Structure / Кафедри університету / Хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції / Новини кафедри / Активна участь викладачів кафедри у роботі ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України» |
Активна участь викладачів кафедри у роботі ІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України»
Created 19.05.2024 18:28
26 квітня завершила роботу ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України». Для роботи у секції 11 «Інноваційні технології в легкій, харчовій, хімічній та парфумерно-косметичній промисловості для здійснення модернізації промислового комплексу» зареєструвалось близько 60 учасників та було подано більше 40 тез для опублікування у збірнику.
У роботі секції прийняли участь представники організацій, бізнесу, науковці Інституту геотехніки академії наук Словаччини, керівник науково-трансферного центру «Сталий розвиток та управління змінами клімату» Гамбурзького університету прикладних наук (Німеччина) і викладачі та студенти восьми ЗВО України: Херсонського національного технічного університету, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Київського національного університету технологій та дизайну, Національного університету харчових технологій, Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Черкаського державного технологічного університету, Хмельницького національного університету, Державного торговельно-економічного університету.
На секції було заслухано різнопланові доповіді, які співпадають з вектором спеціальностей нашого факультету Інтегрованих технологій та охоплюють широке коло питань: новітні технології легкої і текстильної промисловості; відновлення підприємств харчової промисловості на основі інноваційних технологій; новітні хімічні технології для повоєнного відновлення і розвитку підприємств хімічної галузі; науково-технічні проблеми розроблення та удосконалення технології парфумерно-косметичних продуктів; сучасні питання екологічної безпеки. Модератором секції була Салєба Людмила Володимирівна – кандидат технічних наук, доцент, в.о. завідувача кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції Херсонського національного технічного університету.
Під час засідання секції спікери зі сторони бізнесу та організацій означили такі важливі питання як проблеми з кваліфікованими кадрами, воєнний стан і наближеність до зони ведення воєнних дій, позапланові перевірки, проблеми з доставкою сировини, проблеми енерго- і тепло- забезпечення у зв’язку з блекаутами або аварійними графіками відключення електропостачання.
Спікер Завальницька Ірина заступника завідувача відділу НДЕКЦ МВС України в Херсонській області розповіла про перспективи розвитку хімічних досліджень в експертно-криміналістичній діяльності на Херсонщині внаслідок проведення активних бойових дій на території нашого регіону. Важливим напрямком є дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, сильнодіючих і отруйних лікарських засобів, встановлення типу вибухових речовин, бойових отруйних речовин подразнюючої дії, що потребує висококваліфікованих спеціалістів і розширює умови працевлаштування.
Ад’юнкт науково-організаційного відділу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Баліцький Назар розповів про дослідження пов’язані з розробкою і використанням вітчизняних навчально-тренувальних засобів та навчального обладнання при тренуванні особового складу, що можуть бути встановлені, в тому числі, і на екіпіруванні; розглянув приклади використання ШІ у військовій сфері та при підготовці військовослужбовців Збройних Сил України.
Страшок Євген, юрисконсульт ТОВ «Шервул» м. Суми, запропонував переймати досвід Туреччини, як великого гравця в легкій промисловості, впроваджувати грантові та пільгові програми для розвитку бізнесу, які стосуються закупівлі обладнання, оренди приміщень, переробки вторинної сировини, програми «зроблено в Україні», програми стимулювання до закупівлі сонячних панелей, що зменшило б навантаження на енергосистему країни і гарантувало безперебійне виробництво. Для розвитку підприємств легкої промисловості відмінити податок на додану вартість при ввезенні обладнання з-за кордону, що стимулювало б модернізацію обладнання; переглянути митну цінову сітку.
Спеціаліст з технологій заводу з виробництва харчових продуктів «Ямар» (Польща) Тоценко Олександр у своїй доповіді акцентував увагу на актуальних проблемах плодоовочевих консервних підприємств: необхідності залучення інвестицій як додаткового джерела фінансових ресурсів інноваційної діяльності переробних підприємств для технічного переоснащення заводів, зменшення відходів, автоматизації і діджиталізації процесів; захисту інтересів виробників з боку держави; використання програми українські товари, українській експорт.
Голова правління ФСГ «Курінь» Халупенко Денис зазначив актуальні питання розвитку виноробства, закцетувавши увагу на необхідності збереження в даних умовах виноградної лози. Для того щоб у повоєнний період відродити виробництво високоякісної та конкурентоспроможної виноробної продукції зараз необхідно робити зелені операції з глибокою обрізкою, які потребують невеликих витрат і мінімум персоналу.
Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри харчових технологій ХНТУ Валько Микола Іванович представив відомості щодо проекту виготовлення сухих овочевих сумішей, що дозволить створити комплексні раціони харчування людини в буденних і екстремальних умовах і вирішить проблему зайнятості населення з тимчасово окупованих територій, за рахунок організації невеликих підприємств.
Для очищення та використання стокових вод підприємств науковцями запропоновано такі рішення: застосування лантаноїдів в якості адсорбентів антибіотиків тетрациклінового ряду для очищення стокових вод медичних закладів та фармацевтичних виробництв (дослідження проведене Семешко Ольгою, доктором технічних наук, старший дослідник, професор кафедри хімічних технологій, експертизи та безпеки харчової продукції, ХНТУ, яка займається науковими дослідженнями з питань розробки та застосування модифікованих мінеральних матеріалів разом з Мельник Інною доктором хімічних наук, старший науковий співробітник Інституту геотехніки Словацької Академії наук (м. Кошице, Словацька Республіка); використання відпрацьованого цеоліту, після адсорбування стічних вод при фарбуванні текстильних матеріалів, у виробництві будівельних матеріалів, в складі основи дорожнього одягу автомобільного покриття і в якості біодобавки для росту та розвитку рослин промисловості (дослідження Коваль Мирослави, кандидатом технічних наук, доцент кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету).
Викладачами та науковцями НУХТ аспіранткою Тунік Оленою, доктором технічних наук, професором кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів Шевченко Іриною запропоновано удосконалені технології ковбасних виробів у замороженому стані під час транспортування на далекі відстані та під час зберігання в якості заморожених напівфабрикатів у ресторанах швидкого харчування з використанням кріопротекторних сумішей. Доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів НУХТ, лауреат премії КМУ Пасічний Василь розповів про досвід НУХТ з практикування елементів дуальної освіти і індивідуального навчання, впровадження міждисциплінарних освітньо-наукових програм, на прикладі ОНП «Промислові і крафтові технології для HoReCa в туризмі».
В результаті роботи секції було зроблено деякі висновки і пропозиції для відновлення і розвитку підприємств: залучення інвестицій від українських та закордонних інвесторів як додаткового джерела фінансових ресурсів інноваційної діяльності переробних підприємств, модернізації обладнання, автоматизації процесів; впровадження програми «зроблено в Україні»; для вирощування органічної продукції очищення ґрунтів і води, проведення якісних методів аналізу; розвиток кадрового потенціалу шляхом стимулювання молодих спеціалістів, впровадження дуальної освіти, стажування та розвитку міждисциплінарних освітніх програм для підготовки висококваліфікованих фахівців.
https://www.youtube.com/watch?v=U2ARRvr08TY&list=PLl8uIO8QL792CxBO_38YgubSrIXJxkhXf&index=7