Освітній процес

Мета навчання на освітній програмі «Комп’ютерні науки і штучний інтелект» – у величезній масі фахівців з комп’ютерних наук та інформаційних технологій фокусно готувати фахівців, що володіють цінними знаннями з технологій майбутнього – технологій штучного інтелекту (ШІ), що будуть вигідно їх відрізняти на міжнародному ринку IT-послуг.

Окрім базових напрямків підготовки IT-фахівців (програмування, бази даних, хмарні й мобільні технології), а також систем і методів штучного інтелекту, особлива увага приділяється двом профільним напрямкам:

  1. інтелектуальному аналізу даних, який вже виділяється в окрему науку про дані – Data Science;
  2. різноманітним інтелектуальним Web-технологіям.

Особливості навчання на освітній програмі «Комп’ютерні науки і штучний інтелект»: освітня програма розвиває перспективні напрями штучного інтелекту в галузі інформаційних технологій, глибокі знання щодо сучасних моделей, методів та алгоритмів, а також технології, процеси та способи отримання, подання, обробки, аналізу, передачі та зберігання даних і знань в інтелектуальних інформаційних системах.

Здійснюється підготовка фахівців, здатних застосовувати математичні основи та алгоритмічні принципи в моделюванні, проектуванні, розробці та супроводі інтелектуальних інформаційних систем і технологій, а також виконувати розробку, впровадження і супровід інтелектуальних систем аналізу та обробки даних в організаційних та технічних системах.

Розвиваються структурні та об’єктно-орієнтовані підходи до розробки інтелектуальних інформаційних, експертних та систем підтримки прийняття рішень.

Штучний інтелект сьогодні – це здатність машин і програм аналізувати отриману інформацію, робити висновки, приймати на їхній основі рішення. Ключова характеристика ШІ-пристроїв – вміння постійно навчатися, накопичувати знання і успішно застосовувати їх, тобто це здатність до тих дій, які виконує людський мозок. Простіше кажучи, думати і реалізовувати задумане: наприклад, готувати певні коктейлі, керувати транспортними засобами або ставити діагнози людям.

ПЕРЕВАГИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ:

  • точність в обробці даних;
  • здатність аналізувати велику кількість інформації з великою швидкістю;
  • штучному інтелекту не потрібен сон і перерва на обід, він не допускає помилок через перевтому;
  • використовувати штучний інтелект можна там, де людині небезпечно перебувати.

Використання машин, які навчаються, і програм може значно скоротити час, фінансові витрати і сприяти продуктивності праці. Наприклад, за допомогою штучного інтелекту, який вміє діагностувати меланому, лікарі зможуть більш точно ставити діагнози і витрачати на кожного з пацієнтів менше часу. Відповідно, при цьому лікарям вдасться допомогти більшій кількості людей за певний період.

 

ОПП КОМП'ЮТЕРНІ НАУКИ І ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ - БАКАЛАВРИ (спеціальність 122 - комп'ютерні науки)

 

РЕЦЕНЗІЯ - ВІДГУК АКАДЕМІЧНОЇ СПІЛЬНОТИ на ОПП КОМП'ЮТЕРНІ НАУКИ - бакалаври

 

ОПП КОНСОЛІДОВАНА ІНФОРМАЦІЯ - МАГІСТРИ (спеціальність 122 - комп'ютерні науки)