Головна

Structure / Divisions / Library of KNTU / The calendar of significant and memorable dates / 30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

14-го травня 1998-го року Президентом України було підписано Указ № 471/98 про щорічне святкування Всеукраїнського Дня бібліотек. В Україні він відзначається 30-го вересня. Всеукраїнський день бібліотек свідчить про глибоку повагу народу до своєї духовної спадщини, освіти, науки, культури і, безперечно, про визнання тієї великої ролі, яку відіграють бібліотеки в житті країни. Сьогодні книгозбірні – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які роблять вагомий внесок у розвиток українського державотворення, сприяють розбудові громадянського суспільства. За своїм природним призначенням бібліотеки є потужним знаряддям демократії, гармонізації суспільних відносин, важливим чинником інтелектуального, духовного і естетичного збагачення нації. Доносячи до людей увесь спектр різноманітних інформаційних потоків, розкриваючи реальну картину світу, вони сприяють всебічному розвитку особистості, вихованню кращих громадських якостей і патріотичної свідомості населення. Справжніми помічниками та порадниками на шляху до вершин знань і мудрості народу є бібліотекарі – вірні збирачі духовних скарбів, провідники у світ нового і непізнаного.

Чому потрібно любити читати книги?

1 . Мудрість. У книзі знайдеться відповідь на будь-яке питання. Що б не сталося в житті, книга завжди підкаже, як вчинити.

2. Нові знання. Книги – нескінченне і невичерпне джерело знань.

3. Натхнення. Історії, розказані іншими людьми, надихають на звершення.

4. Відпочинок від проблем. Читання – відмінний спосіб відволіктися від турбот і проблем, які не дають радіти життю.

5. Зміни в житті. «Книги, які змінили моє життя» – категорія, що стоїть окремо від усіх інших. Напевно, кожна читаюча людина мріє знайти ту саму книгу, яка стане поворотним моментом і запустить механізм змін на краще.

6. Емоції і враження. Читання занурює в світ фантазії, який змушує переживати цілком справжні емоції: радість, смуток, тривогу, страх, надію.

7. Інший хід часу. Читання якимось дивним, магічним чином змінює час, змушуючи його линути то швидше, то повільніше.

8. Сенс буття. Книги відкривають доступ до колективного розуму людства: на їхніх сторінках можна знайти пояснення багатьох речей, зрозуміти, як і чому існує наш світ, і що являє собою навколишня дійсність.

9. Вікно в інший світ. Книга – провідник в інші світи, в паралельну реальність чи хоча б в іншу країну. Вони допомагають побачити життя зовсім іншими очима і познайомитися з тим, з чим в буденності не довелося б зіткнутися.

10. Енергетика. Читаючи, заряджаєшся енергією автора, перекладачів, редакторів та інших людей, які вклали частинку душі в цю книгу.

11. Історія. Читання – свого роду машина часу. На потертих сторінках видань різних років зберігається історія, культура, звичаї та ідеї людей.

12. Тренажер для мозку. Хороші книги – вправи для нашого мозку: вони не дають йому застрягти на звичних речах, відкривають нові горизонти.

13. Справжні цінності. Читання повертає нас до витоків, до того, заради чого ми прийшли в цей світ: до любові, добра, щастя.

14. Ліки від безсоння. Читання – ідеальна таблетка від безсоння, яка не має побічних ефектів.

15. Веселі подорожі. Немає кращого попутника, ніж хороша книга: збірка віршів або детектив не заперечуватимуть, якщо ви вирішите чекати вильоту в кав'ярні, сядете на автобус замість таксі або прокинетеся з раннього ранку, щоб помилуватися сходом сонця. Книги складуть компанію по дорозі додому і на роботу, у відрядженні та у відпустці.

Шановні бібліотекарі!

Вітаємо Вас з Всеукраїнським днем бібліотек! Бажаємо міцного здоров’я, довголіття, родинного тепла, радості, щастя, добра, дружнього взаєморозуміння, творчої наснаги, натхнення і нових успіхів у вашій благородній просвітницькій справі!