АНАЛІЗ ОСНОВНИХ ПОМИЛОК ПРИ НАПИСАННІ НАУКОВИХ РОБІТ

14 лютого 2022 року відбулось чергове засідання студентської наукової проблемної групи «Модернізація механізмів державного управління в умовах європейської та євроатлантичної інтеграції України».

Метою засідання було проведення аналізу основних помилок при написанні наукових робіт та вироблення навичок їх написання. Для аналізу були використані наукові роботи ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України у 2021-2022 навчальному році. Ці роботи оцінювалися журі, до складу якого входила керівник гуртка Олена Дурман.

Серед основних помилок та недоліків у наукових роботах було виокремлено такі:

- не повністю аргументовано актуальність теми дослідження;

- невідповідність означених завдань до структури змісту роботи;

- відсутня методологічна системність розкриття теми;

- не досить чіткий і зрозумілий опис проблематики;

- низький рівень критичного осмислювання використаних джерел;

- відсутність наукового стилю мовлення.

Також було надано декілька прикладів правильного оформлення наукових робіт з визначенням основних структурних елементів дослідження, методологічним обґрунтуванням мети і завдань, вибором методів дослідження та правилам відбору і осмислення літературних джерел. Студенти – члени наукового гуртка, аналізуючи недоліки та правильні шаблони, дійшли розуміння не повторювати означених помилок у своїх подальших наукових дослідженнях.