About University / Новини університету / Майстер-клас для учнів 11 класу від кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції |
![](/var/ezwebin_site/storage/images/pro-universitet2/novini-universitetu/majster-klas-dlya-uchniv-11-klasu-vid-kafedri-himichnih-tehnologij-ekspertizi-ta-bezpeki-harchovoyi-produkciyi/350638-1-ukr-UA/Majster-klas-dlya-uchniv-11-klasu-vid-kafedri-Himichnih-tehnologij-ekspertizi-ta-bezpeki-harchovoyi-produkciyi_medium.jpg)
Майстер-клас для учнів 11 класу від кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції
Created 26.02.2019 08:59
В рамках проведення тижня професійної орієнтації у Херсонській спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів № 27 викладачі кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Херсонського національного технічного університету провели презентацію та майстер-клас з виготовлення парфумерних засобів для учнів 11 класу.
![](/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/1.sum2/350645-1-ukr-UA/1.sum_ultralarge.jpg)
У презентації викладача кафедри Куник Олександри Миколаївни були висвітлені особливості щодо вступної кампанії 2019, основні положення вступу до ХНТУ і більш детально за спеціальностями:
- 161 «Хімічні технології та інженерія» освітньо-професійна програма «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів»;
- 181 «Харчові технології» освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».
Завідувачем кафедри Сарібєковою Діаною Георгіївною було проведено пізнавальну лекцію, присвячену давньому мистецтву створення ароматів «Професія парфумер».
![](/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/2.sum2/350649-1-ukr-UA/2.sum_ultralarge.jpg)
Для учнів була підготовлена колекція натуральних ефірних олій, з ароматами яких зміг ознайомитись кожен присутній.
Серед представлених зразків учні змогли оцінити аромат таких цитрусових ефірних олій: апельсину солодкого, лайму, бергамоту, неролі, петитгрейну; а також квіткових ефірних олій: герані, жасмину, іланг-ілангу, чайного дерева, пачулі.
Слід зазначити, що ефірні олії володіють не тільки приємним ароматом і широко використовуються в парфумерно-косметичному виробництві, але й у харчовій промисловості при виробництві напоїв, чаю, кондитерських виробів, а також у фармацевтичній промисловості та медицині.
кафедри Сарібєковою Діаною Георгіївною було проведено пізнавальну лекцію, присвячену давньому мистецтву створення ароматів «Професія парфумер».
![](/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/3.sum2/350653-1-ukr-UA/3.sum_ultralarge.jpg)
В лекції було наведено цікаві моменти історії виникнення парфумерних виробів (одеколону, туалетної води, духів) і особливості професії парфумер. Учні ознайомились з такими поняттями як ефірні олії, індивідуальні запашні речовини природного та синтетичного походження. Одна парфумерна формула може містити до сотні як натуральних, так і синтетичних інгредієнтів. Їх поєднання у відповідному співвідношенні між собою призводить до певного результату, потрібної композиції. В лекції було зазначено роль тонкого органічного синтезу у розвитку сучасної парфумерії. В даний час для потреб парфумерії синтезовані сотні запашних речовин, які не зустрічаються в природі, завдяки чому можливе створення духів і інших парфумерних товарів з різними фантазійними запахами, що дозволяє значно розширити асортимент парфумерних товарів.
Учні могли на практиці оцінити вклад індивідуальних запашних речовин у створенні аромату представлених цитрусових ефірних олій.
Школярі приймали активну участь у розпізнаванні та порівнянні запахів представлених у колекції та отримали заряд яскравих вражень і емоцій.
![](/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/4.sum2/350657-1-ukr-UA/4.sum_ultralarge.jpg)
У завершенні профорієнтаційної роботи кафедри був проведений цікавий майстер-клас від викладачів Куник Олександри Миколаївни та Гаргаун Руслани Василівни, на якому була представлена технологія виготовлення парфумерних виробів, а саме запашної води з фантазійним запахом «Індійський сандал» та туалетної води з плодово-квітковим запахом «Авокадо».
Кафедра вдячна за сприяння проведенню профорієнтаційної роботи серед випускників школи заступнику директора з навчально-виховної роботи Шапіро Галині Петрівні та класному керівнику 11 класу Надії Анатоліївні.