Історія спеціальності 131 - Прикладна механіка

Кафедра технології машинобудування заснована 20 червня 1962 року, а вже у 1964 році відбувся перший випуск 52 інженерів-механіків.

Перед першим завідувачем кафедри – к.т.н., доц. Павловим П.Ф. була поставлена складна задача створення методичної та матеріальної бази навчального процесу в досить короткі строки, бо за спеціальності “технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти” студенти навчалися вже на третьому курсі. За два роки було створено лабораторну базу у складі 6 верстатів та розпочато другий етап розвитку – организація наукових досліджень, орієнтованих на потреби промисловості регіону. До складу кафедри ввійшли кандидати технічних наук, доценти: Савельєв Л.Ф., Денісов Д.О., Тупіцин А.С., ст. викладач Розумний А.Г., ст. викладач Діневич Г.Ю. та декілька асистентів.

З 1970 року кафедру очолив к.т.н., доц. Сергієнко Є.П., який зробив великий вклад в оснащення лабораторної бази та розпочав нове наукове направлення кафедри – інструментальне забезпечення та уніфікація технологічних процесів. Було розроблено низку нових конструкцій різального інструменту, упорядкована ситематизація технологічного забезпечення процесів механічної обробки майже на усіх визначних підприємствах області. Направлені до аспірантури у Одеський політехнічний інститут, Київський політехнічний інститут, Московське вище технічне училище та в інші ВНЗ країни асистенти та ст. викладачі кафедри, які успішно захистили кандидатські дисертації. Були закладені основи кадрового забезпечення загальнотехнічного факультету Херсонського педагогічного інституту, філіалу кафедри у Новій Каховці на базі Південного електромашинобудівного заводу , розвинуті плідні творчі стосунки з підприємствами

м. Миколаїва, м. Кременчука, м. Харкова.

На той час кафедра випускала більш 100 інженерів-механиків щорічно, які розподілялися по підприємствах України, Росії, Молдови, Казахстану.

З 1978 року кафедра була розділена на кафедру “Технологія машинобудування” та “Металорізальні верстати та інструменти”. Кафедри очолили к.т.н., проф. Шмат К.І. та к.т.н., доц. Гостєв В.В., який захистив докторську дисертацію у Австрії (Венська вища технічна школа).

У 1980 р. на базі двох кафедр було відкрито спеціалізовану Раду по захисту кандидатських дисертацій. Почали бурхливо розвиватися технічні засоби навчання з розробкою лабораторно-лекційного телецентру на базі телекомплексу ПТУ-46. Лабораторна база була значно поповнена та насичена верстатами з ЧПК , розпочато впровадження у навчальний процес електронно-обчислювальної техніки. Склад викладачів посилився співробітниками, що були направлені до цільової аспірантури. Науково-дослідницька робота була спрямована на розробку нових технологій обробки та створення нових верстатів та інструментів. Найбільш видатні роботи кафедри впроваджені у виробництво: високопродуктивні зуборізні фрези та інші інструменти, верстати та установки електроіскрового легірування і електрохімічного заточування ріжучого інструменту та інші. Було захищено 5 кандидатських та 1 докторська дисертації.

У 1986 році завідувачем кафедри обрано к.т.н., доц. Петровського В.П. Основні наукові напрями кафедри були посилені розробками та впровадженням у виробництво нових технологій та верстатів для точного формоутворення на Ленінградському оптико-механічному об’єднанні. Впроваджено у виробництво (ПО “Херсонський комбайновий завод”) 22 дипломних проекти. В той же час лабораторна база була посилена промисловими роботами.

Обрання у 1991 році завідувачем кафедри д.т.н., професора Малікова І.І. сприяло виникненню творчих стосунків з ФРГ та ГДР. Наукова тематика була поширена конструкторсько-технологічними і науковими розробками в області створення нових конструкцій ущільнень у приводах верстатів та створення технологічних мастил на базі триботехнологій. Лабораторія триботехнологій була оснащена установкою для вакуумного нанесення покриттів. Організовано філію кафедри на ПО “Херсонський комбайновий завод”.

З 1997 року кафедру очолив д.т.н. проф. Гринавцев В.Н., якій приділив велику увагу розширенню лабораторної бази кафедри, створенню проблемної лабораторії та власного виробництва. Набутий досвід випуску висококваліфікованих фахівців, визнання підприємствами наукових досягнень кафедри, тісне співробітництво з відомими виробничими об`єднаннями України, Росії, Молдови забезпечили кафедрі у 1998 році успішне акредитування за IV рівнем. Вперше почали випускатися фахівці освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр», в тому числі іноземни громадяни.

У 2000 році у зв`язку з обранням д.т.н., проф. Гринавцева В.М. президентом Малої Академії завідувачем кафедри обрано к.т.н., доц. Глущенко В.С. У 2001 році на базі кафедри ТМБ відкрито нову важливу для регіону спеціальність – “Машини та обладнання сільськогосподарського виробництва”, підготовлено для неї повну лабораторну, методичну базу та основу кадрового складу, створено кафедральний клас ПК.

З кінця 2003 року кафедру технології машинобудування очолив д.т.н., проф. Сошко О.І.

На кафедрі з’явилось ще одне наукове направлення – утворення високоефективних мастильно-охолоджуючих мастил на основі полімерів. Значно активізувалась наукова робота, зросло число опублікованих статей та одержаних патентів, були відкрити нові спеціалізації, значно поліпшилось комп’ютерне забезпечення. У черговий раз успішно пройдена акредитація на IV рівень.

За роки існування кафедрою виконано понад 100 госпдоговорних та держбюджетних тем, підготовлено понад 4800 фахівців, деякі з них зайняли керівні посади на підприємствах та навчальних закладах.

Співробітники кафедри, які працювали ректорами: к.т.н., доц. Семерников О.Д., к.т.н., проф. Шмат. К.І., д.т.н., проф. Васильєвих Л.А., а проректорами к.т.н., доц. Пойда В.Г., к.т.н., доц. Глущенко В.С., к.т.н., доц. Козак В.М., д.т.н., проф. Сошко О.І., доц. Діневич Г.Ю., к.т.н., доц. Розов Ю.Г.