Головна

Структура / Кафедри університету / Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції / Новини кафедри / Екскурсія студентів до Каховського заводу рафінації та дезодорації ТОВ «ВВВВ»

Екскурсія студентів до Каховського заводу рафінації та дезодорації ТОВ «ВВВВ»

8 квітня 2021 року викладачі кафедри ХТЕБХП Сарібєкова Д.Г., Салєба Л.В., Куник О.М., Юрова Т.А., Рацук М.Є., Гаргаун Р.В., Морозова О.М., Семешко О.Я. і двадцять два студенти кафедри, які здобувають вищу освіту за спеціальностями 161 Хімічні технології та інженерія (ОП «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів») і 181 Харчові технології (ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції») відвідали Каховський завод рафінації та дезодорації ТОВ «ВВВВ», який входить до групи компаній «KAISSA».

Студентів щиро зустрів, провів екскурсію цехами виробництва і розповів про структуру і особливості технології отримання рафінованої дезодорованої соняшникової олії безпосередньо директор заводу Кузьменко Артур Олександрович.Кожне підприємство це, перш за все, кваліфікований керівний склад і робочий персонал, тому Артур Олександрович познайомив студентів з основним інженерно-технічним складом підприємства та їх основними обов’язками: начальником виробництва, що відповідає за технологічні режими і функціонування підприємства як єдиного цілого – Леонідом Андрійовичем; головним енергетиком Євгеном Миколайовичем; інженером по кадрам Світланою Володимирівною; головним інженером з приймання сировини та відвантаження готової продукції Світланою Григорівною; головним інженером з охорони праці Катериною Володимирівною.Основною задачею підприємства ТОВ «ВВВВ» є переробка нерафінованої соняшникової олії першого сорту пресової та екстракційної у рафіновану дезодоровану виморожену олію марки «П».Директор заводу Артур Олександрович та начальник виробництва Леонід Андрійович провели екскурсію цехами заводу і ознайомили студентів з основними технологічними процесами, роботою обладнання, етапами контролю сировини і готової продукції у лабораторії.

Виробництво олії – це багатостадійний процес, що складається з наступних операцій: приймання сировини; рафінація; відбілювання; виморожування та фільтрація і дезодорація. Кожна стадія має свої технологічні умови проведення, особливості технології і обладнання. Артур Олександрович докладно розповів про призначення кожної з них: рафінація спрямована на видалення вільних жирних кислот, фосфоліпідів, гербіцидів і пестицидів; відбілювання – важких металів, ароматичних вуглеводнів, деяких барвних речовин; виморожування – воску, а дезодорація – запаху і смаку.

Студентів приємно вразило те, що кислотну гідратацію та дезодорацію проводять лимонною кислотою. Також цікавим було розглянути процес фільтрації на стадії видалення восків, технологічні особливості його проведення і залежність від температури та наявності центрів кристалізації. Студентів зацікавила робота пластинчастого фільтру, який використовують на різних харчових виробництвах (виробництво пива, вина), сам процес фільтрації та процес очищення фільтру від відпрацьованого фільтрувального порошку, який було розглянуто докладно.

Студенти ознайомились з наявним обладнанням і устаткуванням підприємства – це теплообмінне обладнання, рекуперативні теплообмінні апарати, сепаратори, фільтри, дозатори, змішувачі, реактори, дезодоратори, насоси та ін.

Відходи виробництва соняшникової олії, такі як соапсток та відпрацьований перліт чи кізельгур з наявними восками і милами, є сировиною для інших хімічних та косметичних виробництв.

Підприємство постійно розвивається та прагне до підвищення якості своєї роботи, тому останнім часом готову продукцію виробляють на азотній «подушці» для подовження термінів зберігання та доставки споживачам на великі відстані, наприклад, для компанії «Санта Бремор»; крім того соняшникову олію вітамінізують та додають антиоксиданти.

На підприємстві діє сертифікована система управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) і система управління якістю стосовно виробництва олії соняшникової відповідно ДСТУ ISO 22000.

У виробничому комплексі підприємства працює власна атестована лабораторія, яка здійснює постійний контроль первинної сировини на такі показники, як вміст фосфору, вологи, нежирових домішок, кислотне і перекисне число; продукції на всіх етапах технологічного процесу виробництва; готової продукції за показниками якості і безпеки, гарантуючи стабільну якість олії. Студенти ознайомились з роботою і наявним обладнанням для проведення аналізу сировини і готової продукції у заводській лабораторії.

Артур Олександрович звернув увагу, що на різних ланках Каховського заводу рафінації та дезодорації ТОВ «ВВВВ» необхідні спеціалісти обох спеціальностей 161 Хімічні технології та інженерія (ОП «Хімічні технології харчових добавок та косметичних засобів») і 181 Харчові технології (ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»).

Кафедра хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції вдячна Артуру Олександровичу за проведену екскурсію та сподівається на подальшу плідну співпрацю у науковому просторі.

До наступних зустрічей!