Головна

Structure / Кафедри університету / Department of Economics, Entrepreneurship and Economic Security / Department news and events / ДОЦЕНТ ХНТУ КАРЛЮКА ДМИТРО – УЧАСНИК ВОРКШОПУ З НАЦІОНАЛЬНОЇ ВЕЛОСТРАТЕГІЇ УКРАЇНИ

ДОЦЕНТ ХНТУ КАРЛЮКА ДМИТРО – УЧАСНИК ВОРКШОПУ З НАЦІОНАЛЬНОЇ ВЕЛОСТРАТЕГІЇ УКРАЇНИ

Впродовж трьох днів грудня в Києві працював воркшоп з національної велостратегії України, який відбувся в межах проєкту «Безпека руху для України: національна адвокація та промокампанія велосипедних НУО», що втілюється U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні. К.е.н., доцент кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки ХНТУ Карлюка Дмитро Олександрович разом із іншими представниками коаліції громадських організацій з 16 областей України зробив свій внесок у напрацювання важливих документів, без яких національна велостратегія не зможе бути ефективно реалізована.

Україна — одна з небагатьох країн Європи, що досі не має затвердженої національної політики для розвитку велосипедного транспорту. У грудні 2020 року Міністерство інфраструктури України оголосило початок роботи над національною велостратегією разом з Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, U-Cycle, Посольством Королівства Нідерландів в Україні Embassy of the Kingdom of the Netherlands in Ukraine, Програмою розвитку ООН в Україні UNDP Ukraine / ПРООН в Україні та Фондом ім. Г. Бьолля, Бюро Київ Heinrich-Böll-Stiftung Ukraine.

Розробка національної велостратегії є частиною реалізації державної політики в галузі немоторизованого транспорту. Ця стратегія має на меті підтримати розвиток велосипедного транспорту та інтереси користувачів велосипеда по всій країні — від маленьких сіл до великих міст-мільйонників.

Протягом 2021 року проєкт Стратегії розвитку велосипедного руху України розробляли за підтримки проєкту EU4Climate, що фінансується ЄС і реалізується ПРООН. Ще в лютому пропозиції до документу від велоспільноти передала Українська велосипедна мережа (УВМ), яка наразі представляє інтереси 15 міст: https://u-cycle.org.ua/news/propozytsii-velospil-noty-shchodo-zmistu-natsional-noi-velosypednoi-stratehii/