Головна

About University / Новини університету / ОНЛАЙН-СЕМІНАР «ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОПЕРАТОРІВ РИНКУ» І НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ВФПО

ОНЛАЙН-СЕМІНАР «ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОПЕРАТОРІВ РИНКУ» І НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР ВФПО

27 червня 2025 року викладачі кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Марія РАЦУК, к.т.н., доцент та Тетяна ЮРОВА, ст. викладач, взяли участь у семінарі від науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти «Якість та безпечність харчових продуктів, основні вимоги до операторів ринку».

В заході взяли участь понад 160 осіб, серед яких були як представники провідних закладів вищої освіти, так і оператори ринку та працівники дослідних лабораторій. Семінар мав на меті підвищення рівня обізнаності та професійної компетентності учасників щодо сучасних вимог до якості та безпечності харчових продуктів, ознайомлення з актуальними нормативно-правовими документами та кращими практиками їх впровадження, а також забезпечення розуміння ролі операторів ринку у створенні безпечного харчового середовища та основних підходів з формування якості і забезпечення безпечності продукції.

Модератором заходу виступала завідувачка кафедри харчових технологій Полтавського державного аграрного університету, кандидат технічних наук, доцент Ніна БУДНИК. На початку семінару до учасників та спікерів звернувся ректор Полтавського державного аграрного університету Олександр ГАЛИЧ, кандидат економічних наук, професор, який привітав учасників заходу та побажав цікавих доповідей та плідних дискусій.

Доповіді на семінарі були присвячені актуальним питанням якості та безпечності харчових продуктів. Зокрема, Владислав ВЕРЕМЕЄНКО, експерт з харчової безпеки, голова правління Асоціації з інтеграції НАССР в Україні, розглянув вимоги харчового законодавства для крафтових виробників. Він зазначив, що наразі основною помилкою при маркуванні крафтових виробів є те, що виробники не позначають партію продукції.

Надія РЕМІЗОВА, начальник науково - дослідного випробувального центру харчової продукції, ДП «Полтавський регіональний науково - технічний центр стандартизації, метрології та сертифікації» представила доповідь щодо вимог до якості сухих молочних сумішей для дитячого харчування, де розглядала можливість та доцільність збагачення сухих молочних сумішей жирними кислотами.

Ірина ЛЕВЧУК, доктор технічних наук, начальник науково -методичної лабораторії хроматографічних досліджень ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» детально розповіла про методи фальсифікації та ідентифікації харчових продуктів, зокрема, торкнулась теми фальсифікації вершкового масла та соняшникової олії.

Інші не менш цікаві доповіді були присвячені вимогам до якості та безпечності функціональних харчових продуктів; культурі харчової безпечності; вимогам до якості та безпечності молочної продукції, ковбасних виробів, органічної харчової продукції.

Дякуємо спікерам та організаторам семінару за можливість поглибити знання з харчового законодавства, пізнавальну та цікаву інформацію!