Головна

Structure / Кафедри університету / Фінансів, обліку та оподаткування / Наукова робота студентів / - «Фінансовий простір» (спеціальність 072) / Засідання / ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА ТА СТРАХУВАННЯ»

ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКОВОЇ ПРОБЛЕМНОЇ ГРУПИ «ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР» СПЕЦІАЛЬНОСТІ 072 «ФІНАНСИ, БАНКІВСЬКА СПРАВА ТА СТРАХУВАННЯ»

16 лютого 2023 року відбулося чергове засідання студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування». Засідання було проведено під керівництвом д.е.н., професора, завідувача кафедри фінансів, обліку та оподаткування Лариси СІДЕЛЬНИКОВОЇ.

У ході засідання проблемної групи її учасники обговорили тези доповіді студентки 2 курсу початкового рівня (короткий цикл) вищої освіти Єлизавети ГЛУШАКОВОЇ на тему: «Митні процедури як дієвий метод забезпечення реалізації митної політики держави».

В процесі доповіді Єлизавета підкреслила, що вітчизняна практика реалізації митних процедур включає цілий комплекс заходів, пов’язаних із проведенням митного контролю, оформленням і справлянням відповідних податків і митних платежів, що є регламентованим законодавством. Разом з тим, сформований за довгі роки механізм певною мірою втратив свою регуляторну силу в умовах війни, коли держава у пріоритеті визначає лише власні потреби та інтереси, прагне захистити національний ринок і вітчизняних товаровиробників, проте, водночас, не може відмовитися від своєї ролі на світовому ринку. Відповідно, завдання досягнення балансу між розвитком міждержавної торгівлі і підтримкою вітчизняного бізнесу в умовах воєнного стану вимагає виваженої, різновекторної та взаємоузгодженої роботи різних відомств, а також внесення відповідних змін до митного законодавства.

Також було представлено та обговорено тези доповіді студентки 2 курсу початкового рівня (короткий цикл) вищої освіти Анни ТКАЧЕНКО на тему: «Обіг віртуальних активів в Україні в умовах воєнного стану».

В ході виступу Анна зазначила, що 17 лютого 2022 року в Україні ухвалено Закон «Про віртуальні активи», яким, зокрема, запроваджено нормативну базу для легалізації діяльності криптобірж, служб зберігання та особистого використання криптовалюти. В умовах правового режиму воєнного стану для економіки України посилилася актуальність залучення додаткових інвестиційних ресурсів і розширення ринку фінансових послуг. Упорядкування процесів обігу віртуальних активів та регулювання їх на державному рівні надасть можливість забезпечити дешевший, не такий обтяжливий та більш інклюзивний спосіб фінансування повоєнної відбудови й розвитку реального сектору економіки завдяки обмеженню кількості посередників.

По завершенню виступів всі учасники засідання студентської наукової проблемної групи долучилися до жвавої дискусії.

Підсумовуючи результати засідання, керівник студентської наукової проблемної групи «Фінансовий простір» Лариса СІДЕЛЬНИКОВА відмітила, що науково-дослідна робота студентів є важливим засобом підвищення якості підготовки висококваліфікованих спеціалістів, які спроможні творчо застосувати в практичній діяльності новітні досягнення науки і техніки, а активна участь в ній студентів молодших курсів та молодших бакалаврів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» сприяє розвитку у дослідників аналітичних та креативних здібностей, інтелекту, пам’яті, а також кращому засвоєнню навчального матеріалу здобувачами.