Головна

Structure / Кафедри університету / Фінансів, обліку та оподаткування / Новини кафедри / Участь кафедри фінансів, обліку та оподаткування у ІІ Міжнародному податковому конгресі

Участь кафедри фінансів, обліку та оподаткування у ІІ Міжнародному податковому конгресі

В.О. завідувача кафедри фінансів, обліку та оподаткування Херсонського національного технічного університету Лариса СІДЕЛЬНИКОВА та доценти кафедри Оксана ПОСАДНЄВА, Олена НОВОСЬОЛОВА, Ірина СИСОЄНКО взяли участь у ІІ Міжнародному податковому конгресі, який відбувся 26 листопада 2021 року у м. Ірпінь Київської обл. Конгрес був присвячений 100-річчю Державного податкового університету, з яким кафедра фінансів, обліку та оподаткування підтримує тісні наукові і ділові зв’язки.

У Конгресі окрім провідних вітчизняних науковців взяли участь представники влади (в. о. Голови Державної податкової служби України, Перший заступник Голови Державної митної служби України, Директор Бюро економічної безпеки та ін.) та бізнесу (Президент Асоціації платників податків України, Голова Правління ПАТ «Міжбанківська валютна біржа» та ін.).

Було розглянуто багато актуальних і дискусійних питань у сфері оподаткування в Україні. Зокрема щодо проблематики ефективного наповнення дохідної частини бюджетів з одночасною підтримкою працюючого бізнесу.

Зарубіжним досвідом підвищення ефективності справляння податків ділилися такі провідні фахівці у сфері оподаткування як: Agnieszka DZIUBIŃSKA (викладач кафедри управління підприємствами факультету менеджменту Університету економіки в Катовіце), Tariel TCHULUKHADZE (Директор Академії Міністерства фінансів Грузії), Raffaele PETRUZZI (Керуючий директор Центру трансфертного ціноутворення у Віденському університеті економіки та бізнесу, міжнародний податковий радник, що спеціалізується на міжнародному корпоративному оподаткуванні).

Khatuna ZAKARIADZE (представник Департаменту міжнародних відносин Академії Міністерства фінансів Грузії) розповідала про досвід Грузії у питаннях легалізації доходів громадян і адаптації грузинського законодавства до міжнародних вимог.

Відбулися панельні дискусії у контексті наступних актуальних питань оподаткування:

- трансформація фіскальної політики в умовах євроінтеграції;

- розвиток державного фінансового контролю в контексті економічної безпеки країни;

- діджиталізація та глобалізація у сфері оподаткування: виклики для України;

- економічні реалії та перспективи розвитку податкової та митної політики України;

- податкові драйвери модернізації публічних фінансів в Україні;

- сервісно-контрольні тренди розвитку обліково-аналітичних систем;

- організаційні та правові засади забезпечення економічної безпеки;

- правове забезпечення державної фіскальної політики;

- пріоритети сталого розвитку України: соціально-гуманітарний аспект;

- профілактика професійних захворювань фахівців фіскальних органів: практичні напрями реалізації.

Участь у ІІ Міжнародному податковому конгресі викладачів кафедри фінансів, обліку та оподаткування – це фаховий досвід та можливість додаткового набуття знань щодо практичних заходів з підвищення ефективності оподаткування у країнах-партнерах України. Набуті знання обов’язково будуть запроваджені у навчальний процес та застосовані для підвищення фахової підготовки студентів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування».