Department news and events

КОМАНДА КАФЕДРИ ЕКОНОМІКИ, ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ПРИЗЕР КОНКУРСУ ІННОВАЦІЙ, ТЕХНОЛОГІЙ ТА СТАРТАПІВ

ХНТУ став базою регіонального акселератору GCIP (RА GCIP) для інновацій, технологій та стартапів у Херсонській області, де відбувся фінал 3-ї хвилі Акселерації UNIDO/GEF GCIP Ukraine. Впродовж місяця чотири групи півфіналістів під час навчання у Business Academy GCIP Ukraine разом з менторами проф. Наталією Шандовою та проф. Лілією Корчевською працювали над розвитком своїх проєктів.

До команди кафедри Економіки, підприємництва та економічної безпеки увійшли креативні викладачі кафедри - Наталія Олійник і Наталія Мєшкова-Кравченко та колишній випускник кафедри, а зараз – вчитель вищої категорії Херсонського Фізико-технічного ліцею, Мєшков Олександр. До речі, Олександр став і автором ідеї стартапу від кафедри - освітнього екоресурсу «Школа «зеленої» економіки».

Мета проєкту – допомогти суспільству вирішувати завдання безпечного соціально-економічного виховання, усвідомленого споживання і збереження здоров’я нашої планети. Освітньо-розвиваюча програма спрямована на невідкладне формування навичок відповідального поводження з довкіллям для споживачів.

📢 Вийшов Збірник матеріалів VІ Міжнародної науково-практичної конференції "Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнози та перспективи розвитку"

Економіка змінюється, і ми змінюємося разом з нею!

Кафедра економіки, підприємництва та економічної безпеки Херсонського національного технічного університету з радістю презентує збірник матеріалів VI Міжнародної науково-практичної конференції "Модернізація економіки: актуальні виклики, прогнози та перспективи розвитку".

Чому це круто?

  • 🔷 Найактуальніші теми: Цифрові інновації, стійкість бізнесу, фінанси, безпека, прогнози та багато іншого в сфері економіки й управління!
  • 🔷 Досвід і знання науковців з усього світу: Україна, Грузія, Молдова, Німеччина, Польша, Швеція, Бельгія, Туреччина, Пакистан, Китай, Австралія та США - ось звідки родом знання, що зібрані в цьому збірнику!
  • 🔷 Практичні поради: корисні наукові розробки в сфері економіки й управління стануть важливою складовою у плані одержання нової інформації та формування перспективних напрямків власних наукових досліджень!

Зацікавились?

📥 Завантажити збірник можна на сторінці кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки ХНТУ.

Разом ми зробимо економіку кращою!

P.S. Не пропустіть наші наступні наукові заходи!

Звітування аспірантів спеціальності 051 «Економіка» про виконання індивідуального плану

26 червня 2024 р. відбулося засідання кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки ХНТУ, на якому заслухали щорічні звіти аспірантів І-IV років навчання спеціальності 051 Економіка. Звіт передбачав інформацію про виконання індивідуального навчального плану та індивідуального плану наукової роботи аспірантів в ХНТУ за 2023-2024 н.р. Наразі на кафедрі здійснюється підготовка 19 здобувачів ІІІ освітньо-наукового рівня вищої освіти (PhD) ОНП «Економіка».

Атестаційний екзамен – важливий етап у підготовці майбутніх економістів

25 червня 2024 року кафедрою економіки, підприємництва та економічної безпеки за допомогою системи Moodle було проведено атестаційний екзамен підготовки фахівців на початковому рівні (короткому циклі) вищої освіти спеціальності 051 «Економіка» освітньо-професійної програми «Економіка». Екзаменаційна комісія у складі: Голови ЕК Наумова О.Б., членів Шандової Н.М., Олійник Н.М., Мєшкової-Кравченко Н.М., перевіряли професійні компетентності майбутніх спеціалістів, оцінювали їх теоретичну підготовку, практичні уміння й навички та здатність застосовувати їх у фаховій діяльності. Атестаційний екзамен проводився як комплексна перевірка знань здобувачів з таких навчальних дисциплін: «Економіка підприємства», «Організація та планування підприємницької діяльності», «Економіка праці і соціально-трудові відносини», «Обґрунтування господарських рішень у підприємництві». Атестаційний екзамен складався з двох частин: теоретичної та практичної. Відзначимо що наші студенти блискуче впоралися з усіма завданнями, подолавши енергетичні перешкоди.

Захист кваліфікаційних робіт бакалаврів-економістів

19 та 20 червня 2024 р. відбулися захисти кваліфікаційних робіт здобувачів першого бакалаврського рівня освіти спеціальності 051 «Економіка».

На фінальний рубіж вийшли всі тринадцять здобувачів освітньо-професійної програми «Економіка підприємства і бізнес-аналітика». Теми наших бакалаврів були досить різноманітні та цікаві – від удосконалення асортиментної політики підприємства та удосконалення управління витратами підприємства до удосконалення планування в європейській молочній компанії з Німеччини. Тепер ми з впевненістю можем сказати, що наші фахівці-економісти з легкістю впораються з будь-якою кризовою ситуацією на підприємстві, організації чи в установі.

Дмитро Данюк ‒ призер Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 051 «Економіка»

7 червня 2024 року на базі кафедри економіки Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського відбулася підсумкова конференція Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 051 «Економіка».

Цьогоріч на розгляд журі даного престижного міжнародного конкурсу було представлено 103 студентські наукові роботи 177 авторів (серед яких 41 – представники іноземних ЗВО), що надійшли з 61 закладу вищої освіти (з них 29 – українських; 32 – іноземних). На підставі результатів подвійного анонімного рецензування та підсумкового засідання Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 051 «Економіка» конкурсна комісія визнала переможцями та нагородила 77 здобувачів-авторів робіт (з них 43 – українських; 34 – іноземних).
Пишаємося, що серед цьогорічних переможців Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 051 «Економіка» ‒ здобувач кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки Данюк Дмитро.

Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт: перемоги економістів у І турі

Вітаємо студентів спеціальності 051 Економіка з перемогою у І турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, який пройшов у Херсонському національному технічному університеті у форматі науково-практичної конференції в онлайн режимі. Серед усіх фіналістів конкурсна комісія визначила переможців і відзначила дипломами першого ступеня здобувачів першого (бакалаврського) ступеня вищої освіти:

Магістр з економіки ділиться досвідом від "Erasmus+" для європейського єднання в часи кризи

Як сучасна молодь може донести європейську ідею в часи кризи? Що потрібно, щоб протистояти фейковим новинам і як відрізнити їх від правдивої інформації? Як будувати сучасне громадянське суспільство?
Валерія Ворошило - магістрантка спеціальності 051 Економіка, точно знає відповіді на усі ці питання, адже вона взяла участь у проекті Erasmus+, який цьогоріч відбувся у м. Магдебург (Германія) з 23 по 28 березня. Багатосторонній експертний захід «Critical Europe - communicating Europe in times of crisis» об’єднав експертів з міжнародної роботи з молоддю з кількох європейських країн для вдосконалення навичок та знань у глобальному масштабі.

АКРЕДИТОВАНО ОНП «ЕКОНОМІКА» ІІІ (ОСВІТНЬО-НАУКОВОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ

14 травня 2024 року відбулось засідання Національного агентства із забезпеченням якості освіти, на якому було прийнято рішення про акредитацію освітньо-наукової програми «Економіка» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти (РhD).

ОНП «Економіка» у Херсонському національному технічному університеті є високоякісною, добре організованою та відповідає сучасним стандартам. Ця відзнака є результатом діяльності, яка відповідає вимогам якості освітнього процесу. Освітньо-наукова програма готує аспірантів до наукової, викладацької та професійної діяльності у галузі економіки. Сприяє розвитку їхнього наукового потенціалу й активно підтримує наукову діяльність університету.

Валерія Ворошило про курс в Італії: нові знання і міжнародний досвід

З 5 по 14 березня 2024 року у м. Лечче, Італія пройшов навчальний курс проєкту «Inclusive Community Storytelling». Наша студентка, Валерія Ворошило, здобувач другого (магістерського) рівня освіти спеціальності 051 Економіка, взяла в ньому участь і ділиться своїми враженнями про курс, спрямований на залучення молоді до демократичного життя: «На проєкті ми дізналися багато нового і отримали досвід в різних сферах. Під час ворк-шопів ми писали історії, створювали відео та колажі. Кожна із країн-учасників представила себе і розповіла трохи про свою країну за допомогою вікторини. Такі проекти дають чудову нагоду дізнатись щось нове, познайомитись з людьми з інших країн, а також мати змогу попрактикуватися в англійській та трохи вивчити інші мови. Я раджу всім намагатися брати участь у таких проектах, бо це можливо тільки тоді, коли ми студенти, потім вже буде важко отримати такий шанс».

Співпраця для відродження: робота 5 секції ІІ МНПК "Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України"

Закінчила роботу ІІ міжнародна науково-практична конференція «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України». Секція «Соціально-економічні та управлінські аспекти регіонального розвитку в умовах повоєнного відродження» об’єднала представників науки і бізнесу в питаннях економіки, фінансів, менеджменту і безпеки регіонів країни. В роботі секції прийняли участь викладачі та аспіранти кафедри економіки, підприємництва та економічної безпеки.

Вітаємо з успішним проходженням акредитації освітньої програми «ЕКОНОМІКА» початкового рівня вищої освіти

16 квітня 2024 року відбулося засідання Національного агентства із забезпечення якості освіти, на якому було підтримано рішення про успішне проходження Херсонським національним технічним університетом акредитації за освітньо-професійною програмою «Економіка», спеціальність 051 «Економіка», початкового рівня вищої освіти (короткий цикл). Це ще раз підтверджує високий рівень викладання, ефективної комунікації зі стейкхолдерами та прозорість взаємодії зі здобувачами освіти.

Кафедра Економіки, підприємництва та економічної безпеки запрошує на щорічну міжнародну конференцію

Шановні колеги, студенти та молоді дослідники!

Кафедра Економіки, підприємництва та економічної безпеки запрошує взяти участь у VІ Міжнародній науково-практичній конференції «Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнозні сценарії та перспективи розвитку», яка відбудеться на базі Херсонського національного технічного університету (м. Херсон – м. Хмельницький, Україна)18-19 квітня 2024 року у дистанційному форматі.

Формування професійної майстерності: педагогічна практика аспірантів спеціальності 051 Економіка

Впродовж березня у межах освітньої складової підготовки докторів філософії, відповідно до програми педагогічної практики, яка розпочалася у другому семестрі 2023-2024 навчального року, аспірантка кафедри Економіки, підприємництва та економічної безпеки Тетяна Осадча під керівництвом д.е.н., професора Любові Боровік проводила заняття з дисципліни «Економіка територіальних громад» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти.

Запрошуємо студентів технічних та гуманітарних спеціальностей для отримання другої спеціальності

У КОЖНОГО СТУДЕНТА, ЩО НАВЧАЄТЬСЯ У ХЕРСОНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ ТЕХНІЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ Є МОЖЛИВІСТЬ ЗДОБУТИ ПАРАЛЕЛЬНО ДРУГИЙ ФАХ ЗА ТОЙ САМИЙ ЧАС НАВЧАННЯ.

👨‍🎓 Паралельна освіта розширить ваші знання, навички і можливості для особистісного та професіонального зростання.

👨‍🎓 Оптимізований навчальний план дає змогу студенту паралельно здобувати фах за різними спеціальностями одночасно.

👨‍🎓 Ви можете навчатися за двома спеціальностями паралельно, а після закінчення навчання ви матимете фахові знання та отримаєте 2 дипломи бакалавра!

І ЦЕ ВСЕ ЗА 4 РОКИ!