Головна

Structure / Divisions / Library of KNTU / The calendar of significant and memorable dates / 26 квітня – День Чорнобильської трагедії

26 квітня – День Чорнобильської трагедії

26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших катастроф в історії людства – аварія на Чорнобильській АЕС. Ще й досі ми не можемо сповна оцінити і осмислити наслідки фатального вибуху. Чорнобиль для нас – це 3,3 млн. чоловік, постраждалих від катастрофи та її наслідків, це понад 54 тис. кв. км території, що зазнала прямого радіаційного ураження, це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки. 14 грудня 1986 року на Чорнобильській АЕС було завершено спорудження захисного саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком. Це, по суті, була перша серйозна перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини. 10 листопада 2006 р. Указом Президента України було засновано пам’ятну дату – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначають 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага.

День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…».

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення проблем, які пов’язані з використанням інноваційних і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха. У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650 тисяч чоловік зі всього Радянського Союзу і більше половиниз них були жителями УРСР. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, віддавши своє життя задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, їх подвиг неможливо переоцінити. Нині, ми низько схиляємо голови перед усіма, хто пішов тоді у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. Бо всі вони виконали свій найвищий синівський обов'язок перед рідною землею і перед рідним народом – зупинили розповсюдження катастрофи, унеможливили її переростання у глобальний винищувальний смерч. Низький уклін усім тим, хто ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській атомній станції та будував об’єкт «Укриття»! Хай залишиться у минулому й ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи. А пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир, спокій і процвітання.