Головна

Structure / Divisions / Library of KNTU / The calendar of significant and memorable dates / 9 березня - день народження Т. Г. Шевченка

9 березня - день народження Т. Г. Шевченка

Тарас Григорович Шевченко (1814 – 1861) – знаменитий український поет, письменник (драматург, прозаїк), художник (живописець, гравер), громадський та політичний діяч зі світовим ім'ям. Член Кирило-Мефодіївського братства, aкадемік Імператорської академії мистецтв (1860), національний символ України. Він завжди був патріотом України, вся його творчість присвячена українському народу, його звільненню від соціального та політичного гніту.

Народився майбутній поет України 9 березня (25 лютого за ст.ст.) 1814 року в с.Моринці Звенигородського повіту на Київщині в родині селян-кріпаків. З цього села родом мати поета, кріпачка поміщика Енгельгардта. Тут у них народився син Тарас. У 1816 році родина Шевченків повернулася до рідної Кирилівки, де пройшло все дитинство поета.До смерті матері (в 1823 р), живучи під її опікою, здається, що хлопчик і горя не знав, але після її смерті почалися ті життєві негаразди, які переслідували його усе життя. У 1825 році помер батько, висловивши знамените пророцтво про майбутнє сина: «Синові Тарасу із мого хазяйства нічого не треба, він не буде всяким чоловіком: з його буде або щось дуже хороше, або великий ледар, для нього моя спадщина або нічого не означатиме, або не допоможе»… За своє недовге життя Тарас Шевченко залишив нам велику спадщину в літературі, та художньому мистецтві світу, і неоціненний вклад в розвиток української культури. Перу Тараса Григоровича Шевченка належать: поеми, балади, повісті, збірки віршів, та більше 1000 картин.

Праці Шевченка перекладені на велику кількість мов всього світу, тож не лишайтеся осторонь і ви: «Учіться, читайте, чужому навчайтесь й свого не цурайтесь».