Головна

About University / Новини університету / ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ ОПП «ТЕХНОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ТА БЕЗПЕКА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ»

ЗАХИСТ КВАЛІФІКАЦІЙНИХ РОБІТ БАКАЛАВРІВ ОПП «ТЕХНОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА ТА БЕЗПЕКА ХАРЧОВОЇ ПРОДУКЦІЇ»

19 червня 2025 року на кафедрі Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції проходила атестація бакалаврів спеціальності 181 Харчові технології освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

Голова Екзаменаційної комісії Панченко Юрій Васильович, доцент кафедри органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка», к.х.н., доцент. Члени комісії – викладачі кафедри ХТЕБХП: Салєба Людмила Володимирівна к.т.н., завідувач кафедри, Рацук Марія Євгенівна к.т.н., доцент, гарант освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», Куник Олександра Миколаївна к.т.н., доцент, Венгер Олена Олексіївна к.т.н., доцент. Секретар ЕК – Кравець Валентина Анатоліївна, ст.лаборант кафедри ХТЕБХП. Захист відбувся в режимі онлайн на платформі Zoom.

Кваліфікаційні роботи бакалаврів освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» містять результати сучасних досліджень в галузі харчових технологій, пов’язані з розробкою і аналізом технологічної схеми виробництва харчового продукту. У кваліфікаційних роботах проведено технологічну експертизу та оцінювання якості каш швидкого приготування, заварних пряників, йогурту полуничного, безалкогольних напоїв, рибних консервів «Сардина бланшована з додаванням олії», гірчиці, безлактозного молока та ряжанки.

В роботах наведено основні етапи технологічного процесу виробництва харчового продукту, проаналізовано вплив технологічних параметрів на органолептичні властивості для збереження поживної цінності продукту, запропоновано основні етапи хіміко-технологічного контролю на виробництві, проведена ідентифікація небезпечних чинників та аналіз ризиків при виробництві харчової продукції.

Здобувачі освіти показали вміння наводити характеристику основної сировини та допоміжних матеріалів, необхідних для виробництва харчового продукту, обирати оптимальну технологію, ефективне обладнання, розробляти апаратурно-технологічну схему, проводити необхідні продуктові розрахунки, визначати критичні контрольні точки та розробляти план НАССР, який включає в себе процедури моніторингу і коригувальні дії, розробляти заходи з охорони праці на виробництві харчових продуктів.

Результати досліджень за тематикою кваліфікаційних робіт представлені на всеукраїнських конференціях – ІV Всеукраїнській науково-технічній конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Молодь – науці і виробництву: Актуальні питання харчової промисловості» (14 травня 2025 р., ХДАЕУ, м. Кропивницький) та VІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції «Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості» (30 травня 2025 р., ХНТУ, м. Хмельницький). ЕК відзначає актуальність тематики та якість захисту (50% оцінено відмінно, 50% – добре).

Екзаменаційна комісія та викладачі кафедри хімічної технології, експертизи та безпеки харчової продукції щиро вітають випускників-бакалаврів з успішним захистом кваліфікаційних робіт.

Нехай диплом стане потужним стартом для подальшого професійного та особистісного зростання! До зустрічі в магістратурі!