|
Scientific / Наукові публікації / Матеріали наукових конференцій / Матеріали Всеукр.наук.-практ.Інтернет-конф.«Якість та товарознавча характеристика товарів різного функціонального призначення», 27.05.2025 р. |
Матеріали Всеукр.наук.-практ.Інтернет-конф.«Якість та товарознавча характеристика товарів різного функціонального призначення», 27.05.2025 р.
Created 29.10.2025 06:58
Виступили 9 доповідачів, серед яких були здобувачі, викладачі та аспіранти Херсонського національного технічного університету, Державного торговельно-економічного університету.
Обговорення актуальних питань проходило у формі активного діалогу.
Розглядалися секції:
Секція 1. Організаційно-правові питання торговельної діяльності.
Секція 2. Оцінювання якості та стандартизація непродовольчих товарів.
Секція 3. Сучасні вимоги до безпечності продовольчих товарів.
Секція 4. Сучасний асортимент і споживні властивості товарів.
Секція 5. Сучасні технології торгівлі та підприємництва.
Секція 6. Технології первинної переробки луб'яної сировини: шлях до високоякісної продукції.
Основні висновки та пропозиції за результатами роботи секцій:
- За результатами обговорення питань ринкових тенденцій, зокрема в сегменті медичних товарів (на прикладі ринку контактних лінз), визначено потребу вдосконалення системи державного контролю за імпортом і реалізацією продукції, що контактує з тілом людини. Рекомендовано запровадження обов’язкових процедур оцінювання відповідності таких виробів вимогам безпеки та якості відповідно до стандартів ЄС.
- Обговорено роль завершальної обробки трикотажних полотен у забезпеченні високої якості швейних виробів, а також стандартизацію текстильних матеріалів із натуральних волокон, зокрема конопель і льону. Підкреслено доцільність оновлення національної бази стандартів з урахуванням принципів «зеленої» хімії та європейських практик екологічного виробництва.
- Сучасні вимоги до безпечності продовольчих товарів. В умовах війни виникає потреба у вдосконаленні системи моніторингу ризиків, розширенні лабораторної бази та впровадженні інноваційних методів контролю. Запропоновано посилити міжвідомчу взаємодію для оперативного реагування на загрози безпечності харчової продукції.
- Особливу увагу приділено аналізу споживних властивостей спеціалізованого одягу, зокрема військового. Визначено ключові вимоги до такої продукції — ергономічність, терморегуляція, волого- і вітронепроникність, зносостійкість. Рекомендовано розробити сучасні стандарти для військового одягу з урахуванням бойових умов та українського клімату.
- Обговорення показало зростаючу роль цифрових технологій у просуванні товарів легкої промисловості. Запропоновано створити онлайн-платформу для обміну інформацією між виробниками, науковцями та споживачами, що сприятиме підвищенню прозорості ринку та розвитку малого бізнесу у сфері інноваційних товарів.
- Значну увагу приділено сучасним технологіям мочіння технічних конопель, як важливому етапу формування якості трести. На основі аналізу світового досвіду первинної переробки стебел льону олійного встановлено, що ключовими факторами підвищення якості є впровадження біотехнологічних методів, автоматизація процесів і зменшення екологічного навантаження. Рекомендовано розробити національні стандарти для продукції з конопель і створити дослідно-виробничі лабораторії для вдосконалення технологічних процесів.






