ПЕРШИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ З’ЇЗД

12 вересня 2015 року в м. Києві, в Українському домі відбувся Перший Всеукраїнський з’їзд докторів наук з державного управління, кандидатів наук, магістрів державного управління, фахівців державної служби та місцевого самоврядування.

Для участі у роботі З’їзду було запрошено також наукових та науково-педагогічних працівників, які мають працювати за напрямом новоутвореної спеціальності «Публічне управління та адміністрування», що наразі формується на основі наукової і освітньої галузей державного управління.

У Заході взяла участь делегація від Херсонщини в складі 16 осіб на чолі із завідувачем кафедри державного управління і місцевого самоврядування Херсонського національного технічного університету д.держ.упр., професором, заслуженим працівником освіти України І. П. Лопушинським.

Метою заходу стало обговорення напрямів розвитку спеціальності «Публічне управління та адміністрування» галузі знань «Управління та адміністрування» в контексті забезпечення галуззю наукового і кадрового супроводу суспільних реформ в Україні, зокрема реформування інститутів публічної влади в Україні, базовими складовими якої є інститути місцевого самоврядування і державної влади.

З привітальним словом до учасників З’їзду звернувся один із зачинателів науки «Державне управління», доктор наук з державного управління, професор І. В. Розпутенко.

На обговорення учасниками З’їзду було винесено такі питання:

  1. Утвердження спеціальності «Публічне управління та адміністрування» в науково-освітньому просторі України шляхом модернізації наукової і освітньої галузей державного управління.

Доповідач : Корецький М. Х. доктор наук з державного управління, професор, заслужений діяч науки і техніки України.

Делегати З’їзду також заслухали співдоповіді:

1.1.Перспективи підготовки фахівців за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування» для кадрового забезпечення суспільних реформ в Україні.

Доповідач : Пархоменко-Куцевіл О. І., доктор наук з державного управління, професор.

1.2.Науково-методичне забезпечення спеціальності «Публічне управління та адміністрування».

Доповідач: Рудакевич М. І., доктор наук з державного управління, професор.

1.3.Підвищення кваліфікації службовців публічної служби в умовах децентралізації.

Доповідач: Тимків В. М. – кандидат наук з державного управління.

2.Інтеграція науково-освітньої спеціальності «Публічне управління та адміністрування» з практикою державного управління і місцевого самоврядування як ключовий чинник успішності суспільних реформ.

Доповідач: Кальниш Ю. Г., доктор наук з державного управління, професор.

Співдоповіді:

2.1.Нові умови проведення місцевих виборів в Україні восени 2015 року.

Доповідач: Конотопцев О. С., кандидат наук з державного управління, доцент.

2.2.Децентралізація як нова парадигма модернізації публічної влади в Україні.

Доповідач: Некряч А. І., доктор політичних наук. професор.

До обговорення питань З’їзду долучилася значна кількість її учасників.

Як підсумок дискусії на З’їзді було ухвалено Рекомендації, у яких, зокрема, зазначається, що учасники З’їзду вважають за необхідне наголосити, що ефективна реалізація суспільних реформ вимагає від органів публічної влади всіх рівнів переходу до нової моделі управління суспільними процесами на принципах демократизму, контролю громадськості – публічного управління та адміністрування.

Зазначені вади суспільного реформування, крім браку його ресурсного забезпечення, що включає фінансові, інформаційні, кадрові та інші ресурси, певною мірою пов’язані з недооціненням владою пріоритетної ролі науково-освітньої галузі знань «Управління та адміністрування», зокрема потенціалу спеціальності «Публічне управління та адміністрування».

Саме в цій галузі знань і науково-освітньої спеціальності «Публічне управління та адміністрування» має бути розроблено методологію та інституційні механізми впровадження суспільних реформ, а також здійснено підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів, які мають забезпечити їх реалізацію.

Водночас залишається незатребуваним у цих процесах інтелектуальний потенціал науковців і науково-педагогічних працівників, які працюють за цими науковими та освітніми напрямами. Певною мірою це зумовлено недостатньою активністю самих наукових та науково-педагогічних працівників, їхньою недостатньою участю в діяльності консультативно-дорадчих органів, утворених органами державної влади та органами місцевого самоврядування; робочих груп, зайнятих розробкою законодавчого забезпечення реформ, низьким рівнем їхнього представництва в органах місцевого самоврядування і Верховній Раді Україні.

Учасники З’їзду зазначили, що науковий та кадровий потенціал, сконцентрований у науково-освітній спеціальності «Публічне управління та адміністрування» за умов налагодженої результативної співпраці ВНЗ із залученням до розвитку спеціальності інших наукових установ, забезпечення координації наукових і дисертаційних досліджень з їх спрямуванням на розв’язання проблем утвердження методології публічного управління в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, має засвідчити, що в цілому новоутворена спеціальність має певну інституціональну базу та має значний потенціал як для її ефективного функціонування, так і для розвитку.

Відео