Про університет / Новини університету / Майстер-клас для учнів 11 класу від кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції |
Майстер-клас для учнів 11 класу від кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції
Дата 26.02.2019 08:59
В рамках проведення тижня професійної орієнтації у Херсонській спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів № 27 викладачі кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Херсонського національного технічного університету провели презентацію та майстер-клас з виготовлення парфумерних засобів для учнів 11 класу.
У презентації викладача кафедри Куник Олександри Миколаївни були висвітлені особливості щодо вступної кампанії 2019, основні положення вступу до ХНТУ і більш детально за спеціальностями:
- 161 «Хімічні технології та інженерія» освітньо-професійна програма «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів»;
- 181 «Харчові технології» освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».
Завідувачем кафедри Сарібєковою Діаною Георгіївною було проведено пізнавальну лекцію, присвячену давньому мистецтву створення ароматів «Професія парфумер».
Для учнів була підготовлена колекція натуральних ефірних олій, з ароматами яких зміг ознайомитись кожен присутній.
Серед представлених зразків учні змогли оцінити аромат таких цитрусових ефірних олій: апельсину солодкого, лайму, бергамоту, неролі, петитгрейну; а також квіткових ефірних олій: герані, жасмину, іланг-ілангу, чайного дерева, пачулі.
Слід зазначити, що ефірні олії володіють не тільки приємним ароматом і широко використовуються в парфумерно-косметичному виробництві, але й у харчовій промисловості при виробництві напоїв, чаю, кондитерських виробів, а також у фармацевтичній промисловості та медицині.
кафедри Сарібєковою Діаною Георгіївною було проведено пізнавальну лекцію, присвячену давньому мистецтву створення ароматів «Професія парфумер».
В лекції було наведено цікаві моменти історії виникнення парфумерних виробів (одеколону, туалетної води, духів) і особливості професії парфумер. Учні ознайомились з такими поняттями як ефірні олії, індивідуальні запашні речовини природного та синтетичного походження. Одна парфумерна формула може містити до сотні як натуральних, так і синтетичних інгредієнтів. Їх поєднання у відповідному співвідношенні між собою призводить до певного результату, потрібної композиції. В лекції було зазначено роль тонкого органічного синтезу у розвитку сучасної парфумерії. В даний час для потреб парфумерії синтезовані сотні запашних речовин, які не зустрічаються в природі, завдяки чому можливе створення духів і інших парфумерних товарів з різними фантазійними запахами, що дозволяє значно розширити асортимент парфумерних товарів.
Учні могли на практиці оцінити вклад індивідуальних запашних речовин у створенні аромату представлених цитрусових ефірних олій.
Школярі приймали активну участь у розпізнаванні та порівнянні запахів представлених у колекції та отримали заряд яскравих вражень і емоцій.
У завершенні профорієнтаційної роботи кафедри був проведений цікавий майстер-клас від викладачів Куник Олександри Миколаївни та Гаргаун Руслани Василівни, на якому була представлена технологія виготовлення парфумерних виробів, а саме запашної води з фантазійним запахом «Індійський сандал» та туалетної води з плодово-квітковим запахом «Авокадо».
Кафедра вдячна за сприяння проведенню профорієнтаційної роботи серед випускників школи заступнику директора з навчально-виховної роботи Шапіро Галині Петрівні та класному керівнику 11 класу Надії Анатоліївні.