологія косметичних засобів», «Основи проєктування хімічних виробництв та технологічні розрахунки в хімічній технології», «Комп'ютерна хімія та застосування ЕОМ в хімічній технології», «Процеси та апарати хімічних виробництв». Також було обговорено наповнення каталогу вибіркових дисциплін, зокрема такими освітніми компонентами як «Токсикологічна хімія харчових добавок та косметичних засобів», «Технології галузі застосування харчових добавок» і «Хімія силіконів у косметичних засобах».
Усі присутні відзначили, що діалог був інформативно насиченим і результативним. Отже, підбиваючи підсумки, було ухвалено рішення щодо подальшої співпраці з провідними закладами вищої освіти, що готують фахівців за спеціальністю 161 Хімічні технології та інженерія ОП «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів», а саме Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національного університету «Львівська політехніка», взяти до уваги пропозиції щодо змісту освітніх програм, висловлені під час зустрічі.
Організатор зустрічі керівник групи забезпечення спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія Сарібєкова Діана Георгіївна щиро подякувала гостям за відгуки, пропозиції щодо змісту освітньої програми та запросила до подальшої співпраці.