Головна

Structure / Кафедри університету / Department of Economics, Entrepreneurship and Economic Security / Department news and events / Результати роботи секції науково-практичної конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні Херсонщини»

Результати роботи секції науково-практичної конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні Херсонщини»

Закінчила роботу конференція «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні Херсонщини». Секція «Соціально-економічні та державно-управлінські аспекти регіонального розвитку в умовах повоєнного відродження територій» стала активним майданчиком обміну ідеями і думками, науковими розробками і практичним досвідом щодо питань економіки, фінансів, менеджменту і безпеки всіх сфер економіки регіону. В роботі секції прийняли участь викладачі та аспіранти кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки.

За участі представників науки і бізнесу розглянуто комплекс актуальних питань, зокрема: питання реінтеграції територій, фінансової підтримки суб’єктів господарювання, державно-приватного партнерства у сфері економічної співпраці місцевого самоврядування і бізнесу, забезпечення економічної безпеки підприємств і організацій, залучення інвестицій для розвитку підприємництва, відновлення виробництва, досвід міжнародних структур щодо підтримки бізнесу тощо.

Метою роботи секції стало напрацювання науково-практичного базису для обґрунтування детермінант економічної політики в регіональному контексті, вироблення практичних рекомендацій у сфері соціально-економічного відновлення Херсонського регіону.

Основні висновки і пропозиції, сформовані в межах роботи секції:

1. Дуже високий професійний рівень учасників конференції, які займаються дослідженням питань ефективного відновлення бізнесу.

Розуміння загальної картини подій, системне уявлення взаємодії політичних та економічних процесів, чудові навички комунікації дозволили окреслити основні проблеми та ризики повоєнного відновлення територій Херсонської області, серед яких основними є відновлення людського потенціалу регіону, зокрема, повернення населення, в тому числі молоді і студентства у місто і область; модернізація виробничого потенціалу регіону через зміни галузевої промислово-виробничої структури; зміна форм економічної реалізації соціального капіталу шляхом залучення до взаємодії державного, приватного секторів та інститутів громадянського суспільства.

2. Розуміння реалістичності задач.

Про це говорили науковці, громадські діячи, експерти та представники бізнесу. Обсяг робіт, який необхідно виконати величезний. Підготовчі заходи щодо виявлення пріоритетних потреб відновлення потенціалу територіальних громад потребують спільного використання знаннєвого ресурсу. Вирішення економічних завдань вимагає не тільки змін в економічному середовищі, а й уваги до соціальних викликів, пов’язаних із поверненням населення до мирного життя. Тому ми повинні розуміти, що, починати відновлювати економіку регіону потрібно вже зараз і це забере чимало часу. Особливо коли ми говоримо про повернення молоді, бізнесу, залучення інвестицій.

3. У виступах фахівців Агенцій регіонального розвитку, громадських організацій щодо досвіду оцінки наслідків перебування регіону в окупації наголошувалось на першочергових заходах з базового забезпечення життєдіяльності громад (відбудова електромереж, водопостачання, цивільної інфраструктури, гуманітарне розмінування тощо), а також зосередженні уваги на відновленні повсякденного життя громади, безпечної роботи закладів освіти, орієнтації у вирішенні проблем працевлаштування осіб, які втратили роботу, на грантову підтримку з залученням їх до відкриття власної справи. Це, вважаємо, вкрай важливо. Досвід фахівців дозволяє довести, що відновлення регіону потребує комплексного підходу, який можна реалізувати завдяки об’єднанню зусиль держави, органів місцевої влади, громадського самоврядування та міжнародних провайдерів допомоги.

4. Синергія науки, бізнесу та держави.

Співпраця науки і бізнесу, влади і громади будується на спроможності ефективно використовувати наявні ресурси. Прискорення повоєнного відновлення пошкодженої території Херсонщини можливе завдяки партнерським відносинам які будуються на взаємному доповненні компетенцій: науково-обґрунтовані рекомендації можуть бути використані бізнесом з більш раціональним розподілом витрат, меншими ризиками, але з більшою довірою до спільних контрактів. Роль держави полягатиме не лише у фінансовій підтримці, а й у створенні стимулів та необхідної інфраструктури, консолідації інтересів усіх учасників відновлення економіки регіону, координації їхньої взаємодії, забезпеченні нормативної правової бази.

Отже, результати роботи секції наступні:

1. Окреслено основні проблеми повоєнного відновлення територій Херсонської області: відновлення людського потенціалу регіону; модернізація виробничого потенціалу регіону; взаємодія державного, приватного секторів та інститутів громадянського суспільства.

2. Визначено терміновість відновлення базових та безпекових потреб територіальних громад.

3. Сформовано напрямки партнерських відносин: взаємне доповнення компетенцій університетської науки і бізнесу та державного управління сприятиме прискореному відновленню потенціалу Херсонщини.

Це був дуже важливий і знаковий захід, і не лише для Херсонщини. Не на всі запитання поки є готові відповіді, але тренди дуже позитивні.