Дивовижна фізика

Сторінка присвячена тим дивовижним явищам, ефектам та можливостям, які ми інколи навіть не помічаємо і не замислюємося про них, хоча вони кожної миті знаходяться поруч з нами і визначають наше життя - усьому тому, що вивчає фізика.

 
 
 

Давайте з’ясуємо для чого потрібна фізика, які невирішені проблеми і питання перед нею стоять і яким чином це стосується кожного з нас. Фізика дає можливість пізнавати світ у його різноманітності і величі. Швидкість розвитку фізики в наш час дуже стрімка. Протягом життя одного-двох поколінь проходять гігантські зміни у фізиці, астрономії, астрофізиці, біофізиці та інших областях, які суттєво впливають на життя людей. Давно відомо, що масштабні фундаментальні дослідження здатні створити якісно нові знання про навколишній світ, значна частина яких потім конвертується в технології.

Фізика розрослась і диференціювалась настільки, що важко охопити мисленим поглядом картину сучасної фізики як цілого. Проте така картина існує і у фізики є єдиний стержень – фундаментальні поняття і закони. На них базується подальший розвиток фізики і суміжних наук. Фізика досягла колосального прогресу і сформувала масу нових проблем. Пульс наукового життя відчувати не просто. Але кожна освічена людина має уявляти собі загальну картину розвитку світової науки, хоча б в загальних рисах розуміти найбільш нагальні проблеми сучасної науки.

Всі існуючі проблеми і невирішені питання фізики потребують пошуку відповідей і розв’язків. Ці відповіді будуть обов’язково знайдені – це справа часу, справа майбутнього, а отже це справа тих, хто сьогодні навчається у школі або у закладі вищої освіти, тих, хто цікавиться фізикою та іншими суміжними науками. Обираючи свій життєвий шлях у вас є можливість пов’язати його з наукою і зробити свій внесок у її розвиток та пошук відповідей на складні питання.

У нашому наступному короткому огляді ми будемо ставити знаки “питання” у тих місцях, де на сьогодні фізика не має однозначних відповідей, тобто де існують “білі плями”.

 

Посилання на яскраві фізичні експерименти та демонстрації

 

Фізичні іграшки