Головна

Scientific / Конференції та науково-технічні заходи / Звіти про проведення конференцій

Звіти про проведення конференцій

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнозні сценарії та перспективи розвитку»

VІ Міжнародна науково-практична конференція «Модернізація економіки: сучасні реалії, прогнозні сценарії та перспективи розвитку», яка відбулася на базі Херсонського національного технічного університету 18-19 квітня 2024 р. (м. Херсон – м. Хмельницький) була присвячена актуальним питанням теоретичних і практичних аспектів з модернізації економіки. Досліджено вплив глобалізаційних інтеграційних процесів на економічний розвиток суспільства та надано прогнозні сценарії перспектив розвитку бізнесу. Організатори конференції: Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Херсонський національний технічний університет (Україна, м. Хмельницький), Університет Південної Австралії (Австралія, м. Аделаїда), Ширазський університет (Іран, м. Шираз), Університет Мішкольца (Угорщина, м. Мішкольц), Карагандинський університет імені академіка Є.А. Букетова (Республіка Казахстан, м. Караганда), Європейський університет (Грузія, м. Тбілісі), Університет «Уніон – Нікола Тесла» (Сербія, м. Белград), Одеський національний економічний університет (Україна, м. Одеса), ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Україна, м. Київ), Сумський національний аграрний університет (Україна, м. Суми), ДВНЗ «Ужгородський національний університет» (Україна, м. Ужгород). У роботі конференції взяли участь науковці із України, Грузії, Молдови, Німеччини, Польщі, Швеції, Бельгії, Туреччини, Пакистану, Ірану, Китаю, Австралії та США. Кількість учасників конференції перевищила 200 осіб із 58 навчальних закладів та установ (в т.ч. з інших країн – 43 учасника із 18 навчальних закладів та установ).

І Міжнародна науково-практична конференція «Європейське майбутнє: філософсько-освітні студії», присвячена Дню Європи

І Міжнародна науково-практична конференція «Європейське майбутнє: філософсько-освітні студії», яка проходила 9-10 травня 2024 р., проведена на високому науковому рівні. Загальна тривалість конференції 9 годин. В рамках конференції було розглянуто широке коло питань по кожній з секцій та підведено підсумки.

- В рамках наукової та освітньої співпраці з іншими закладами освіти України та Світу запланувати заключити договори про співпрацю.

- Запровадити проведення гостьових лекції та обрати курси які буде включено до академічної мобільності між закладами вищої освіти.

- Запланувати проведення ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Європейське майбутнє: філософсько-освітні студії» на листопад 2025 р.

- Конкретизувати філософсько-освітні проблеми вищої технічної освіти та запропонувати шляхи їх вирішення.

- Розширити коло учасників Міжнародної науково-практична конференції «Європейське майбутнє: філософсько-освітні студії» з Європейських країн.

VІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості».

31 травня 2024 року кафедрою хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції ХНТУ проведено VІ Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Стан і перспективи розвитку хімічної, харчової та парфумерно-косметичної галузей промисловості».

Запропоновані матеріали є цікавими для фахівців, що працюють в галузі хімічних технологій, легкої та текстильної промисловості, хімічних технологій виробництва харчових добавок та косметичних засобів, експертизи та безпеки харчових продуктів.

Звіт.doc 66.50 kB

Восьма Всеукр. науково-практична інтернет-конф. студентів, аспірантів і молодих вчених «Актуальні проблеми сучасної енергетики»

Згідно з наказом ХНТУ № 98 від 26.04.2024 р. та відповідно до пункту № 208 листа ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» від 04.01.2024 р. №21/08-7 «Про перелік міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій здобувачів вищої освіти і молодих учених у 2024 році» проведена Восьма Всеукраїнська науково-практична інтернет-конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Актуальні проблеми сучасної енергетики». Конференція проводилась на базі Херсонського національного технічного університету кафедрою енергетики, електротехніки і фізики 23 травня 2024 р.

Організатори конференції: Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Херсонський національний технічний університет (Україна, м. Хмельницький).

На конференцію представлено 58 наукових робіт, серед авторів: 73 студенти, 7 аспірантів, 26 кандидатів наук, 1 доктор наук. Керівництво науковими роботами проводили 4 доктори наук, 25 кандидатів наук, 1 керівник без наукового ступеня. Всього налічується 120 учасників з 9 міст України.

У роботі конференції взяли участь представники 23 вищих навчальних закладів та наукових установ України.

Матеріали конференції з науковими працями учасників розміщено на web-сторінці конференції: http://kntu.net.ua/Conference_APME. У матеріалах конференції викладені результати досліджень, які присвячені актуальним проблемам сучасної традиційної та альтернативної енергетики: питанням електроенергетики та теплоенергетики, дослідженню, впровадженню та оптимізації систем нетрадиційної та відновлюваної енергетики, енергозбереженню та автоматизації енергетичних процесів, а також економічним та екологічним аспектам енергозбереження.

За результатами конференції було видано збірник матеріалів з присвоєнням номеру ISBN 978-617-8187-15-6 (електронне видання). Відповідальний за випуск: к.т.н., доц. Курак В.В.

В наступному році планується організація Дев’ятої Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції студентів, аспірантів і молодих вчених, присвяченій розгляду проблемних питань енергетичної галузі України, обговоренню шляхів їх вирішення, ознайомленню з сучасними теоретичними та практичними досягненнями в енергетиці.

XV Всеукраїнська студентська науково-практична конференція "Іноземні мови у сучасному комунікативному просторі"

На кафедрі галузевого перекладу та іноземних мов було проведено XV Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію, яка була присвячена вирішенню актуальних проблем сучасної лінгвістики і перекладознавства, що охоплюють питання лексичної семантики, термінології, фразеології, теорії та практики перекладу, лінгвокультурології, соціолінгвістики, дискурсу, компаративістики, проблем вивчення іноземних мов та перекладу. За результатами конференції було опубліковано Збірник наукових праць та опубліковано 119 тез. За рішенням учасників прийнято провести XVІ Всеукраїнську студентську науково-практичну конференцію 3-4 квітня 2025 року та залучити студентів ХНТУ та інших ЗВО України до наукової діяльності.

І-а науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасні стратегії сталого розвитку держави та суспільства: наукові горизонти та перспективи»

22 лютого 2024 року відбулася І-а науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасні стратегії сталого розвитку держави та суспільства: наукові горизонти та перспективи», організована та проведена Херсонським національним технічним університетом. Мета конференції – обговорення актуальних питань сталого розвитку держави та суспільства, актуальних питань застосування законодавства в умовах воєнної агресії; гармонізації вітчизняного законодавства із законодавством ЄС; удосконалення економічної, фінансової, правотворчої, освітньої, психологічної діяльності та інші проблемні питання. І-а науково-практична конференція з міжнародною участю «Сучасні стратегії сталого розвитку держави та суспільства: наукові горизонти та перспективи» об’єднала науковців та практичних співробітників майже зі всіх куточків України, а також Словенії та Польщі.

ІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Формування новітньої парадигми управління публічними та приватними фінансами в Україні»

У роботі ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Формування новітньої парадигми управління публічними та приватними фінансами в Україні» взяли участь всього 79 осіб, серед них 8 докторів наук та 27 кандидатів наук.

Конференція проходила за такими тематичними напрямками:

1. Публічні фінанси в умовах воєнного стану.

2. Вітчизняна банківська система та її роль у забезпеченні економічної стабільності держави.

3. Стратегії трансформації страхового ринку в умовах нестабільності соціально-економічного розвитку.

4. Методи та технології управління фінансовою діяльністю підприємств.

5. Облік, аналіз, аудит, оподаткування та фінансовий моніторинг: сучасні тенденції та перспективи розвитку.

6. Детермінанти розвитку національної та світової економіки в контексті сучасних ризиків та загроз.

У матеріалах тез доповідей відображені питання, пов’язані з актуальними проблемами:

- функціонування публічних фінансів в умовах воєнного стану;

- адаптації вітчизняної банківської системи та її ролі у забезпеченні економічної стабільності держави;

- трансформації страхового ринку в умовах нестабільності соціально-економічного розвитку;

- методами та технологіями управління фінансовою діяльністю підприємств;

- обліку, аналізу, аудиту, оподаткування та фінансового моніторингу в умовах євроінтеграції;

- розвитку національної та світової економіки в контексті сучасних ризиків та загроз.

Конференція відкрила нові можливості стосовно розбудови умов функціонування сфери фінансів в Україні, що має бути взаємоузгодженим і чинити максимально позитивний вплив на відтворювальні процеси та забезпечення фінансування суспільно необхідних видатків як найближчим часом, так і у більш віддаленій перспективі. Учасники конференції відзначили доцільність реформування фінансової системи України. Особливої уваги заслуговують практичні рекомендації щодо розбудови методологічного інструментарію впровадження гнучкої системи управління публічними та приватними фінансами у контексті стратегічних пріоритетів формування суспільства сталого розвитку. Інтерес також становлять пропозиції учасників конференції щодо формування фінансової політики, здатної забезпечити стабільне економічне зростання, вирішення трансформаційних та соціальних завдань, а також створення фінансових умов для поліпшення суспільного добробуту і підвищення рівня життя населення.

Конференція відкрила нові можливості продуктивної взаємодії в науковому середовищі.

ІІІ Міжнародна науково-практична Інтернет-конференція «Сучасний стан та перспективи розвитку обліку, аудиту, оподаткування та аналізу в умовах міжнародної інтеграції»

За результатами роботи конференції сформовано збірку тез доповідей, в якій представлено результати дослідження актуальних питань розвитку обліку, оподаткування, аудиту та економічного аналізу в умовах міжнародної інтеграції. Визначено регіональні й глобальні проблеми розвитку економіки, фінансової сфери та інформаційного забезпечення процесу управління, що потребує вдосконалення обліку, оподаткування, аудиту та економічного аналізу, їх орієнтації на отримання необхідної інформації, яка має бути достовірною, досить деталізованою і відповідати потребам управління для своєчасного прийняття ефективних управлінських рішень.

За результатами роботи конференції обговорено і ухвалено рекомендації, спрямовані на пошук шляхів вирішення актуальних питань, які обговорювались під час роботи науково-практичного заходу.

VІ Міжнародна науково-практична конференція "МОВА ЯК ЗАСІБ МІЖКУЛЬТУРНОЇ КОМУНІКАЦІЇ"

Проведена VI Міжнародна науково-практична конференція була присвячена вирішенню актуальних проблем сучасної лінгвістики, перекладознавства та методики викладання іноземних мов у ВНЗ. Проводилося обговорення питань лексичної семантики, термінології, фразеології, теорії та практики перекладу, лінгвокультурології, соціолінгвістики, дискурсу, компаративістики, методики викладання іноземних мов та перекладу тощо; розвитку та стану сучасного літературознавства. Серед інших завдань конференції було поширення теоретико-методологічного та практичного досвіду, а також результатів педагогічних та методичних досліджень у галузі викладання мов у контексті інноваційного характеру сучасної освіти. За результатами конференції було опубліковано 22 статті у збірнику, що індексується у міжнародній базі даних Index Copernicus International - Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка http://www.aphn-journal.in.ua/61-4-2023. За відповідною тематикою викладачами кафедри продовжується робота над кандидатськими дисертаціями 2 аспірантами кафедри.