Історична довідка

Кафедра харчових технологій є випусковою та проводить підготовку бакалаврів за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Харчові технології» та магістрів за спеціальністю 181 «Харчові технології» освітньо-професійних програм «Технології продуктів бродіння і виноробства» і «Технології зберігання, консервування та переробки плодів і овочів».

В 1993 році в ХНТУ було засновано кафедру технічної хімії, яку очолив доктор технічних наук, професор, заслужений винахідник України Сльозко Григорій Федорович, який зробив значний вклад в створення науково-педагогічного колективу, наукової школи і традицій кафедри. В 1996 році кафедрою була одержана ліцензія на підготовку фахівців із спеціальностей «Технологія бродильних виробництв і виноробства» і «Технологія зберігання, консервування та переробки плодів і овочів» і здійснено перший набір студентів з харчових технологій. Цього ж року кафедру було перейменовано у кафедру технічної хімії і харчових технологій. В 2001 році здійснено перший випуск фахівців з харчових технологій. Державна екзаменаційна комісія високо оцінила фахову підготовку перших 15 інженерів-технологів. З 2007 року по теперішній час кафедру очолює Валько Микола Іванович, доктор технічних наук, професор, член спеціалізованої вченої ради Д 67.052.02 в Херсонському національному технічному університеті, член спеціалізованої вченої ради Д 26.058.06 в Національному університеті харчових технологій, де проводяться захисти кандидатських і докторських дисертацій, член науково-методичної комісії МОН України з розробки національних стандартів освіти з спеціальності 181 «Харчові технології». В 2009 році кафедру було перейменовано в кафедру харчових технологій, яка нині входить до складу факультету інтегрованих технологій. Навчальний процес на кафедрі харчових технологій здійснюється відповідно до навчальних планів спеціальності, навчальних програм дисциплін, розроблених викладачами кафедри. Програма навчання не стоїть на місці, а постійно оновлюється у контексті сучасних тенденцій розвитку галузі харчових продуктів. Для підвищення якості підготовки фахівців, інтеграції навчального процесу з виробництвом підтримується зв'язок з багатьма підприємствами харчової промисловості, в тому числі з підприємствами консервної і виноробної галузей. На цих передових підприємствах студенти проводять технологічну (виробничу) і переддипломну практики, де набувають практичного досвіду з фаху. Лабораторії підприємств оснащені сучасним обладнанням, що дозволяє студентам вивчати методи і методики та прилади для оцінки якості харчової сировини та готової продукції. Велику увагу викладачі кафедри приділяють творчій роботі студентів, що сприяє підвищенню якості підготовки спеціалістів та індивідуалізації процесу навчання студентів. Викладачі і студенти кафедри харчових технологій беруть активну участь у міжнародних та Всеукраїнських наукових конференціях, де виступають з доповідями на різні теми, що пов’язані з проведеними ними науково-дослідними роботами. Весь навчальний процес на кафедрі спрямований на виховання у студентів любові до обраної професії, на сприйняття ними міцних знань, на розвиток творчого ставлення до навчального процесу, виховання самостійності, логічного мислення і відповідальності. Різнобічна підготовка дозволяє нашим випускникам працювати на державних і приватних підприємствах, в проектних і науково-дослідних установах, в сфері торгівлі і готельно-ресторанного бізнесу тощо.