Головна

Наука / Наукові публікації / Матеріали наукових конференцій / Матеріали Всеукр.наук.-практ.Інтернет-конф.«Якість та товарознавча характеристика товарів різного функціонального призначення», 27.05.2025 р.

Матеріали Всеукр.наук.-практ.Інтернет-конф.«Якість та товарознавча характеристика товарів різного функціонального призначення», 27.05.2025 р.

Виступили 9 доповідачів, серед яких були здобувачі, викладачі та аспіранти Херсонського національного технічного університету, Державного торговельно-економічного університету.

Обговорення актуальних питань проходило у формі активного діалогу.

Розглядалися секції:

Секція 1. Організаційно-правові питання торговельної діяльності.

Секція 2. Оцінювання якості та стандартизація непродовольчих товарів.

Секція 3. Сучасні вимоги до безпечності продовольчих товарів.

Секція 4. Сучасний асортимент і споживні властивості товарів.

Секція 5. Сучасні технології торгівлі та підприємництва.

Секція 6. Технології первинної переробки луб'яної сировини: шлях до високоякісної продукції.

Основні висновки та пропозиції за результатами роботи секцій:

  1. За результатами обговорення питань ринкових тенденцій, зокрема в сегменті медичних товарів (на прикладі ринку контактних лінз), визначено потребу вдосконалення системи державного контролю за імпортом і реалізацією продукції, що контактує з тілом людини. Рекомендовано запровадження обов’язкових процедур оцінювання відповідності таких виробів вимогам безпеки та якості відповідно до стандартів ЄС.
  2. Обговорено роль завершальної обробки трикотажних полотен у забезпеченні високої якості швейних виробів, а також стандартизацію текстильних матеріалів із натуральних волокон, зокрема конопель і льону. Підкреслено доцільність оновлення національної бази стандартів з урахуванням принципів «зеленої» хімії та європейських практик екологічного виробництва.
  3. Сучасні вимоги до безпечності продовольчих товарів. В умовах війни виникає потреба у вдосконаленні системи моніторингу ризиків, розширенні лабораторної бази та впровадженні інноваційних методів контролю. Запропоновано посилити міжвідомчу взаємодію для оперативного реагування на загрози безпечності харчової продукції.
  4. Особливу увагу приділено аналізу споживних властивостей спеціалізованого одягу, зокрема військового. Визначено ключові вимоги до такої продукції — ергономічність, терморегуляція, волого- і вітронепроникність, зносостійкість. Рекомендовано розробити сучасні стандарти для військового одягу з урахуванням бойових умов та українського клімату.
  5. Обговорення показало зростаючу роль цифрових технологій у просуванні товарів легкої промисловості. Запропоновано створити онлайн-платформу для обміну інформацією між виробниками, науковцями та споживачами, що сприятиме підвищенню прозорості ринку та розвитку малого бізнесу у сфері інноваційних товарів.
  6. Значну увагу приділено сучасним технологіям мочіння технічних конопель, як важливому етапу формування якості трести. На основі аналізу світового досвіду первинної переробки стебел льону олійного встановлено, що ключовими факторами підвищення якості є впровадження біотехнологічних методів, автоматизація процесів і зменшення екологічного навантаження. Рекомендовано розробити національні стандарти для продукції з конопель і створити дослідно-виробничі лабораторії для вдосконалення технологічних процесів.