Головна

Про університет / Новини університету / ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ МАГІСТРІВ ОПП «ХІМІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ»

ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ МАГІСТРІВ ОПП «ХІМІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ТА КОСМЕТИЧНИХ ЗАСОБІВ»

19 і 22 грудня 2025 року на кафедрі Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції проходила атестація магістрів спеціальності 161 Хімічні технології та інженерія освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».

У кваліфікаційних роботах магістрів освітньо-професійної програми «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів» було досліджено рецептури піномийних косметичних засобів – гелів для душу на основі синтетичних та натуральних поверхнево-активних речовин; проведено широке дослідження питань виникнення і способів боротьбі із таким захворюванням, як лупа; розроблено рецептуру, технологію виготовлення і досліджено властивості отриманих твердих шампунів проти лупи на основі натуральних компонентів; проведено синтез та надано характеристику аморфного діоксиду кремнію з природної мінеральної сировини; розроблено рецептуру та технологію приготування гіпоалергенної окисної фарби для волосся та активатора на основі компонентів із незначним алергенним потенціалом, розроблено більш селективний та ефективний метод визначення сенсибілізуючого потенціалу фарби для волосся; проведено дослідження рецептури фарби на основі хни; досліджено технологію виробництва косметичних кремів на ламелярній основі.

Магістри представили свої дослідження за тематикою кваліфікаційних робіт на міжнародних та всеукраїнських конференціях і у публікаціях – ХІІ-ої Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених і здобувачів освіти «Науково-практичні розробки молодих учених в хімічній, харчовій та парфумерно-косметичній галузях промисловості», 21 листопада 2025 р., ХНТУ, м. Хмельницький; V-ої Всеукраїнської інтернет-конференції молодих вчених «Перспективи хімії в сучасному світі», 20 листопада 2025 року, ЖДУ ім. І. Франка; ХІІI міжнародної науково-практичної конференції «Хімія, Біо- і Фармтехнології, Екологія та Економіка в Харчовій, Косметичній та Фармацевтичній Промисловості», 18-19 листопада 2025, ХПІ, м. Харків.

Враховуючи результати захисту випускних кваліфікаційних робіт магістрів ЕК відзначає актуальність тематики та якість захисту: 50% оцінено відмінно, 50% – добре. Загалом здобувачі освіти другого (магістерського) рівня продемонстрували ґрунтовне опрацювання наукової літератури, високий рівень самостійності у виборі методів та проведенні досліджень, аналізі та узагальненні отриманих результатів. Троє здобувачів освіти Канівець Ілля Сергійович, Кравчук Ірина Вікторівна, Моргун Віолетта Ігорівна продемонстрували високий рівень успішності за загальними та фаховими дисциплінами, приймали активну участь у науковій діяльності кафедри, захистили кваліфікаційні роботи на відмінно та рекомендовані ЕК до отримання диплому з відзнакою та вступу до аспірантури. Слід відмітити, що всі роботи мають дослідний характер і рекомендовані до впровадження в навчальний процес, а одержані результати п’яти з них демонструють перспективність подальшого розвитку даного напрямку, а саме: синтез аморфного діоксиду кремнію з природної мінеральної сировини для застосування у косметичних засобах; дослідження впливу емульгаторів та технології виготовлення на властивості ламелярних косметичних кремів; дослідження рецептури гіпоалергенної фарби для волосся; розробка рецептури та технології виготовлення твердого шампуню проти лупи.

Екзаменаційна комісія та викладачі кафедри хімічної технології, експертизи та безпеки харчової продукції щиро вітають випускників з успішним захистом кваліфікаційних робіт і присвоєнням кваліфікації магістр з хімічних технологій та інженерії за освітньо-професійною програмою «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів».

Бажаємо випускникам-магістрам завжди зберігати впевненість у своїх силах, попри все крок за кроком рухатися вперед і досягати нових перемог!