Головна

Structure / Кафедри університету / Фінансів, обліку та оподаткування / Наукова робота студентів / - «Фінансовий простір» (спеціальність 072) / Засідання / ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА, СТРАХУВАННЯ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК»

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА, СТРАХУВАННЯ ТА ФОНДОВИЙ РИНОК»

27 лютого 2024 року відбулося перше у новому навчальному семестрі засідання студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», під керівництвом д.е.н., професора, заслуженого працівника освіти України, завідувача кафедри фінансів, обліку та оподаткування Лариси СІДЕЛЬНИКОВОЇ.

Зустріч групи було присвячено дослідженням нобелівських лауреатів з економіки.

Премія з економічних наук присуджується Королівською шведською академією наук за тими ж принципами, що й інші Нобелівські премії, які існують з 1901 року.

Перша премія з економічних наук була присуджена норвезькому економісту Рагнару Фрішу та голландському економісту Яну Тінбергену 1969 року. З того часу щороку у вересні Комітет з економіки Королівської шведської академії наук надсилає конфіденційні форми приблизно 3000 науковців у світі, зокрема обраним професорам провідних університетів світу, лауреатам з економіки та членам Королівської академії наук Швеції.

Заповнені номінації перевіряються Комітетом з економіки та скорочуються приблизно до 250-300 ключових імен. Потім він готує звіт з рекомендаціями для Академії, а на початку жовтня більшістю голосів визначають лауреатів премії з економіки.

Нобелівські лауреати отримують золоту медаль, іменний диплом і грошову премію.

2023 року премію отримала професорка Гарвардського університету Клаудія Голдін «за поглиблення нашого розуміння наслідків виходу жінок на ринок праці». Дослідниця зібрала дані архівів США більш ніж за 200 років. Це дало змогу визначити, як і чому відмінності в доходах представників різних статей змінювалися з плином часу.

У 2022 році Нобелівську премію з економіки розділили Бен Бернанке, колишній голова Федеральної резервної системи США (зараз співробітник Інституту Брукінгса), а також професори Дуглас Даймонд (Університет Чикаго) і Філіп Дибвіг (Університет Вашингтона в Сент-Луїсі) за роботу в галузі банківської справи: в темі регулювання центрального банку (або його відсутності). Даймонд і Дибвіг розробили модель, яка пояснює, чому існують банки, а також пояснили їхню вразливість до чуток і спекуляцій. Робота науковців призвела до розбудови системи страхування вкладів для зміцнення довіри до банківських установ. Дослідження ж Бернанке були більше зосереджені на ролі центральних банків у підтримці порядку в банківській галузі в нормальний час і під час криз.

Важливим питанням, якому учасники приділили значну увагу, стало ознайомлення із найбільш визначними дослідженнями нобелівських лауреатів, теорії яких мали практичне застосування і так чи інакше змінили світ.

За підсумками проведеного заходу було ухвалено рішення продовжити знайомство із роботами нобелівських лауреатів з економіки та кожному учаснику впродовж навчального семестру підготувати доповідь та виступити з презентацією найбільш визначних досліджень у галузі фінансів на майбутніх засіданнях студентської наукової проблемної групи.