Про університет / Новини університету / Екскурсія студентів і викладачів кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції до ПрАТ «Чумак» (м. Каховка) |

Екскурсія студентів і викладачів кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції до ПрАТ «Чумак» (м. Каховка)
Дата 25.10.2021 09:38
В рамках Меморандуму про співробітництво від 22.07.2021 р. (http://kntu.net.ua/ukr/content/view/full/75300) на початку жовтня 2021 року викладачі кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції та студенти спеціальностей:
– 161 Хімічні технології та інженерія, ОП «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів»
– 181 Харчові технології, ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
відвідали провідне підприємство півдня України з виробництва харчової продукції – ПрАТ «Чумак».
ПрАТ «Чумак» є вітчизняним лідером з виробництва харчової продукції і спеціалізується на випуску соусів, маринадів, томатної пасти, кетчупу, майонезу, макаронних виробів та ін. Назва «Чумак» має коріння в українській історії та тісно пов’язана із місцем розташування виробничих потужностей, а саме м. Каховка Херсонської області. Родючі поля України, в центрі найбільшої в світі системи зрошення, сприятливі кліматичні умови забезпечують натуральність і свіжість сировини, а в тандемі з сучасними технологіями і постійним вдосконаленням виробництва є запорукою відмінної якості харчової продукції, яка на сьогоднішній день налічує більше ніж 350 найменувань.

Екскурсія підприємством почалася із зустрічі з начальником відділу з управління персоналом Оленою Грицай, яка ознайомила студентів і викладачів кафедри з історією підприємства і планами розвитку. Олена Грицай розповіла, що на підприємстві працює більше 1 тис. чоловік. Із самого початку діяльності компанії були впроваджені кращі європейські практики стосовно персоналу: прийом на роботу, адаптація і стажування, системи оплати праці, програми мотивації і заохочення персоналу, навчання, підвищення кваліфікації і, як наслідок, кар’єрне зростання працівників. Створені на підприємстві умови праці відповідають сучасним стандартам.


Знайомство з підприємством продовжилося в цеху з переробки томатів. Технолог цеху розповіла про основні технологічні операції і параметри роботи устаткування. Студенти відвідали сировинні майданчики і склад готової продукції, ознайомилися з технологією виробництва майонезу, соусів і кетчупу, а також спеціального продукту – консервованих огірків для мережі закладів харчування «Макдоналдз».



Випуск якісної і конкурентоспроможної продукції не можливий без налагодженої системи контролю якості і безпеки харчової продукції. На підприємстві «Чумак» розроблені та впроваджені системи менеджменту якості та безпечності харчової продукції; виробничий процес сертифікований на відповідність вимогам ключових стандартів управління DSTU ISO 9001:2015, DSTU ISO 22000:2007 і BRC Global. Підприємство регулярно проходить перевірки клієнтів і незалежні аудити. Так «Чумак» вперше пройшло сертифікацію по органічному стандарту і отримало сертифікат ORGANIC на кетчупи; пройшло повторну сертифікацію BRC з високими оцінками А та АА; успішно пройшло аудит на відповідність вимогам американського законодавства (стандарти FSMA и 21CFR120) і стандартам Халяль (54 SKU).

Після ознайомлення з виробництвом та обладнанням студенти та викладачі відвідали лабораторію по визначенню фізико-хімічних показників якості харчової продукції. Студенти були вражені сучасним оснащенням лабораторії, наявністю високоточних приладів та устаткування для визначення необхідних за нормативними документами показників якості.

Після екскурсії викладачі кафедри обговорили з Оленою Грицай питання професійної підготовки здобувачів освіти і досягли домовленості стосовно проходження студентами виробничої і переддипломної практики на ПрАТ «Чумак».
Завідувач кафедри ХТЕБХП Діана Сарібєкова запросила команду компанії «Чумак» – директора з персоналу та керівників підрозділів – в ХНТУ для проведення відкритої лекції для студентів різних спеціальностей з метою презентації підприємства та можливостей кар’єрного росту майбутніх фахівців, а також прийняти участь в профорієнтаційних заходах ХНТУ, зустрічах Ради роботодавців та ярмарках вакансій. Було узгоджено план роботи на 2021 – 2022 навчальний рік.
Висловлюємо щиру подяку керівництву ПрАТ «Чумак» та особисто начальнику відділу з управління персоналом Олені Грицай за цікаву розповідь та плідну зустріч і сподіваємося на подальшу ефективну співпрацю!
Бажаємо підприємству і його співробітникам успіху та стабільної роботи!