Головна

Structure / Кафедри університету / Фінансів, обліку та оподаткування / Новини кафедри / УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ФІНАНСІВ, ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ У КОНФЕРЕНЦІЇЇ «МСФЗ В УКРАЇНІ: ШЛЯХ ЗАВДОВЖКИ В 10 РОКІВ»

УЧАСТЬ ВИКЛАДАЧІВ КАФЕДРИ ФІНАНСІВ, ОБЛІКУ ТА ОПОДАТКУВАННЯ У КОНФЕРЕНЦІЇЇ «МСФЗ В УКРАЇНІ: ШЛЯХ ЗАВДОВЖКИ В 10 РОКІВ»

14 березня 2023 року к.е.н., доцент, доцент кафедри фінансів, обліку та оподаткування, гарант ОПП «Облік і оподаткування» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Олена ЄРЕМЯН взяла участь у конференції з нагоди 10-річчя запровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності в Україні на тему: «МСФЗ в Україні: шлях завдовжки в 10 років».

Процеси поступової імплементації Міжнародних стандартів фінансової звітності в українську облікову систему тривають з того часу, як Україна стала незалежною геополітичною одиницею у світовій системі. Спочатку система статистики переходила на міжнародні засади, а слідом і бухгалтерський облік з фінансовою звітністю. Протягом останніх 10 років цей процес активізувався і сьогодні ми маємо вже конкретні результати, напрацьовані механізми та законодавчо-правове поле, які потребують обговорення.

Модератором конференції виступила Олена ХАРЛАМОВА, доктор економічних наук, засновник та гендиректор Агенства з МСФЗ, партнер Міжнародної академії сертифікації бухгалтерів і аудиторів, віце-президент всеукраїнської громадської спілки «Палата аудиторів і бухгалтерів України», член Громадської ради при Міністерстві фінансів України, сертифікований аудитор, AССА DipIFR, ICFM, CAP, ТОР-35-IFRS-PROFESSIONAL, експерт з МСФЗ.

У конференції взяли участь понад 250 учасників. У ході конференції виступили 17 спікерів - директори Департаментів методології бухгалтерського обліку та нормативного забезпечення аудиторської діяльності Міністерства фінансів України та бухгалтерського обліку Національного банку України, поважні науковці, практикуючі бухгалтери, аудитори та представники ЗВО і бізнесу, які приділили увагу таким питанням: з чого починалися МСФЗ в Україні; як розвивалися; які перемоги та перешкоди супроводжували цей шлях; що заважало і заважає прогресу впровадження МСФЗ; які проблеми сьогодні турбують реаліті-бізнес та ринок капіталу; як примирити МСФЗ-облік і оподаткування; що чекає МСФЗ-звітність в контексті цифровізації та сталого розвитку, а також становлення фахівців у сфері МСФЗ зі студентської лави до бухгалтера, аудитора та фінансиста.

У ході конференції виникла жвава дискусія, відбувся обмін думками з проблемних питань щодо впровадження МСФЗ у практичну діяльність, а також щодо необхідності включення МСФЗ у навчальні програми українських університетів на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти, їхньої ролі у кар’єрному зростанні бухгалтерів, аудиторів і фінансистів.