Головна

Structure / Кафедри університету / Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції / Новини кафедри / Перший захист дипломних робіт бакалаврів з напряму 6.051702 «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Перший захист дипломних робіт бакалаврів з напряму 6.051702 «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

21 червня 2019 року відбувся перший захист дипломних робіт студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти з напряму 6.051702 «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» галузі знань 0517 «Харчова промисловість та переробка сільськогосподарської продукції».

Державна екзаменаційна комісія ХНТУ працювала у складі: голова головний технолог ПВКФ «Пані Крістіна» (м. Херсон) Співак Л.М., д.т.н., професор зав. кафедри ХТЕБХП Сарібєкова Д.Г., к.т.н., доцент кафедри ХТЕБХП Салєба Л.В., к.т.н., ст.викладач кафедри ХТЕБХП Куник О.М., секретар ДЕК Хникіна Н.М.

Вісім студентів 4 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти успішно виконали і захистили науково-дослідні роботи на різну тематику, що стосується контролю якості та безпеки сировини, усіх етапів технологічного процесу, санітарно-гігієнічного контролю виробництва та управління якістю харчової продукції:

  • Розроблення схеми технологічної експертизи нерафінованих рослинних олій.
  • Оцінка показників якості варених ковбасних виробів.
  • Контроль якості йогуртів, виготовлених з використанням регуляторів консистенції.
  • Визначення показників якості та методів їх контролю для безалкогольних газованих напоїв.
  • Визначення якості та безпеки слабоалкогольних напоїв.
  • Розроблення схеми технологічної експертизи томатної пасти із вмістом сухих розчинних речовин 25%.
  • Визначення показників якості та методів їх контролю для рослинних олій з нетрадиційних видів сировини.
  • Розробка схеми технологічної експертизи молочної продукції.

Результати кваліфікаційних робіт були представлені на ІІІ Всеукраїнській конференції "Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості" (5 червня 2019 р., м. Херсон), V Всеукраїнській ювілейній науково-практичній конференції студентів і молодих учених, присвяченій 60-річчю ХНТУ «Системи державного контролю якості на підприємствах різних галузей господарювання» (15 – 17 травня 2019 р., м. Херсон) та опубліковані у збірниках тез доповідей.

За результатами захисту дипломних робіт оцінку «відмінно» одержали: Чабанова Наталія Русланівна, Гром Ганна Анатоліївна, Водяницька Зоя Михайлівна. Слід відмітити, що студенти були рекомендовані до магістратури, оскільки проявили себе здібними і наполегливими при здобутті знань, приймали активну участь у науковій діяльності кафедри.

Технологічна експертиза необхідна для визначення можливостей і використання на практиці найбільш ефективних та економічних технологій для виробництва якісної, фізіологічно безпечної, конкурентоспроможної харчової продукції.

Перший захист дипломних робіт фахівців з проведення технологічної експертизи та оцінки безпеки харчової продукції показав їх здатність провести дослідження і дати оцінку якості та рівню безпеки вихідної сировини, напівфабрикатів і готових виробів, проаналізувати відповідність технологічного процесу (способів оброблення, послідовності операцій, режимів і параметрів оброблення, використаного обладнання тощо) встановленим вимогам безпеки, визначити небезпечні чинники та критичні точки контролю, потенційні загрози та розробити схеми запобігання зниження рівня якості та безпеки цільового продукту, виявити відхилення параметрів технологічного процесу, що впливають на якість, безпеку продукції, розмір технологічних затрат і втрат, вихід кінцевого продукту, виявити можливу фальсифікацію продукції.