Участь викладачів кафедри у Міжнародній конференції

Викладачі кафедри ХТЕБХП прийняли активну участь у Міжнародній конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні Херсонщини», яка відбувалась 26-28 квітня 2023 року.

Модератором секції «Інноваційні технології в легкій, харчовій, хімічній та парфумерно-косметичній промисловості для здійснення модернізації регіону у післявоєнний період» була в.о. завідувача кафедри ХТЕБХП Салєба Людмила Володимирівна.

В роботі секції прийняли участь 33 особи, серед яких учені, фахівці, представники бізнесу, аспіранти, здобувачі вищої освіти. Також до збірника матеріалів конференції було подано понад 40 тез.

Слід відмітити, що в роботі конференції від секції прийняли участь закордонні науковці - Мельник Інна Василівна, доктор хімічних наук, старший науковий співробітник Інституту геотехніки Словацької Академії наук, м. Кошице; а також представники закладів вищої освіти України: Національного технічного університету України «КПІ ім. Ігоря Сікорського», Національного університету харчових технологій, Національного університету «Львівська політехніка», Київського національного університету технологій та дизайну, Херсонського державного аграрно-економічного університету та Хмельницького національного університету.

Секція конференції була присвячена інноваційним технологіям найважливіших сфер життя людини. Всі ми розуміємо, що кожен з нас має необхідність у продукції легкої промисловості, яка забезпечує населення різноманітним одягом. Кожного дня ми споживаємо харчові продукти і нам дуже важливо, щоб вони були якісними, безпечними і здоровими. Кожен день ми використовуємо продукцію, вироблену хімічною промисловістю, це мило і миючі засоби, зубна паста, харчові добавки, косметика і парфуми. Ці сфери діяльності людини безперечно є рентабельними і економічно прибутковими. Відродження та розвиток таких підприємств сприятиме розбудові економіки нашого регіону.

Учасниками секції було відмічено, що надзвичайно важливо вже зараз подбати про ефективну систему моніторингу стану навколишнього природного середовища. Державним органам влади слід зафіксувати реальний обсяг завданих збитків та залучити міжнародне співтовариство для доказу факту екоциду в Україні та подальшого відшкодування збитків.

З доповіддю виступила доктор технічних наук, професор кафедри ХТЕБХП Семешко Ольга Яківна «Розробка аміновмісних адсорбентів для очищення води, забрудненої внаслідок воєнних дій».

Вирішенням проблеми очищення води, зокрема від іонів важких металів, може бути використання аміновмісних кремнійорганічних адсорбентів, що розробляються в Інституті геотехніки SAS, Кошице, Словацька Республіка, в якому Ольга Яківна проходить міжнародне стажування.

Багатьох учасників конференції зацікавили доповіді викладачів, науковців Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Чигиринець Олени Едуардівни, д.т.н., професора кафедри фізичної хімії, академіка Академії Вищої Школи України «Галуазит як наноносій для фото- та світлочутливих речовин» та Сокольського Георгія Володимировича, д.х.н., професора, в.о. завідувача кафедри фізичної хімії «Оцінка можливості використання оксидних фотокаталітичних систем для післявоєнного відновлення територій». Було висвітлено питання використання фотокаталітичних та передових окислювальних процесів, процесу (електро)Фентона для очищення та знезараження від збудників хвороб води, ґрунтів, а також в технологіях самознезаражувальних/ самоочисних поверхонь в будівництві; обробки пластика та мікропластика.

Крім того, були окреслені важливі питання розвитку харчової промисловості – створення інноваційних технологій для одержання якісних та безпечних харчових продуктів.

З доповіддю «Інноваційні технології подовження термінів зберігання харчових продуктів цільового призначення» виступив д.т.н., професор, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Національного університету харчових технологій, лауреат премії Кабінету Міністрів України Пасічний Василь Миколайович.

З доповіддю «Розробка нового сичужного ферменту» виступив д.х.н., професор, завідувач кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка» Дончак Володимир Андрійович.

Одним із пріоритетних завдань є збереження та розвиток кадрового потенціалу шляхом стимулювання молодих спеціалістів, впровадження дуальної освіти, стажування та кар’єрного зростання.

Стейкхолдер освітніх програм кафедри ХТЕБХП судовий експерт Херсонського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Слюсарчук Лідія Костянтинівна виступила з доповіддю «Відродження та розвиток судово-експертної діяльності на Херсонщині – запорука працевлаштування студентської молоді» і запросила до співробітництва щодо використання наявної апаратурної бази Херсонського НДЕКЦ для наукових досліджень співробітників університету, аспірантів та студентів.

http://kntu.net.ua/index.php/ukr/Pro-universitet2/Novini-universitetu/IINNOVACIIJNII-TEHNOLOGIIYI-V-HIIMIICHNIIJ-HARCHOVIIJ-LEGKIIJ-TA-PARFUMERNO-KOSMETICHNIIJ-PROMISLOVOSTII-DLYA-ZDIIJSNENNYA-MODERNIIZACIIYI-REGIIONU-U-PIISLYAVOIENNIJ-PERIIOD