Structure / Кафедри університету / Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції / Новини кафедри / Виїзний майстер-клас кафедри ХТЕБХП для учнів школи №54 з експертизи харчової продукції |
Виїзний майстер-клас кафедри ХТЕБХП для учнів школи №54 з експертизи харчової продукції
Created 19.03.2019 14:33
На цьому тижні профорієнтаційний роз’яснювальний семінар кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Херсонського національного технічного університету відбувся для майбутніх абітурієнтів у Херсонській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №54.
Окрім загальної інформації щодо умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України та ХНТУ, переліку конкурсних предметів за спеціальностями, для учнів було підготовано цікаву презентацію та майстер-клас у галузі харчових технологій, зокрема експертизи харчової продукції, на тему «Експрес-методи визначення фальсифікації молока».
Фальсифікацію коров’ячого молока недобросовісні виробники здійснюють додаванням хімічних речовин, води, білковмісних субстанцій молочної сировини, біополімерів рослинного походження, антибіотиків, анормального молока, рослинних жирів, а також термічним обробленням молока. Різноманітні хімічні субстанції додають в молоко з метою фальсифікації його основних фізико-хімічних показників: густини, кількості сухих речовин, жиру, кількості білкових речовин, кислотності та терміну придатності.
Тому серед основних способів фальсифікації молока як сировини на майстер-класі були визначені:
- додавання хімічних речовин: соди; аміаку та амонійних солей; пероксиду водню; мийних засобів (мила господарського, мийних і пральних рідин та порошків);
- додавання води, крейди, вапна, гіпсу;
- додавання білкових субстанцій: знежиреного молока; сухого молока; сухої сироватки; лужних розчинів казеїну;
- додавання біополімерів рослинного походження: крохмалю; картопляного відвару; борошна;
- термічне оброблення молока: кип’ятіння; нагрівання до температури вище 80 – 90°С.
Якісний хімічний аналіз, проведений співробітниками кафедри на вміст фальсифікату, супроводжувався яскравими кольоровими реакціями, які міг розглянути та порівняти з контрольним зразком кожен присутній учень.
Майстер-клас викликав зацікавлення учнів, вони брали активну участь в обговоренні результатів кожного аналізу, висували свої думки та висновки щодо фальсифікації харчової продукції.
Майбутні абітурієнти проявили значний інтерес до спеціальностей, представлених у Херсонському національному технічному університеті та, зокрема, на кафедрі хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції.